Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Vészhelyzet az autóúton vezetés közben?

Szeretünk vezetni, gyorsan eljutni egyik pontból a másikba. Szeretünk időben hazaérni zökkenőmentesen. Sajnos olykor ez nem valósul meg. Számos gond adódhat vezetés közben.

Állati vészhelyzet! Mi a teendő?

Sok baleset elkerülhető, amennyiben gondoskodunk autónk és annak alkatrészeinek karbantartásáról. Viszont olykor a vészhelyzetek elkerülhetetlenek és nem árt tisztában lennünk azzal, hogy egy-egy esetben mi a teendő. Az utakon haladva állandóan figyelmeztetnek minket a táblák, például a szarvas veszélyre vagy más állatokéra. Mit tegyünk akkor, ha szembekerülünk egy állattal az úton? Vezetünk, nem sejtve semmit és egyszer csak elénk vágódik egy szarvas. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy ösztöneinkre hagyatkozva elrántjuk a kormányt. Ezt nem szabad. Sokkal nagyobb sérüléseket szenvedhetünk és okozhatunk. Mivel ha nem a szarvas okozza a bajt, akkor mi húzhatjuk rá egy másik autósra a kormányt vagy telibe találunk egy fát. Egyik sem számít kellemes megoldásnak. Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, akkor nyomjuk meg a féket. Amennyiben erre van elég időnk. A lehető leggyorsabban, de mégis biztonságosan álljunk meg. Tartsuk szem előtt, hogy mögöttünk is jöhetnek autók. Igyekezzünk elkerülni a további kellemetlenségeket. Éjjeli autókázásnál mindig tartsuk szem előtt azt, hogy bármikor kiugorhat elénk egy állat. Figyelmesek legyünk és óvatosak.

Az autónk meghibásodása

Talán egyik leggyakoribb ok a defekt. Különösen veszélyes lehet a durrdefekt. Bármikor megtörténhet, és ha nem vagyunk elég felkészültek, bizony nagy galibát okozhatunk. Jobb a bajt megelőzni. Sose induljunk el anélkül, hogy ellenőriznénk a gumiabroncsok állapotát. Ha megtörténik a baj, maradjunk nyugodtak. Rossz döntés rátaposni a fékre mivel így elveszítjük autónk felett az uralmat. Ehelyett csak vegye le a gázpedálról a lábát és várja, míg lassulni kezd az autó. Koncentráljunk a kormánykerékre. Erő kell és pontosság ahhoz, hogy meg tudjuk tartani az autót. Ha sikerült a manőver, továbbra se lankadjon a figyelmünk. Kerékcserénél is ügyeljünk a biztonságra. Egy ritkább, de talán még veszélyesebb eset, amikor kigyullad a motorház. Ilyenkor fontos, hogy ne kezdjünk pánikolni. Amennyire lehet, maradjunk nyugodtak. A motorháztetőt sosem szabad ilyenkor felnyitni, mivel levegőt kap, és az oxigén táplálja a tüzet. Menjünk biztonságos távolságra az égő kocsitól és hívjunk segítséget. Életveszélyes helyzetben mindig törekedjünk arra, hogy minél előbb biztonságban legyünk mi magunk és utasaink is. Várjuk meg a segítséget és maradjunk higgadtak.