Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Újra elérkezhet a levegő nélküli autógumik kora

Michelin baba gumikat tart a kezében

A Michelinnek köszönhetően 2024-től újra megjelenhetnek a levegő nélküli gumiabroncsok az utakon. A fejlesztés előnye a defektmentesség és a tartósabb használat lehet, ez pedig a baleset-megelőzés és a környezetvédelem szempontjából is előnyös változás.

Újra levegő nélkül

A divat világában sokszor megfigyelhetjük, hogy egy ruhadarab évtizedekkel ezelőtt menő volt, majd ciki lett, ezt követően viszont újra trendivé vált. Ez a folyamat az élet más területein is igaz, bár az autóipar nem feltétlenül tartozik ezek közé: egy kocka Lada például valószínűleg nem jelent majd újra inspirációt az autók karosszériájának tervezésénél soha többet. Az autógumikkal viszont más a helyzet, egy újítás ugyanis visszahozhatja a legelső, levegő nélküli gumik korát.

Kezdjük egy kis történelmi áttekintéssel, hogy meglássuk az összefüggéseket. A kerekekre az 1800-as évek elején kezdtek gumiborítást tenni, ez ekkor még inkább kaucsukból volt, mintsem valódi gumiból. Az 1839-es évben aztán a máig jól csengő nevű Charles Goodyear találta fel a vulkanizálás folyamatát, így megjelentek az ipar minden területén a tömörgumiból készült abroncsok. Ezekben még nem volt levegő. Hat évvel később viszont Robert William Thomson észrevette, hogy ha felfújható abroncsot szerel a kerekekre, könnyebben mozog majd a szerkezet, kevesebb erő elég az induláshoz, és nem is zörög annyira a lovas kocsi. Ekkortól indult világhódító útjára a felfújható gumiabroncs.

Részben gumi, részben gyantába ágyazott üveggyapot

De könnyen lehet, hogy hamarosan ismét a levegő nélküli gumik korszaka köszönt ránk, a Michelin ugyanis már másfél évtizede teszteli ezt a megoldást. Persze nem a régi, tömörgumi verzióhoz szeretnének visszatérni, ám a levegőt kivonnák az egyenletből. Hogy hogyan? Részben gumiból, részben pedig gyantába ágyazott üveggyapotból előállított lyukacsos abroncsokkal, amelyekben nincs levegőnyomás, ennek köszönhetőn kilyukadásmentessé válnak, ami csökkenti a durrdefekt, valamint az alacsony guminyomás miatt bekövetkezett balesetek számát.

A céldátum 2024, akkor vezethetik be közúti forgalomban az első ilyen, jelenleg csak néhány elektromos modellen tesztelt abroncsot. Eddig azon dolgoztak, hogy a találmány elég strapabíró legyen egy kocsi súlyának kontrollálásához, és úgy tűnik, hogy megoldották ezt a problémát, még a közlekedési szituációk pluszterhelésére vonatkozóan is. Ezek a gumik várhatóan a jelenlegi kerekeknél strapabíróbbak lesznek, nem kell majd őket olyan sűrűn cserélni, mint levegős társaikat. Ennek környezetvédelmi haszna is van: ha tovább alkalmazható egy abroncs, kevesebb utánpótlást kell gyártani belőle, ez pedig mentesíti környezetünket az ezzel járó terhek alól.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel törté