Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Tömítést és leeresztő csavart is kell ilyenkor cserélni?

kezét törlő autószerelő

Az olaj gondoskodik a motor megfelelő kenéséről: lehetővé teszi, hogy a dugattyúk másodpercenként több százszor simán csúszhassanak a motor hengereiben. Kenés nélkül a fém alkatrészek közötti súrlódás néhány perc alatt károsítaná a motort. Az olaj emellett folyamatosan elnyeli a motortérben lévő szennyeződéseket is. Ez az oka annak, hogy végül túl sok mikromaradvány terhelődik benne, ami megváltoztatja az eredeti fizikai tulajdonságait, főként a viszkozitását, ezáltal a hatékonyságát is. Ráadásul az olaj idővel elkerülhetetlenül elveszik: a legtöbb motor futás közben elégeti az olaj egy részét. Ezért rendszeres időközönként ellenőrizni kell a motorolaj szintjét, hogy szükség esetén utántöltsük azt, és periodikus időközönként komplex cserét is szükséges abszolválni, de vajon ilyenkor az olajleeresztő csavart és a tömítést is ki kell cserélni? Járjunk utána!

A rendszeres olajcsere elengedhetetlenül fontos!

Ahhoz, hogy a jármű és mechanikus részei megfelelően működjenek, elengedhetetlen a motorolaj ellenőrzése és rendszeres cseréje. A motorolaj cseréjének gyakorisága az autó gyártási évétől, a futásteljesítménytől és a motor típusától függ. Feltétlenül olvasd el a kocsid szervizelési kézikönyvét, hogy megtudd, milyen intervallumonként kell olajat cserélni. Tudnod kell, hogy a motorolajat az autógyártó vagy a szerelő által megadott dátumok vagy a futásteljesítmény szerint szükséges lecserélni. Ellenkező esetben a motor hamarabb eltömődhet vagy megsérülhet, a teljesítménye is romolhat, és az üzemanyag-fogyasztás kaliberében is adódhat némi-nemű kiugrás. Hogy milyen típusú olaj való az autódhoz? Hát, végtelen számú motorolaj létezik, ezért létfontosságú, hogy a megfelelő típust válaszd ki a motorhoz. Nézd meg az útmutatót, hogy megbizonyosodj arról, hogy melyik olajtípus optimális a kocsidhoz, és mennyit kell önteni minden cserénél. Ami a csereszűrőt illeti, azt javasoljuk, hogy a jármű gyártója által forgalmazott szűrőt válaszd. Ez biztosítja, hogy optimálisan illeszkedjen a motorhoz, és rendeltetésszerűen működjön az olajjal, illetve megfelelően szűrje ki a káros részecskéket. Ügyelj arra, hogy jegyezd fel a futásteljesítményt és az olajcsere dátumát, hogy mindig pontosan képben légy, hogy mikor esedékes egy újabb olajcsere.

Olajcserekor az olajleeresztő csavar és a tömítése is cserélendő?

Nos, a legtöbb gyártó igen, javasolja az olajleeresztő csavar és az olajleeresztő csavar tömítésének cseréjét minden egyes olajcsere alkalmával. Hogy miért? Mert amikor a motor felmelegszik, az alkatrészek különböző ütemben tágulnak. Ez a rezgéssel együtt a leeresztő csavar kilazulását okozhatja. A megfelelő leeresztő csavar tömítés kitölti a rést, és elnyeli a vibrációt, hogy megakadályozza a szivárgásokat. Az olajveszteségből eredő esetleges károk költsége jóval meghaladja a tömítés vagy a leeresztő csavar cseréjének díját, így nem éri meg kockáztatni. Ne felejtsd el soha, hogy az olajleeresztő csavar nagyon fontos, bár gyakran alulértékelt feladatot lát el. Az olajteknő alján vagy oldalán elhelyezkedő dugó feladata, hogy megakadályozza a motor életfontosságú vérének – kenőanyagának – kiömlését a gravitáció és a forgattyúház belsejében keletkező nyomás állandó hatásai miatt. Általában könnyű észrevenni a jármű olajleeresztő csavarját, mivel az az olajteknő lehető legalacsonyabb pontján van elhelyezve, amely a jármű motorjának aljához van rögzítve. A dugó nem mindig az edény alján található, többnyire inkább az oldalán, ahol védettebb pozíciót élvez egy esetleges kátyús, rázkódós út során.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata