Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Nem a klasszikus gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet, de azért simán belehalhatunk

Száguldás fekete fehérben

Szeretünk száguldozni, ellenségünk a traffipax, és a félretett pénzünk rendszeresen büntetésekre megy el? Ne örüljünk a hírnek, miszerint nem a gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet. Ugyanis mégis, csak nem a klasszikus fajta. Erről mesélünk az alábbiakban.

Még a zebránál sem adnak elsőbbséget

Meglepő hír keringett néhány hete a médiában: kiderült, írták a lapok, hogy a közhiedelemmel ellentétben mégsem a gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet. Ha kicsit utánanézünk, látjuk, hogy azért ennél árnyaltabb a kép: a relatív gyorshajtás volt a legtöbb esetben a baleset okozója. Nem az előírt sebességet nem tartották be a sofőrök, hanem az útburkolat állapotához, a forgalmi és látási viszonyokhoz képest választották meg rosszul a sebességet – de ez utólag aligha vigasztalja a balesetek elszenvedőit. A konkrét gyorshajtás tavaly mindössze 118-ért felelt a 16 757 személyi sérüléssel járó balesetekből, ami az országban történt. Sok baleset történt azért is, mert a sofőrök figyelmen kívül hagyták az elsőbbségadást jelző táblákat vagy a kellő követési távolságot, és a gyalogosoknak sem nagyon szeretnek elsőbbséget adni, még akkor sem, ha már a zebrán járnak. A rendőrség zebra-terv néven elhíresült intézkedéssorozata ez utóbbiakat tanítja helyes közlekedésre, nem kell sok, hogy elvegyék a szabálytalankodó jogosítványát. Több mint 700 súlyos baleset történt emiatt, míg a gyalogosok nem sokkal több, mint feleennyi alkalommal léptek le szabálytalanul az úttestre.

Négyszeres fékerő kell a dupla sebességhez

Ha a sofőr óvatosan, nyugodt tempóban vezet, a fent felsorolt esetek egy részét meg lehet előzni. Minél gyorsabban hajtunk, annál nagyobb fékerő kell az autó megállításához – ez eddig világos. Na de azt tudták, hogy ha dupla akkora sebességgel hajt az autó, négyszer olyan nagy erő szükségeltetik a megállításához? Ha például nem 30, hanem 60 kilométer/órával haladunk, akkor nem duplázódik, hanem négyszereződik a szükséges erő. 120 kilométer/óránál már tizenhatszor nagyobb erőt kell kifejteni a féknek, hogy megfékezze a gépjárművet. Számításba vesszük ezt, amikor begyorsítunk a buckás, kátyús, nyomvályús aszfalton, vagy amikor a szakadó eső ellenére sem lassítunk, mert minél előbb haza akarunk érni? Lehet, hogy így érjük el: soha többé nem jutunk haza. Ráadásul a fékek munkáját nehezíti az autó terhelése is, mert minél nagyobb a súly, annál jobban erőlködik a fék. Ha jól megpakolt autóval, elhanyagolt fékrendszerrel hagyjuk figyelmen kívül az útviszonyokat, az időjárást és a forgalmat, még nehezebb időben megállítani az autót. Ezen túl a fékszerviz is annál hamarabb válik esedékessé.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata