117 éve rendezték az első magyar autóversenyt

Az 1894-ben Párizs és Rouen között megrendezett első autóverseny hatására hat évvel később megalakult Magyarországon egy szűk körű társaság, amely az automobilizmus terjesztését tűzte ki céljául. Sikerrel jártak.

A francia ötleten felbátorodva megalakul a Magyar Automobil Club

A fennmaradt iratok szerint 1895-ben Hatsek Béla műszerész hozta be az első gépjárművet, egy Benz Velót hazánkba, miután barátaival francia újságokat tanulmányoztak, sőt a helyszínre is elutazott. Öt év telt el, amikor 1900. november 30-án a Royal Szálloda különtermében megalakult a Magyar Automobil Club (MAC) Reiman Gyula szervezésében. Reiman, aki korábban bankár volt, a motorizált közlekedés híve lett, és a MAC megszervezése után rögvest belevágott egy nemzetközi túraút szervezésébe. Ezt nem sikerült kiviteleznie, de 1901. június 20. és 23. között a budapesti lóversenypálya, a Tattersall területén sikerült egy autó kiállítást tető alá hoznia. Ennek egyik betétfutamán először mérkőztek meg hivatalosan négykerekű gépjárművek egymással Magyarország területén, és ezzel kezdetét vette a magyar autósport története.

Fényi Béla Peugeot-ja autózta a legjobb időt

„A versenyben a legjobb időt és a könnyű kocsik kategóriájában a győzelmet Fényi Béla szerezte meg, aki az öt kört – 7LE-s Peugeot-jával – 13 perc 28,8 mp alatt teljesítette. A kiskocsik versenyét Spitz Arnold 6,5 lóerős Darracq-kal, a túrakocsik versenyét a bécsi Bierenz 10 lóerős Daimlerrel szerezte meg. Versenyen kívül Szapáry Pál gr. – a Magyar Automobil Club első elnöke – 24 lóerős Daimlerjével 11 perc 53,6 mp alatt tette meg a távot, és így 54 km/óra átlagsebességet ért el” – írja a Magyar Sport Enciklopédiája. Korábban soha nem versenyeztek hivatalosan négykerekű járművek Magyarországon, így mondhatjuk, hogy az 1901-es versennyel vette kezdetét a sportág története. A továbbiakban még több, ahogy akkoriban nevezték túra utakat rendeztek. Ezeken nem készítettek eredménylistát, minden célba érkező egyforma tiszteletdíjban részesült.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat