Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Szerencse vagy szerencsétlenség? Madárürülék takarítása a kocsiról

Madárürülékes kék színű Peugeot

A köznyelv sokszor viccesen úgy fogalmaz, hogy nagy szerencsét jelent, ha valamire ráürít egy madár. Nem tisztünk megítélni, hogy ennek mekkora az igazságtartama, azonban az biztos, hogy sok sofőr életét keseríti meg, a nem egyszer nagyobb mennyiségben kocsijukra érkező guanó. Cikkünkben megosztunk néhány hasznos takarítási praktikát.

Több szempontból is roppant kellemetlen

A madarak ürüléke több szempontból is igen kellemetlen a kocsinkon. Először is rengeteg betegséget terjesztenek, másodszor könnyen megmarhatja a fényezést, harmadrészt finoman fogalmazva sem nyújt esztétikus látványt. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg a szélvédőn landol, még a kilátásban is akadályozhat minket. Jelen problémával a világ minden pontján szembesülnek, így különféle védelmi praktikák születtek ellene. Elég csak a Fordra gondolnunk, ahol az új modellek fényezését madárürülékes tesztnek is alávetik. Itt lényegében arról van szó, hogy az ürülékkel mindenben azonos vegyszerrel leöntik az egyes elemeket, amiket bevisznek egy 40, majd egy 50, végül egy 60 Celsius-fokra melegített helységbe. Ha a szennyeződés gond nélkül eltávolítható és nem marad semmi nyoma, akkor indul a sorozatgyártás. Kevesen tudják, hogy az esetek döntő többségében fekete és fehér színű ürülék úgy tevődik össze, hogy a madár egyszerre üríti az emésztőrendszerét és húgyrendszerét. A fehér rész a szárnyas húgyúti rendszeréből származó húgysav, és mint sav, ennek köszönhető, hogy sajnálatos módon nagy hatékonysággal képes marni a festéket.

A takarítás

Általános érvényű szabály, hogy minél tovább marad a szennyeződés az autón, annál nehezebb lesz azt eltávolítani. Jelen esetben természetesen a tűző nap sem a barátunk, hiszen az erős hő hatására az ürülék beleéghet a festékbe. Ha még friss az eset, akkor nincs különösebb probléma, hiszen egy nedves törlőkendővel néhány határozott mozdulattal el tudjuk távolítani a kellemetlen meglepetést. Ha viszont már régebbi, ez a módszer bajt is okozhat, hiszen elképzelhető, hogy összekarcoljuk a fényezést, a marásnyom pedig ott marad, így ilyenkor más megoldást kell alkalmaznunk. Ekkor jóval célravezetőbb megoldás, ha bő langyos vízzel lazítjuk fel a szennyeződést. Elképzelhető, hogy a lenyomat még ott marad, de néhány nap elteltével akár magától is eltűnhet. Ha folt marad meg, akkor sem feltétlen kell pánikba esnünk, hiszen precíz polírozással még mindig orvosolható a probléma. A nagyobb bajt egyébként meg is előzhetjük például úgy, hogy ha az autómosás után speciális waxréteggel vonjuk be a kasztnit, hiszen ebben az esetben egy plusz védőréteget viszünk fel, így az ürülék nem közvetlenül a lakkréteggel fog találkozni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata