Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Nem lesznek többé „néma” villanyautók az EU-ban

Hófehér Honda CRZ hybrid az úton

Életbe lépett az Európai Parlament rendelete, miszerint a jövőben egyetlen elektromos vagy hibrid meghajtású autót sem lehet forgalomba hozni az Európai Unió területén, ha nincs felszerelve egy erre a célra kifejlesztett hanggenerátorral. Azaz nem lesz több „néma” a közlekedésben, pedig ezek javíthatnának a zajszennyezésen.

Kötelező a hanggenerátor

Egy sokakat megosztó, az Európai Parlament által még 2014-ben elfogadott rendelet lépett életbe az egész Európai Unióban, így hazánkban is július 1-jén. Eszerint a jövőben minden elektromos meghajtású és hibrid autót kötelező felszerelni egy erre a célra kifejlesztett hanggenerátorral, és csak így lehet azokat forgalomba hozni az unió területén. Ennek az a célja, hogy a szinte hang nélküli közlekedésre is képes kocsikat felhangosítsák, hogy könnyebben észlelhessék azokat az utakon.

A döntés azért érdekes, mert az elektromos és hibrid meghajtású kocsik, vagy, ahogy nevezik ezeket, a villanyautók egyik előnye éppen az, hogy halkak. A csak ilyen járművek használata esetén feleslegessé válnának a zajvédő kerítések, és minden olyan ezekhez hasonló eszköz, ami épp a kocsik helyenként már káros zajszennyezését hivatott csökkenteni, keretek közé szorítani. Ehhez képest most kötelezően hangot adnak azoknak az autóknak is, amelyek képesek néma üzemmódban mozogni, ahelyett, hogy esetleg a hangosabb járműveket próbálnák meg csendesebbé tenni.

A cél a biztonság növelése

Persze részben érthető az intézkedés: amióta léteznek gépkocsik az utakon, azok zajjal járnak, így ezt szokták meg az emberek, a közvélemény. Ha egy autónak nincs hangja, nem tűnik annyira veszélyesnek, egyesek oda sem figyelnek rá, vagy éppen kilépnek elé, miközben az okostelefonjuk képernyőjébe feledkeznek. A rendeletnek is az az indoklása, hogy azért vezették be, hogy könnyebb legyen a gyalogosok és kerékpárosok számára a kocsik észlelése, ezzel növelve az utak biztonságát.

Ez a szabályozás az új típusokra érvényes, a régieket nem kell egyelőre „felzajosítani”. Szakértők szerint az intézkedéssel egyébként nő majd az elektromos autók elfogadottsága a többi meghajtást preferáló emberek körében. Hazánkban kifejezetten magas egyébként a villanyautók megbecsülése, egy nemrég elkészített felmérés szerint minden három emberből kettő vásárolna ilyen kocsit, ha találkozna egy kedvező ajánlattal. Akiknek nem tetszik ez a megoldás, azok viszont nem a hangnélküliséget hozták fel ellenérvként: inkább az autók magas ára, valamint az egy töltéssel megtehető maximális távolság korlátozottsága szül ellenérzéseket.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson