Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Szakadt lengőkar szilentekkel meddig lehet tovább autózni?

felfüggesztés ellenőrzése

A lengőkar a futómű egyik központi eleme. Segítségével tudjuk stabilan az úton tartani az autót, kiegyenlíteni a kilengéseket a kanyarokban. Ha kisebb-nagyobb kátyúkba hajtunk, vagy egy fekvőrendőrön kell átdöccennünk, akkor is ez segít elviselhetővé tenni az élményt. A lengőkar munkáját a hozzá tartozó szilentek segítik, amelyek minden hosszabb utunk során akár több százszor, vagy több ezerszer kapnak terhelést. Emiatt persze előfordulhat idővel hiba. Mit tegyünk, ha szakad a lengőkar szilent?

Mire jó a lengőkar szilent?

A lengőkar fémes elemekkel csatlakozik az autóval, ráadásul a forgalomban közlekedő kocsi folyamatosan dolgoztatja az alkatrészt. A futómű részeként minden egyes, elsősorban kanyarodásból eredő oldalirányú mozgás vagy az úthibákból következő fel-, és le himbálózás során, ezek a darabok extrém módon koptatják egymást. Emiatt idejekorán elhasználódnak, cserélni kell őket, felújítani a futóművet. Arról nem is beszélve, hogy ha két ilyen anyagú alkotóelem súrlódik, az mennyire kellemetlen csikorgó, nyikorgó hangot ad. Ezért került beszerelésre a két fémes elem közé egy úgynevezett szilent, amely arra hivatott, hogy megvédje ezeket az alkatrészeket egymás leamortizálásától. A lengőkar szilent anyaga gumi, amelynek egyéb feladatai is vannak: elnyelni a rezgéseket, csillapítani a zajokat, megszüntetni, vagy minimalizálni a kellemetlen hangokat, az autó imbolygását az úton. Ezt a gumi alapvető tulajdonságaival éri el, minden nyomásra deformálódik, majd, amikor lekerül róla a terhelés, igyekszik visszanyerni eredeti formáját. Ennek viszont ára van, a végtelenségig nem lehet a szilentet sem nyúzni, idővel eldeformálódik, kinyúlik, ellágyul. Sajnos olyan is előfordul, hogy megsérül, vagy akár el is szakadhat. Ekkor pedig jönnek problémák: az autó úttartása bizonytalanná válik, olyan érzést válthat ki belőlünk, mintha támolyogna. Arról nem is beszélve, hogy a gumi alkatrész hiányában éles csikorgás, nyikorgás érkezik minden apró úthibánál a futómű felől.

Mit tegyünk, ha elszakadt a lengőkar szilent?

Ha túltesszük magunkat azon, hogy irritáló hangok hagyják el az autót a legkisebb döccenőnél, valamint elviseljük, hogy nagyban romlik az utazás közbeni komfortérzetünk, akkor sem ajánljuk, hogy sokat közlekedjünk a szakadt lengőkar szilentekkel. A bizonytalan úttartás miatt ugyanis nehezebben lehet megfogni az autót, ha hirtelen forgalmi akadály tárul elénk. Ez pedig nagyban növeli a balesetveszélyes helyzetek kockázatát. Ráadásul egyre inkább sérül vagy kopik a lengőkar vagy a bölcső, károsodik a futómű több eleme, amiből az következik, hogy az autó jobban, és általában egyenetlenül kezdi el elhasználni a gumiabroncsokat is. Végső soron azt érjük el, ha szakadt lengő szilenttel közlekedünk, hogy amellett, hogy nekünk is rém kellemetlen lesz az autóban ülve, de azoknak is, akik a környezetünkben közlekednek – gondoljunk csak például a fokozott, idegesítő hangokra. Ezen felül még azzal is magunk alatt vágjuk a fát, hogy kockáztatjuk, hogy az egyszeri néhány ezer forintos szerelési költség a többszörösére emelkedik, ha megvárjuk, hogy más alkatrészek is beadják a kulcsot. Keressük fel tehát késedelem nélkül a szervizünket és javíttassuk ki a hibát, míg nem késő. Nem érdemes hobbi autószerelőként magunk nekiállni, a futómű kényes rendszer, ráadásul biztonságtechnikai alkatrész, ezért szükséges a pontos beállítása. Azonkívül a legtöbb esetben a szilentek cseréje önállóan nem is lehetséges, a teljes lengőkar szett cseréjével kell kalkulálnunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata