5 jelenség, ami a fűtőradiátor hibájára utalhat

Nem fűt rendesen a kocsi? Szeretjük télen is kényelmesen érezni magunkat az autónkban, melyhez elengedhetetlen a tökéletesen működő fűtés. Ráadásul a biztonságos vezetés miatt sem javasolt nagykabátban vezetni. Mi történik akkor, ha nem biztosít kellő meleget az autó fűtési rendszere? Mit tehet egy átlag felhasználó, ha meghibásodik a fűtőradiátor?

Mi a szerepe a fűtőradiátornak? Mi lehet az oka a fűtőradiátor meghibásodásának?

Annak érdekében, hogy meleg legyen az autóban, tökéletesen kell működnie a termosztátnak, és jó állapotban kell lennie a fűtőradiátornak. A hűtőfolyadék az utóbbin keresztül adja le a motortérben keletkezett hőt az utastér felé. A fűtés beállításától függ, hogy mennyi folyadék kerül a fűtőradiátorba. Az autó fűtőradiátora a műszerfal mögött található, és az általa kibocsátott meleg levegőt egy beépített ventilátor juttatja el az utastérbe. Ugyanúgy, ahogy a termosztátok esetében, a fűtőradiátoroknál is többféle meghibásodás lehetséges. Az egyik leggyakoribb oka a fűtőradiátor meghibásodásának az eltömődés, amely többnyire a pollenszűrő nélküli autóknál jelentkezik. Szintén okozhat problémát, ha nincs elegendő folyadék, vagy rossz minőségű folyadék van a fűtőradiátorban.

Milyen jelenségek utalhatnak a fűtőradiátor meghibásodására?

Jelezheti a fűtőradiátor meghibásodását, ha nem fűt rendesen az autó fűtési rendszere. Ez jelentheti azt, hogy nem biztosít megfelelő meleget, illetve azt is, hogy egyáltalán nem fűt a rendszer. E mögött a két jelenség mögött az esetek túlnyomó részében a fűtőradiátor kosszal való eltömődése áll. Gyakori jelenség, hogy a fűtésképtelenség jelentkezése mellett hűtőfolyadék jelenik meg az utastérben, az első szőnyegen. Ebben az esetben nagy eséllyel kilyukadt a fűtőradiátor. Mindemellett az utastér párásodása is utalhat a fűtőradiátor meghibásodására. Amennyiben egyértelműen a fűtőradiátor meghibásodása áll amögött, hogy nem működik a kocsi fűtési rendszere, javasolt szervizbe vinni az autót és szakember segítségét kérni az alkatrészcserében. Szerencsére a fűtőradiátorok ára számos egyéb alkatrésszel ellentétben nem horrorisztikus. Semmi esetre sem szabad elhanyagolni a gépkocsi fűtésrendszerének meghibásodását, hiszen megfelelően működő fűtés nélkül nemcsak kényelmetlen az utazás, hanem balesetveszélyes is. A meleg utastér biztosítja a fátyolmentes szélvédőt, a kényelmes utazás élményét és a biztonságos autózást.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat