Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Van előnye a sok fokozatú automata váltóknak? Ha igen, mi számít annak?

automata váltó

Az automata váltós autók térnyerése szemmel látható Magyarországon is. Az elmúlt húsz évben a magyar autópark több, mint egyhatoda lassacskán kicserélődött, és az automata váltós autók száma mára meghaladta a kézi váltós autók darabszámát. Mi okozza a fokozódó érdeklődést az ilyen autók iránt, és milyen előnyei lehetnek, ha több fokozat is be van építve az automata sebességváltókba?

Az automata váltók elterjedése

Az ezredfordulón még úgy gondoltunk az automata váltókra, mint felesleges luxusra, amely csak a felső kategóriás autók tulajdonosainak a sajátja. Pedig a tengerentúlon már régóta kedveltek az ilyen felszereltségű járművek, ott már odáig jutottak, hogy kis túlzással már a manuális váltós kocsikat kell vadászni, ha valaki olyat szeretne vásárolni. De igazán nem is szeretnének sokan, hiszen jobban szeretik élvezni az automata sebváltós autók előnyeit. Úgy tartják ugyanis, hogy kényelmes, mivel nem kell a váltókarral bajlódni menet közben. Könnyen kezelhető, hiszen csak az elinduláskor kell kiválasztani a megfelelő helyzetet, ráadásul a dugóban araszolva nem kell aggódnunk, hogy lefulladunk, ezáltal stresszmentesen használhatjuk kevésbé rutinos sofőrként is. Biztonságos, ugyanis nem vonja el a figyelmünket menet közben a sebességváltás, azaz a kuplungpedál és a váltókar kezelése, így minden figyelmünket az útra összpontosíthatjuk, azonnal reagálhatunk egy hirtelen bekövetkező eseményre, elkerülve a balesetveszélyes helyzeteket. Az automata váltós kocsik sikeréhez az is nagyban hozzájárult, hogy manapság már minden kategóriájú autóhoz elérhető tartozék. A városi forgalomban pedig ideális választás lehet, ezért egyre többen keresik egy új jármű vásárlásakor. Úgy tűnik, hogy a gyártóknak teljesen sikerült elhallgattatniuk a kétkedőket.

A több fokozat előnye

Folyamatosnak látszik az automata váltók népszerűségének növekedése, azonban még mindig sokkal több kézi váltós autó rohangál az utakon. A legtöbben arra hivatkoznak, hogy a kocsit vezetni kell, úgy lehet a legjobban reagálni a kétes helyzetekre, szabadon megválasztott sebességfokozattal. Másrészről viszont a legtöbbször a magas fogyasztást hozzák fel ellenpéldaként. Az évekkel ezelőtt használt automata váltók ugyanis az egyes fokozatok között nem minden esetben a legmegfelelőbb pillanatban léptek a következő szintre, a megemelkedett fordulatszám miatt pedig valóban többletfogyasztással lehetett számolni. Az autóipar fejlődésével azonban ez jelentősen megváltozott. Az autó vezérlőegysége folyamatosan kontrol alatt tartja a sebességváltás mechanikáját is, arra törekedve, hogy az optimális teljesítmény-fogyasztás arányt fenntartsa. Ez a valóságban annyit jelent, hogy a fordulatszámot figyelve, folyamatosan fel vagy le vált egy fokozatot, hogy gördülékenyen haladjon az autó. A legtöbb jármű azonban általában csak öt, maximum hat sebességfokozattal rendelkezik. Manuális váltónál az autó rezdüléseiből tudhatja a sofőr, hogy mikor optimális a váltás két fokozat között, ezért elég lehet a beépített öt-hat sebességfokozat. Az automata járművek azonban sokkal pontosabban be tudják lőni, hogy mikor érdemes a sebességfokozatot növelni, hogy gazdaságosság szempontjából a legmegfelelőbb legyen. Ezért aztán megjelentek a hetedik-nyolcadik-kilencedik fokozatok, amellyel, sokkal precízebb váltásokat tud kivitelezni az autó, ezzel csökkentve a fogyasztást is. Emiatt manapság két hasonló kategóriájú kocsinál már nincs is számottevő különbség az elfogyasztott üzemanyag mennyiségében.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata