A generátor anatómiája

Az autó generátor két feladatot végez egyszerre: egyrészt árammal látja el a kocsi elektromos eszközeit, másrészt az akkumulátort is tölti. Ha a generátor hiba jelentkezik, akkor az akksi sem fog működni, vagyis nem jutunk messzire az alkatrész nélkül. A mai autómodellekbe már legtöbbször háromfázisú, váltakozó feszültséget előállító generátorokat szerelnek. Cikkünkben a generátor anatómiáját, tehát alkotóelemeit vesszük górcső alá.

A váltakozó áramú generátorok szerkezete

A klasszikus generátort két fő részre oszthatjuk: egy lemezekből összetevődő, egy- vagy többfázisú tekercseléses vastestű állórészre és egy gerjesztetett forgórészre. A generátor feszültségszabályozót az alkatrészen kívülre, esetleg a generátor valamelyik csapágypajzsába szokták szerelni. A forgórészt az állórész csapágypajzsai, valamint a benne található generátor csapágyak tartják középen, és garantálják a kifogástalan, biztos futását. Forgatására a generátor tengelyére kapcsolt benzin- vagy dízelmotort alkalmazzák, melynek eredményeképp feszültséget gerjeszt az állórészben a forgórész indukcióvonalainak és az állórész tekercseinek egymást való metszése.

Az állórészt jellemzően háromfázisú tekercseléssel kivitelezik. Eben az esetben három, nem összefüggő fázistekerccsel szerelik a mechanizmust, legtöbbször csillagkapcsolás segítségével. A forgórészt egy gyűrű formájú gerjesztőtekercsre és két, egyedi kivitelezésű pólusfélre oszthatjuk. Utóbbiakat gyártáskor a tekercsekre tolják, „körmök” segítségével nyúlnak egymásba, váltakozva. Legtöbbször 12 pólust, valamint 6 póluspárt alkalmaznak a gyártók. A tekercs és a pólustekercs kivezetéseit a forgórész tengelyére ültetik. Végül a gerjesztőtekercs kivezetései a forgórész tengelyétől szigetelt csúszógyűrűkhöz csatlakoznak.

A generátor legfontosabb alkatrészeiről röviden

Generátor egyenirányító alakítja át a váltóáramú generátorokban létrejövő váltóáramot egyenárammá a kocsi elektromos kisegítő berendezései részére. A generátor feszültségszabályozó segít abban, hogy folyamatosan egyenletes feszültség jusson az akkumulátorhoz és minden egyéb elektromos alkatrészhez, még úgy is, hogy a generátor teljesítményét a motor fordulatszáma is szabályozza. Gyakorlatilag ez a mechanizmus tölti az akkumulátort, valamint ezzel egyidejűleg bocsát rendelkezésre áramot az áramfogyasztó alkatrészeknek. A generátorokban található szénkefék is elengedhetetlenek az alkatrész kifogástalan működéséhez. A szénkeféket gyártáskor vagy az álló részhez vagy a vázhoz rögzítik, és rugók tartják a helyén őket. A forgórész tekercselését a csúszógyűrűkhöz vezetik ki gyártáskor, a szénkeféket ezekhez csatlakoztatják. A generátor szíjtárcsáról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen gyakorlatilag ez hajtja, működteti a generátort. Az alkatrész és a motor főtengelye között egy hosszbordás meghajtószíj biztosítja az összeköttetést, így tehát a generátor szíjtárcsának kell átvennie az összekötő hosszbordás szíj által generált forgó mozgást.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat