Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A téli és nyári gumi közti különbség

Amennyiben nem gumis szakemberként tevékenykedik, ránézésre nehéz lehet megkülönböztetni a téli abroncsot a nyáritól. Következő írásunkban a két abroncs közti különbségekről olvashat.

Nem átverés!

Nyugat-Európában teljesen evidens minden sofőr számára, hogy ha beköszönt a hideg időjárás, lecseréli az abroncsokat télire. Hazánkban sokan még mindig úgy vélik, hogy ez a csere egy óriási átverés és lehúzás. A tények és a tapasztalatok egészen mást mutatnak, ugyanis hatalmas különbségek vannak a két változat között, amely nem merül ki a jelölésekben. A két eltérő abroncs leginkább a gumikeverék tekintetében különbözik egymástól.

A legfontosabb különbségek

A nyáriak rendszerint keményebb keveréket kapnak a gyártóktól, a hidegebb időre szánt darabok lágyabbakat. A téli gumi anyaga magas szilikatartalmú, így az abroncs a hideg, azaz plusz 7 Celsius-fok alatti aszfalton nem válik rugalmatlanná, nem veszít a tapadásából. A téli gumik rendszerint robosztusabb felépítésűek, rengeteg sűrű és apró lamella kapott rajtuk helyet, hogy a hóban, valamint a latyakban is megfelelő tapadással rendelkezzenek. Mély kapaszkodókkal és határozott élekkel vannak ellátva, így a gázpedál lenyomásakor a motor erejét még síkos úton is képesek közvetíteni az aszfalt irányába. A nyári abroncsok mintázata kevésbé tagolt, feltűnő a sűrű lamellázottság hiánya, amelyre nyári útviszonyok között nincs is szükség. A nyári gumi futófelülete a télinél telítettebb, a nagyobb felfekvési felület által jó tapadást biztosít száraz úton. Értelemszerűen a meleg időszakban a speciálisan hidegre kitalált téli gumik nem tudnak olyan hatékony munkát végezni, ezért a szakemberek javasolják tavasszal a cserét. Hiába hagyjuk ugyanis fent a téli szettet nyárra, azzal nem spórolunk: a fékút megnő, a futómű hamarabb meghibásodik, valamint a fogyasztás is megnőhet.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.