Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Úgy olvashatunk a hibakódok között, mint egy nyitott könyvben

Hibakód kiolvasó kábele bedugva

Az utóbbi években gyártott korszerű autókban már szinte mindent az elektronika intéz. Az autó központi agya a számítógép – a fék kopásáról előbb értesít egy hibakód, mint az autó „viselkedése”. Már ha értjük, mit akar mondani a gép.

Sokféle kütyü kapható

Hibakód olvasó műszereket ma már hirdetnek a legtöbb autós szakcikkekkel foglalkozó webshopban. A praktikus kütyü arra szolgál, hogy a korszerű autókban felvillanó – vagy folyamatosan világító – hibajelzéseket értelmezze helyettünk, vagy a szervizes helyett. Aztán ha lehet, törölje is – persze van, amivel jobb, ha azonnal a szerviz felé vesszük az irányt, amíg még tudjuk. A hiba azonban nem mindig csakis szervizben elhárítható, a hibakód olvasása autószervizben viszont akkor is pénzbe kerül, ha otthon is meg tudtuk volna oldani a gondot, vagy ráért volna később. Azt az álláspontot képviseljük, inkább forduljon mindig szakemberhez, ha teheti – de aki ettől inkább eltekintene, az megpróbálkozhat az otthon használható készülékekkel. Sokféle kütyü kapható a célra, a viszonylag kezdetlegestől a százezer forinton felüli, könnyen kezelhető, felhasználóbarát autódiagnosztikai eszközig – csak a pénztárcánk szabhat határt a válogatásnak. Gomboktól a méretes érintőképernyőig mindenféle kivitelezésben láttunk már olvasókat. Nyilván utóbbi kényelmesebb, de nagyságrendekkel drágább is, mint a legegyszerűbb típus. Hibakód olvasó műszereket ma már hirdetnek a legtöbb autós szakcikkekkel foglalkozó webshopban. A praktikus kütyü arra szolgál, hogy a korszerű autókban felvillanó – vagy folyamatosan világító – hibajelzéseket értelmezze helyettünk, vagy a szervizes helyett. Aztán ha lehet, törölje is – persze van, amivel jobb, ha azonnal a szerviz felé vesszük az irányt, amíg még tudjuk. A hiba azonban nem mindig csakis szervizben elhárítható, a hibakód olvasása autószervizben viszont akkor is pénzbe kerül, ha otthon is meg tudtuk volna oldani a gondot, vagy ráért volna később. Azt az álláspontot képviseljük, inkább forduljon mindig szakemberhez, ha teheti – de aki ettől inkább eltekintene, az megpróbálkozhat az otthon használható készülékekkel. Sokféle kütyü kapható a célra, a viszonylag kezdetlegestől a százezer forinton felüli, könnyen kezelhető, felhasználóbarát autódiagnosztikai eszközig – csak a pénztárcánk szabhat határt a válogatásnak. Gomboktól a méretes érintőképernyőig mindenféle kivitelezésben láttunk már olvasókat. Nyilván utóbbi kényelmesebb, de nagyságrendekkel drágább is, mint a legegyszerűbb típus.

Nem helyettesíti az autószerelőt

Ezek az eszközök általában rendelkeznek USB csatlakozóval, képesek wifis és bluetoothos kapcsolatteremtésre egyaránt. Gyorsan kiderül, az autónak melyik részén kell keresnünk a problémát, és nekiláthatunk dolgozni a megoldáson. Ne felejtsük azonban el, hogy tudjuk a hibát diagnosztizálni, tudjuk a kódot törölni – de attól még a problémát nem oldottuk meg. Az átlag sofőr hajlamos halogatni a nem életbe vágóan sürgős dolgokat – emiatt aztán lehet, hogy később nagyobb összeget hagy az autószervizben. Az arany középút lehet a célravezető ebben a dologban is. Ne a szerviz helyettesítésére, hanem inkább segítségképpen használjuk a hibakód olvasót! Nem baj, ha tudunk előre tervezni a javítás összegével, mert van valami fogalmunk róla, mi lehet a gond. Ahogy az sem hátrány, ha tudjuk: el szabad-e egyáltalán gurulnunk még a szervizig? Aki viszont erősen hajlamos a halogatásra, az óvatosan bánjon ezzel az eszközzel. Annyit érdemes szem előtt tartani – mint mindenben, ami autóval kapcsolatos -, hogy amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon. A megbízhatatlan forrásból származó, filléres készülékekhez azért ne fűzzünk nagy reményeket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.