A több LPG-gázos autó egyenlő a jobb levegővel?

Nemcsak alacsonyabb működési költség, gazdaságosabb fenntartás, de még kisebb ökológiai lábnyom is jellemzi az LPG-gázos autókat. Egyre több helyen tudod kiszolgálni magad és időről-időre mindig elfogadottabbá válik ez a fajta üzemanyag.

Mit is tud egy LPG-s kocsi?

Mivel egyre magasabb a benzin ára, egyre több szó esik magyar sofőrök körében is a gázüzemű autókról. De mi is az az LPG? Olyan tüzelőanyagról van szó, ami gyakorlatilag fosszilis energia, és propánból, illetve butánból áll. A Liqefied Petroleum Gas, azaz az LPG egy tisztának és biztonságosnak tarott anyag. A legfontosabb különbség a benzinhez képest az, hogy nincs benne benzol, ami egy igen káros összetevő. Mivel szénhidrogének keverékéről van szó, ezért úgyis folyékony, hogy normál hőmérsékleten marad. Ezt pedig akkor őrzi meg, ha nem kerül rá 8,5 barnál nagyobb nyomás. Mivel más a fűtőértéke, így nagyobb fogyasztást produkál, mint a benzinüzem, de így is jóval kisebb a fenntartása, mert olcsóbb.

Sokan a mai napig azt hiszik, hogy nem szabad mélygarázsba hajtani LPG-s kocsival, mert robbanásveszélyes. Ez tévhit, mert több nyomáscsökkentő szelepet is kap a rendszer, ráadásul automatikusan záródó megoldást is kapott, ami akkor élesedik, ha leáll az autónk motorja. Az üzemanyag tartálya igen masszív acélból készül, ezért bármilyen ütközést is kibírnak, nem úgy, mint sok benzines tank.

Kevesebb fogyasztás és zöldebb utak

Miért éri meg LPG-re váltani? Nem csak azért, mert sokat spórolhatsz vele, hanem mert hosszabb életet biztosít a kocsidnak. A gáz jóval tisztább égést produkál, mint a benzin. A propánnak és a butánnak hála, a gyantásodás mértéke alacsonyabb, kevésbé kokszosodik a rendszer. A motor kenőanyagát nem károsítja és az olajfilm is érintetlen marad. Így nincs szükség gyakori olajszűrő-cserére, csak a gyári előírásokra kell figyelned. Számítások szerint mintegy harmadával növeli meg a motor élettartamát.

Ez pedig máris egy lépés a környezetvédelem felé. De nem csak ez teszi zöldebbé, vegyük sorra, hogy miért hasznos ez a módszer a világnak. Az alacsony kibocsátás még egy fontos tulajdonsággal jár: nemcsak a levegőminőséget javítja, hanem alacsonyabb a zajszennyezés. Egy LPG-s kocsi nem kevesebb, mint 95 (!) százalékkal kevesebb nitrogénoxidot bocsát ki, dízeles társánál és 67 százalékkal kevesebbet, egy benzinfaló kocsinál. Mindezek mellett kevesebb CO2-t és szénhidrogént bocsát ki. Ráadásul a talajt sem szennyezi, mivel igen gyorsan elpárolog, ezért nem, vagy alig kerül a talajba. Általa kevesebb szállópor és korom kerül a levegőbe, és nem toxikus. Ha váltáson gondolkodsz, ezeket a szempontokat érdemes mind figyelembe venni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat