Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Tévhitek az eredetvizsgálatról – elmondjuk, mikor van rá szükség és mit takar

Szerelő eredetiségvizsgálat közben

Ön vitte már eredetvizsgára az autót? Ha igen, akkor tudja, mit ellenőriznek ilyenkor és mit nem. Azt viszont nem biztos, hogy tudja, mikor kötelező a vizsgálat. Eloszlatjuk a tévhiteket.

A lopások miatt vezették be

Sokan tartják felesleges nyűgnek az eredetiség-vizsgálatot – szükséges rossz, amit azért találtak ki, hogy még jobban lehúzzák az autósokat. Ám enélkül nem kerülhet a nevünkre a gép, muszáj kifizetni az árát. A legtöbben nem tudják, hogy ez egy tévhit, mert nagyon is gyakorlati oka volt a bevezetésének. A rendszerváltás után ugyanis olyan ütemben kezdték el lopni az autókat Magyarországon, hogy valamit muszáj volt tenni ellene. Nem törvényhozó, hanem rendőr vetette fel a visszaemlékezések szerint: jó lenne, ha adásvételnél meg tudnák vizsgálni az autót, mert a nehezen cserélhető, gyári elemek árulkodhatnak arról, lopott-e a jármű. A motorszámhoz és az alvázszámhoz nem könnyű hozzáférni, és ha átütik, eltakarják, netán kicserélik, az feltűnik az ellenőrző szakembereknek. Első körben az okmányok alapján veti össze az elektronikus rendszer a jármű adatait a körözési listán szereplőkével. Nézik a szélvédőt, a karosszériát, a festék vastagságát, kiderülhet az is, hogy a szinte újnak hazudott jármű nagy javításokon, módosításokon esett át. Ebből a szempontból jól felfogott érdekünk a vizsgálat, ha mi vásároljuk az autót – ha pedig mi adjuk el, eloszlathatjuk a gyanakvást.

Barátunk a vizsgálat, ne sajnáljuk rá a pénzt

Tévhit az is, hogy nem kötelező, csak ajánlott, ahogy sokan azt sem tudják, mikor is kell megcsináltatnunk. A Magyar Autóklub szerint az alábbi esetekben kötelező az eredetiségvizsgálat: ha változás következik be az autó tulajdonjogában, ha használt autót veszünk, és újra forgalomba helyeznénk, forgalomból kivont jármű újra forgalomba helyezése esetén, külföldre eladásnál illetve külföldről behozott autók vételénél. Az ideiglenesen forgalomból kivont autónál csak akkor, ha újra forgalomba helyeznénk, viszont változik a tulajdonos. A pontos jogszabályi hátteret a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet adja „a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról”. Egyébként nem érdemes berzenkedni a vizsgálat ellen, annyira nem rettenetes összeg, amit ki kell fizetni, viszont rengeteg értékes információ kiderülhet. Olyannyira, hogy akár az adásvétel is füstbe mehet, ha a vizsgálatok alapján kiderül, hogy az autó nem annyi idős, nem annyit ment, és sokkal többször volt javítva, mint azt nekünk előadták. Fotók is készülnek az autó állapotáról, és ez a dokumentáció később nagyon hasznos lehet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata