fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Nem a klasszikus gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet, de azért simán belehalhatunk

Száguldás fekete fehérben

Szeretünk száguldozni, ellenségünk a traffipax, és a félretett pénzünk rendszeresen büntetésekre megy el? Ne örüljünk a hírnek, miszerint nem a gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet. Ugyanis mégis, csak nem a klasszikus fajta. Erről mesélünk az alábbiakban.

Még a zebránál sem adnak elsőbbséget

Meglepő hír keringett néhány hete a médiában: kiderült, írták a lapok, hogy a közhiedelemmel ellentétben mégsem a gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet. Ha kicsit utánanézünk, látjuk, hogy azért ennél árnyaltabb a kép: a relatív gyorshajtás volt a legtöbb esetben a baleset okozója. Nem az előírt sebességet nem tartották be a sofőrök, hanem az útburkolat állapotához, a forgalmi és látási viszonyokhoz képest választották meg rosszul a sebességet – de ez utólag aligha vigasztalja a balesetek elszenvedőit. A konkrét gyorshajtás tavaly mindössze 118-ért felelt a 16 757 személyi sérüléssel járó balesetekből, ami az országban történt. Sok baleset történt azért is, mert a sofőrök figyelmen kívül hagyták az elsőbbségadást jelző táblákat vagy a kellő követési távolságot, és a gyalogosoknak sem nagyon szeretnek elsőbbséget adni, még akkor sem, ha már a zebrán járnak. A rendőrség zebra-terv néven elhíresült intézkedéssorozata ez utóbbiakat tanítja helyes közlekedésre, nem kell sok, hogy elvegyék a szabálytalankodó jogosítványát. Több mint 700 súlyos baleset történt emiatt, míg a gyalogosok nem sokkal több, mint feleennyi alkalommal léptek le szabálytalanul az úttestre.

Négyszeres fékerő kell a dupla sebességhez

Ha a sofőr óvatosan, nyugodt tempóban vezet, a fent felsorolt esetek egy részét meg lehet előzni. Minél gyorsabban hajtunk, annál nagyobb fékerő kell az autó megállításához – ez eddig világos. Na de azt tudták, hogy ha dupla akkora sebességgel hajt az autó, négyszer olyan nagy erő szükségeltetik a megállításához? Ha például nem 30, hanem 60 kilométer/órával haladunk, akkor nem duplázódik, hanem négyszereződik a szükséges erő. 120 kilométer/óránál már tizenhatszor nagyobb erőt kell kifejteni a féknek, hogy megfékezze a gépjárművet. Számításba vesszük ezt, amikor begyorsítunk a buckás, kátyús, nyomvályús aszfalton, vagy amikor a szakadó eső ellenére sem lassítunk, mert minél előbb haza akarunk érni? Lehet, hogy így érjük el: soha többé nem jutunk haza. Ráadásul a fékek munkáját nehezíti az autó terhelése is, mert minél nagyobb a súly, annál jobban erőlködik a fék. Ha jól megpakolt autóval, elhanyagolt fékrendszerrel hagyjuk figyelmen kívül az útviszonyokat, az időjárást és a forgalmat, még nehezebb időben megállítani az autót. Ezen túl a fékszerviz is annál hamarabb válik esedékessé.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata