Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Szerencse vagy szerencsétlenség? Madárürülék takarítása a kocsiról

Madárürülékes kék színű Peugeot

A köznyelv sokszor viccesen úgy fogalmaz, hogy nagy szerencsét jelent, ha valamire ráürít egy madár. Nem tisztünk megítélni, hogy ennek mekkora az igazságtartama, azonban az biztos, hogy sok sofőr életét keseríti meg, a nem egyszer nagyobb mennyiségben kocsijukra érkező guanó. Cikkünkben megosztunk néhány hasznos takarítási praktikát.

Több szempontból is roppant kellemetlen

A madarak ürüléke több szempontból is igen kellemetlen a kocsinkon. Először is rengeteg betegséget terjesztenek, másodszor könnyen megmarhatja a fényezést, harmadrészt finoman fogalmazva sem nyújt esztétikus látványt. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg a szélvédőn landol, még a kilátásban is akadályozhat minket. Jelen problémával a világ minden pontján szembesülnek, így különféle védelmi praktikák születtek ellene. Elég csak a Fordra gondolnunk, ahol az új modellek fényezését madárürülékes tesztnek is alávetik. Itt lényegében arról van szó, hogy az ürülékkel mindenben azonos vegyszerrel leöntik az egyes elemeket, amiket bevisznek egy 40, majd egy 50, végül egy 60 Celsius-fokra melegített helységbe. Ha a szennyeződés gond nélkül eltávolítható és nem marad semmi nyoma, akkor indul a sorozatgyártás. Kevesen tudják, hogy az esetek döntő többségében fekete és fehér színű ürülék úgy tevődik össze, hogy a madár egyszerre üríti az emésztőrendszerét és húgyrendszerét. A fehér rész a szárnyas húgyúti rendszeréből származó húgysav, és mint sav, ennek köszönhető, hogy sajnálatos módon nagy hatékonysággal képes marni a festéket.

A takarítás

Általános érvényű szabály, hogy minél tovább marad a szennyeződés az autón, annál nehezebb lesz azt eltávolítani. Jelen esetben természetesen a tűző nap sem a barátunk, hiszen az erős hő hatására az ürülék beleéghet a festékbe. Ha még friss az eset, akkor nincs különösebb probléma, hiszen egy nedves törlőkendővel néhány határozott mozdulattal el tudjuk távolítani a kellemetlen meglepetést. Ha viszont már régebbi, ez a módszer bajt is okozhat, hiszen elképzelhető, hogy összekarcoljuk a fényezést, a marásnyom pedig ott marad, így ilyenkor más megoldást kell alkalmaznunk. Ekkor jóval célravezetőbb megoldás, ha bő langyos vízzel lazítjuk fel a szennyeződést. Elképzelhető, hogy a lenyomat még ott marad, de néhány nap elteltével akár magától is eltűnhet. Ha folt marad meg, akkor sem feltétlen kell pánikba esnünk, hiszen precíz polírozással még mindig orvosolható a probléma. A nagyobb bajt egyébként meg is előzhetjük például úgy, hogy ha az autómosás után speciális waxréteggel vonjuk be a kasztnit, hiszen ebben az esetben egy plusz védőréteget viszünk fel, így az ürülék nem közvetlenül a lakkréteggel fog találkozni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.