A slusszkulcs története

Az első autót, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy autóra emlékeztető használati tárgyat, amely a Benz Patent Motorwagen névre hallgatott, 1885-ben mutatták be. Ez már több mint 130 éve történt. A „slusszkulcs-evolúcióban” kevésbé jártasok azt hihetnék, hogy az első autókulcs legyártása is ekkora tehető. Nos, ez nem igaz, hiszen eleinte még szó sem volt autóindításhoz szükséges kulcsokról.

A kezdetek

Ahogy a bevezetőben is írtuk, az első autók megszületésekor még nem volt szükség slusszkulcsra. A vezetőnek viszont komoly ismeretekkel kellett rendelkeznie az indításhoz, hiszen a folyamat közel tíz lépésből állt. A gyújtás forgókapcsolóval történő bekapcsolása csak egy művelet volt ezek közül. Szó mi szó, az akkori autótolvajok csak igen nagy elszántsággal felvértezve tudták teljesíteni a terveiket. Az első autókulcs megszületésére egészen 1910-ig kellett várni. Az eszköz a gyújtóáramkör zárását szolgálta, azonban a motor konkrét beindítását még mindig csak kurbli segítségével lehetett megoldani. Bő egy évtized telt el, míg újabb mérföldkőhöz ért a slusszkulcs története. Ekkor gyártották le az első olyan darabokat, amelyek már nemcsak az áramkört zárták, hanem aktiválásra bírták az indítómotort is. Az ajtók nyitására és zárására még külön kulcsot kellett használni. Ez egészen az 50-es évekig, sőt egyes modellek esetében a 60-as évekig így volt, azonban idővel minden gyártó átállt a két funkciót egyesítő kulcsokra.

Fejlődő autóipar, modern, többfunkciós slusszkulcsok

A 90-es években jött egy újabb nagy mérföldkő, ugyanis ekkor gurultak ki az utakra az első központi zárral felvértezett járművek. Napjainkban már három az egyben kulcsokkal találkozhatunk. Egy kódolt chip végzi az indítást, emellett a kulcs mechanikusan biztosítja a kormányzárfunkciót, valamint vezérli a központi zárat és ezzel egyidejűleg a riasztót. Azóta már sok érdekes és talán praktikusnak is nevezhető fejlesztéssel kísérleteztek a gyárak. Elég csak a svéd SAAB autógyárra gondolni, ahol az ittas vezetés megelőzése ellen, a 2000-es évek elején készítettek olyan slusszkulcsot, amelybe alkoholszonda került beépítésre. Természetesen a szonda könnyen kijátszható, de egy teljesen ittas ember esetében valóban meggátolja az indítást. A Land Rover is kreatívnak bizonyult, ugyanis a Freelander modelljéhez az autó tulajdonságához megfelelő, vízálló kulccsal kedveskedett az ügyfeleinek. A Tesla mindig is híres volt egyedi innovációiról, ami a márka névjegye alatt született autók slusszkulcsain is látható. Az autó formájú slusszkulcsokon elhelyezkedő gombok segítségével a csomagtartó és az ajtók mellet a motorháztető is könnyedén kinyitható.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat