Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Szakadt lengőkar szilentekkel meddig lehet tovább autózni?

felfüggesztés ellenőrzése

A lengőkar a futómű egyik központi eleme. Segítségével tudjuk stabilan az úton tartani az autót, kiegyenlíteni a kilengéseket a kanyarokban. Ha kisebb-nagyobb kátyúkba hajtunk, vagy egy fekvőrendőrön kell átdöccennünk, akkor is ez segít elviselhetővé tenni az élményt. A lengőkar munkáját a hozzá tartozó szilentek segítik, amelyek minden hosszabb utunk során akár több százszor, vagy több ezerszer kapnak terhelést. Emiatt persze előfordulhat idővel hiba. Mit tegyünk, ha szakad a lengőkar szilent?

Mire jó a lengőkar szilent?

A lengőkar fémes elemekkel csatlakozik az autóval, ráadásul a forgalomban közlekedő kocsi folyamatosan dolgoztatja az alkatrészt. A futómű részeként minden egyes, elsősorban kanyarodásból eredő oldalirányú mozgás vagy az úthibákból következő fel-, és le himbálózás során, ezek a darabok extrém módon koptatják egymást. Emiatt idejekorán elhasználódnak, cserélni kell őket, felújítani a futóművet. Arról nem is beszélve, hogy ha két ilyen anyagú alkotóelem súrlódik, az mennyire kellemetlen csikorgó, nyikorgó hangot ad. Ezért került beszerelésre a két fémes elem közé egy úgynevezett szilent, amely arra hivatott, hogy megvédje ezeket az alkatrészeket egymás leamortizálásától. A lengőkar szilent anyaga gumi, amelynek egyéb feladatai is vannak: elnyelni a rezgéseket, csillapítani a zajokat, megszüntetni, vagy minimalizálni a kellemetlen hangokat, az autó imbolygását az úton. Ezt a gumi alapvető tulajdonságaival éri el, minden nyomásra deformálódik, majd, amikor lekerül róla a terhelés, igyekszik visszanyerni eredeti formáját. Ennek viszont ára van, a végtelenségig nem lehet a szilentet sem nyúzni, idővel eldeformálódik, kinyúlik, ellágyul. Sajnos olyan is előfordul, hogy megsérül, vagy akár el is szakadhat. Ekkor pedig jönnek problémák: az autó úttartása bizonytalanná válik, olyan érzést válthat ki belőlünk, mintha támolyogna. Arról nem is beszélve, hogy a gumi alkatrész hiányában éles csikorgás, nyikorgás érkezik minden apró úthibánál a futómű felől.

Mit tegyünk, ha elszakadt a lengőkar szilent?

Ha túltesszük magunkat azon, hogy irritáló hangok hagyják el az autót a legkisebb döccenőnél, valamint elviseljük, hogy nagyban romlik az utazás közbeni komfortérzetünk, akkor sem ajánljuk, hogy sokat közlekedjünk a szakadt lengőkar szilentekkel. A bizonytalan úttartás miatt ugyanis nehezebben lehet megfogni az autót, ha hirtelen forgalmi akadály tárul elénk. Ez pedig nagyban növeli a balesetveszélyes helyzetek kockázatát. Ráadásul egyre inkább sérül vagy kopik a lengőkar vagy a bölcső, károsodik a futómű több eleme, amiből az következik, hogy az autó jobban, és általában egyenetlenül kezdi el elhasználni a gumiabroncsokat is. Végső soron azt érjük el, ha szakadt lengő szilenttel közlekedünk, hogy amellett, hogy nekünk is rém kellemetlen lesz az autóban ülve, de azoknak is, akik a környezetünkben közlekednek – gondoljunk csak például a fokozott, idegesítő hangokra. Ezen felül még azzal is magunk alatt vágjuk a fát, hogy kockáztatjuk, hogy az egyszeri néhány ezer forintos szerelési költség a többszörösére emelkedik, ha megvárjuk, hogy más alkatrészek is beadják a kulcsot. Keressük fel tehát késedelem nélkül a szervizünket és javíttassuk ki a hibát, míg nem késő. Nem érdemes hobbi autószerelőként magunk nekiállni, a futómű kényes rendszer, ráadásul biztonságtechnikai alkatrész, ezért szükséges a pontos beállítása. Azonkívül a legtöbb esetben a szilentek cseréje önállóan nem is lehetséges, a teljes lengőkar szett cseréjével kell kalkulálnunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal