Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Nem lesznek többé „néma” villanyautók az EU-ban

Hófehér Honda CRZ hybrid az úton

Életbe lépett az Európai Parlament rendelete, miszerint a jövőben egyetlen elektromos vagy hibrid meghajtású autót sem lehet forgalomba hozni az Európai Unió területén, ha nincs felszerelve egy erre a célra kifejlesztett hanggenerátorral. Azaz nem lesz több „néma” a közlekedésben, pedig ezek javíthatnának a zajszennyezésen.

Kötelező a hanggenerátor

Egy sokakat megosztó, az Európai Parlament által még 2014-ben elfogadott rendelet lépett életbe az egész Európai Unióban, így hazánkban is július 1-jén. Eszerint a jövőben minden elektromos meghajtású és hibrid autót kötelező felszerelni egy erre a célra kifejlesztett hanggenerátorral, és csak így lehet azokat forgalomba hozni az unió területén. Ennek az a célja, hogy a szinte hang nélküli közlekedésre is képes kocsikat felhangosítsák, hogy könnyebben észlelhessék azokat az utakon.

A döntés azért érdekes, mert az elektromos és hibrid meghajtású kocsik, vagy, ahogy nevezik ezeket, a villanyautók egyik előnye éppen az, hogy halkak. A csak ilyen járművek használata esetén feleslegessé válnának a zajvédő kerítések, és minden olyan ezekhez hasonló eszköz, ami épp a kocsik helyenként már káros zajszennyezését hivatott csökkenteni, keretek közé szorítani. Ehhez képest most kötelezően hangot adnak azoknak az autóknak is, amelyek képesek néma üzemmódban mozogni, ahelyett, hogy esetleg a hangosabb járműveket próbálnák meg csendesebbé tenni.

A cél a biztonság növelése

Persze részben érthető az intézkedés: amióta léteznek gépkocsik az utakon, azok zajjal járnak, így ezt szokták meg az emberek, a közvélemény. Ha egy autónak nincs hangja, nem tűnik annyira veszélyesnek, egyesek oda sem figyelnek rá, vagy éppen kilépnek elé, miközben az okostelefonjuk képernyőjébe feledkeznek. A rendeletnek is az az indoklása, hogy azért vezették be, hogy könnyebb legyen a gyalogosok és kerékpárosok számára a kocsik észlelése, ezzel növelve az utak biztonságát.

Ez a szabályozás az új típusokra érvényes, a régieket nem kell egyelőre „felzajosítani”. Szakértők szerint az intézkedéssel egyébként nő majd az elektromos autók elfogadottsága a többi meghajtást preferáló emberek körében. Hazánkban kifejezetten magas egyébként a villanyautók megbecsülése, egy nemrég elkészített felmérés szerint minden három emberből kettő vásárolna ilyen kocsit, ha találkozna egy kedvező ajánlattal. Akiknek nem tetszik ez a megoldás, azok viszont nem a hangnélküliséget hozták fel ellenérvként: inkább az autók magas ára, valamint az egy töltéssel megtehető maximális távolság korlátozottsága szül ellenérzéseket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata