Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Szakadt lengőkar szilentekkel meddig lehet tovább autózni?

felfüggesztés ellenőrzése

A lengőkar a futómű egyik központi eleme. Segítségével tudjuk stabilan az úton tartani az autót, kiegyenlíteni a kilengéseket a kanyarokban. Ha kisebb-nagyobb kátyúkba hajtunk, vagy egy fekvőrendőrön kell átdöccennünk, akkor is ez segít elviselhetővé tenni az élményt. A lengőkar munkáját a hozzá tartozó szilentek segítik, amelyek minden hosszabb utunk során akár több százszor, vagy több ezerszer kapnak terhelést. Emiatt persze előfordulhat idővel hiba. Mit tegyünk, ha szakad a lengőkar szilent?

Mire jó a lengőkar szilent?

A lengőkar fémes elemekkel csatlakozik az autóval, ráadásul a forgalomban közlekedő kocsi folyamatosan dolgoztatja az alkatrészt. A futómű részeként minden egyes, elsősorban kanyarodásból eredő oldalirányú mozgás vagy az úthibákból következő fel-, és le himbálózás során, ezek a darabok extrém módon koptatják egymást. Emiatt idejekorán elhasználódnak, cserélni kell őket, felújítani a futóművet. Arról nem is beszélve, hogy ha két ilyen anyagú alkotóelem súrlódik, az mennyire kellemetlen csikorgó, nyikorgó hangot ad. Ezért került beszerelésre a két fémes elem közé egy úgynevezett szilent, amely arra hivatott, hogy megvédje ezeket az alkatrészeket egymás leamortizálásától. A lengőkar szilent anyaga gumi, amelynek egyéb feladatai is vannak: elnyelni a rezgéseket, csillapítani a zajokat, megszüntetni, vagy minimalizálni a kellemetlen hangokat, az autó imbolygását az úton. Ezt a gumi alapvető tulajdonságaival éri el, minden nyomásra deformálódik, majd, amikor lekerül róla a terhelés, igyekszik visszanyerni eredeti formáját. Ennek viszont ára van, a végtelenségig nem lehet a szilentet sem nyúzni, idővel eldeformálódik, kinyúlik, ellágyul. Sajnos olyan is előfordul, hogy megsérül, vagy akár el is szakadhat. Ekkor pedig jönnek problémák: az autó úttartása bizonytalanná válik, olyan érzést válthat ki belőlünk, mintha támolyogna. Arról nem is beszélve, hogy a gumi alkatrész hiányában éles csikorgás, nyikorgás érkezik minden apró úthibánál a futómű felől.

Mit tegyünk, ha elszakadt a lengőkar szilent?

Ha túltesszük magunkat azon, hogy irritáló hangok hagyják el az autót a legkisebb döccenőnél, valamint elviseljük, hogy nagyban romlik az utazás közbeni komfortérzetünk, akkor sem ajánljuk, hogy sokat közlekedjünk a szakadt lengőkar szilentekkel. A bizonytalan úttartás miatt ugyanis nehezebben lehet megfogni az autót, ha hirtelen forgalmi akadály tárul elénk. Ez pedig nagyban növeli a balesetveszélyes helyzetek kockázatát. Ráadásul egyre inkább sérül vagy kopik a lengőkar vagy a bölcső, károsodik a futómű több eleme, amiből az következik, hogy az autó jobban, és általában egyenetlenül kezdi el elhasználni a gumiabroncsokat is. Végső soron azt érjük el, ha szakadt lengő szilenttel közlekedünk, hogy amellett, hogy nekünk is rém kellemetlen lesz az autóban ülve, de azoknak is, akik a környezetünkben közlekednek – gondoljunk csak például a fokozott, idegesítő hangokra. Ezen felül még azzal is magunk alatt vágjuk a fát, hogy kockáztatjuk, hogy az egyszeri néhány ezer forintos szerelési költség a többszörösére emelkedik, ha megvárjuk, hogy más alkatrészek is beadják a kulcsot. Keressük fel tehát késedelem nélkül a szervizünket és javíttassuk ki a hibát, míg nem késő. Nem érdemes hobbi autószerelőként magunk nekiállni, a futómű kényes rendszer, ráadásul biztonságtechnikai alkatrész, ezért szükséges a pontos beállítása. Azonkívül a legtöbb esetben a szilentek cseréje önállóan nem is lehetséges, a teljes lengőkar szett cseréjével kell kalkulálnunk.