A fékvezetékek légtelenítése

Képzelje maga elé, hogy benyomja a féket, és a lehető legrosszabb pillanatban észreveszi, hogy az autó nem fog biztonságosan megállni. Minden gépkocsivezetőnek ez a rémálma. Ez akkor történhet meg, ha a légbuborékok bejutnak a fékfolyadékba. Ahhoz, hogy ezt megakadályozza fel kell ismernie bizonyos jeleket, amelyek arra utalnak, hogy levegő jutott a rendszerbe. Ezek után azt is megtanulhatja, hogy hogyan kell kijavítani a felmerülő fékrendszeri hibákat.

Mikor kell a fékvezetékeket légteleníteni?

A fékpedál, amely szivacsos és puha ha be van nyomva, nagyon árulkodó ha arra kerül a sor, hogy fel kell ismerni a felesleges levegőt a fékvezetékben. A légtelenítést még el kell végezni ha kicseréli az autó fékjeit és a fékbetéteket, ha az autó hónapokig egy helyben áll anélkül hogy használná, ha a jármű folyamatosan kemény fékezéseken esik át, valamint minden 24 ezer mérföld után, vagy éppen kétévente. De hogyan is jut be a levegő a fékrendszerbe? Az oxigén, a hő és a nedvesség is szerepet játszik abban, hogy a fékrendszerbe levegő kerüljön. A sérült fékvezetékek és tömítések szintén lehetővé teszik, hogy a levegő beszivárogjon. Egyes fékfolyadékok vonzzák a vizet, ami csökkenti a folyadék forrási hőmérsékletét és így a levegő képes belépni a rendszerbe.

A légtelenítés lépései

A légtelenítés nagyjából 1-3 órát vesz igénybe és amire szüksége lesz ehhez, az egy csavarkulcs, fékfolyadék, fekete nitril kesztyűk, illetve védőszemüveg. Az első lépés az, hogy kérje meg egy barátját, hogy üljön a volánhoz. Vegye fel a védőszemüveget és a kesztyűt, így nem fog érintkezni a folyadékkal, ami mérgező. Ellenőrizze a folyadék szintjét a tartályban, majd ellenőrizze, hogy tele van-e. A következő lépésben helyezzen egy vödröt vagy egy tálat a légtelenítő szelep alá és egy csavarkulcs segítségével nyissa ki a szelepet. A szelep megnyitásakor kérje meg a barátját, hogy lassan nyomja le a fékpedált. Képzeljen el egy apró injekciós tűt ami kitisztítja a buborékokat mivel a dugattyúja le van nyomja. E folyamat során bizonyos fékfolyadék elvész. A kiszabaduló légbuborékok felbukkannak és sziszegnek amikor felszínre törnek. Ezek után zárja le a légtelenítő szelepet mielőtt segítője leengedné a fékpedált. Ismételje meg ezeket a lépéseket egészen addig, amíg a sziszegő hang elmúlik, és ismételje meg a felsoroltakat mindegyik kerék esetében és így garantáltan légtelen lesz a fékrendszer.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat