A pénztárcánk miatt bízunk továbbra is a dízelautókban?

A Volkswagen botránya ide, a Volkswagen botránya oda, a magyarok nagy része továbbra is hisz a dízelautókban – derül ki egy nyár végi felmérésből. Ahogy az is, hogy a legtöbben egyáltalán nem támogatják az ilyen járművek visszavonását a városi közlekedésből.

Nem reprezentatív, de érdekes

A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete nemrég folytatott egy kutatást a Facebookon, amiből arra az egyértelmű következetésre jutott, hogy bizony a magyarok többsége továbbra sem utasítja el a dízelautókat. Közel 7 ezren töltötték ki azt a tesztet, amivel felmérték, hogy mi a véleményük a magyaroknak három évvel ezelőtt kirobbant dízelbotrányhoz. Az egyesület arra is kíváncsi volt, hogy megbíznak-e a Volkswagenben, illetve más német autógyárakban. 20 kérdést tettek fel ezzel kapcsolatban, a legtöbben válaszoltak is valamennyire. A szervezet kiemelte azt is, hogy nem tekintik reprezentatívnak a kutatást, de sokat elárul a magyarok hozzáállásáról a dízelhez, mint technológiához.

Csak a Volkswagen rontott

A vizsgálat szerint az emberek közel 75 százaléka azt válaszolta, hogy nem ért egyet a dízeles járművek nagyvárosokból történő kitiltásával. A kutatás megállapította, hogy a botrány nem tette tönkre a magyarok viszonyát a német autókkal. Közel négyezren írták azt, hogy töretlenül megbíznak a német márkákban. Ha csak a Volkswagenre vonatkoztatjuk a kérdést, akkor valamivel rosszabb az arány: 2900-an ugyanolyan nívójúnak tartják a céget, mint korábban, 1700-an úgy nyilatkoztak, hogy romlott a megítélésük a VW-vel kapcsolatban. A szervezet közölte, hogy a magyarok dízellel való jó viszonya leginkább az alacsonyabb fogyasztásnak köszönhető. Két hasonló paraméterekkel megáldott jármű esetében akár harminc százalékos is lehet a különbség, méghozzá a dízeles javára a benzinessel szemben. Ez egy átlagos család életében – 20-25 ezer kilométeres éves utazással – nem kevesebb, mint 200 ezer forintos spórolást is jelenthet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat