Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Okok, amiért dízelautóból szürke füst pufoghat

Dupla kipufogócső

Az autó egy meglehetősen komplikált masina, így egész egyszerűen nem elvárható, hogy a felhasználók egytől-egyig rögtön kapcsoljanak egy hibajelenség okán. Főleg akkor nem, ha az nem is a szemük előtt zajlik, mert a kipufogó füstölése már csak ilyen, mindig a hátunk mögött fröcsög. Na, az meg már tényleg túlzott elvárás lenne, ha azt gondolnánk, hogy a többség használható következtetést tud levonni a járgánya hátsó fertályából távozó füst mennyiségéből vagy színéből, ugye? Talán az még mindenkinek megvan, hogy normál üzemi használat esetén elviekben semmiféle füstnek nem kellene látszani a verda mögött. Semmilyen színűnek. De vajon mi lehet a gond, ha egy dízelautóból szürke füst pöfög? Legalább ötven árnyalatban. Nézzünk utána együtt, gyere, tarts velünk!

Világosszürke füst a dízelmotorból, mire utalhat?

Hidegindításkor teljesen normális a kicsi fehéres füst egy dízelből. Valójában ez nem is füst, hanem a kipufogórendszerben kicsapódott vízből származó pára, ami egyébként a kocsi átmelegedésével rögtön meg is szűnik. Viszont amennyiben világosszürkés, kissé orrfacsaró égésterméket tapasztalsz hátulról, akkor az alábbi problémák valamelyikére gondolj:

  • Injektor vagy porlasztócsúcs rendellenesség, aminek hatására az üzemanyag kikerül az égéstérből, a motor oldalára. Ez annyira kellemetlen szaggal jár, hogy ha nem vagy éppen covidos, akkor biztosan be fogod tudni azonosítani ezt a problémát.
  • A nem megfelelő gázolaj minőség szintén hasonló hibajelenséget produkál, de ez egy dízelrendszer tisztító adalékanyaggal könnyen hatástalanítható.
  • Kompresszió csökkenés a motorban. Na, ez viszont tényleg pech, mert nem kevés pénz a javítása.
  • Turbófeltöltő hiba.

Mi a teendő?

Ha dízeled van, és komolyan szürkésen kormol a járgány, nem árt, ha felkeresed a szakszervizedet. A turbód is veszélyben van ugyanis, és amennyiben a lamellák is tönkre mennek, a gatyád is rámehet a javításra. Így inkább legyél elővigyázatos, és bizonyosodj meg róla, hogy elkerült a krach, mert számodra is élhetőbb, ha minimalizálod az álmatlan éjszakáid számát. Egy biztos, a szürke kipufogófüst okának felderítése mindig sokkal nagyobb lutri, de egy tutira garantált, hogy főszereplője lesz az olaj. Egyet mindig tarts szem előtt, az időben felismert hibával és annak gyors és szakszerű javításával komoly kiadásoktól kímélheted meg magad. Így, ha nem vagy biztos benne, hogy autód még a normális kategóriákon belül füstölög, de az okádott felhő szürkesége nem kérdéses, inkább mutasd meg egy autószerelőnek, és mormolj el néhány imát!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata