Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mutatjuk, mire figyeljen, hogy ne égjen le az autó

Lángoló kocsi

Biztosan kifolyt az üzemanyag, rágyújtott a sofőr, vacak a motor. Ezek szoktak az emberek eszébe jutni, amikor egy-egy újabb kiégett autóról olvasnak. Pedig számos más dolog miatt is lángba borulhat a gép.

Nagyságrendekkel több az elektronika

Egy átlagos autóban rengeteg az éghető dolog, és ezek nagy része eszünkbe sem jut, hogy balesetet okozhat. Motorhibára gyanakszik szinte mindenki, amikor látnak a híradásokban – vagy éppen az úton – egy lángoló gépjárművet. Persze ha nem karambol, baleset után következik be a tűz. Amíg azonban a sajátunk fel nem gyullad, nem gondolunk olyan dolgokra, amiket egy álmából felvert tűzoltó jó eséllyel hibátlanul elsorolna nekünk. Például arra, hogy egy kockaladához képest mennyi elektronikát építenek be egy mai autóba – össze sem lehet hasonlítani. Szinte mindent számítógép vezérel már az autóban. Ne csak a motort ellenőrizzük, és szervizeltessük tehát rendszeresen: azt is nézessük meg, milyen állapotban vannak a vezetékek! Ha arra gyanakszunk, valami kárt tehetett ezekben, irány az autószerviz. Akár állatokra is gyanakodhatunk, menyétszezon van, elrághatják a vezetékeket. Az elektromos tűz a leggyakoribb az autótüzek között, baleset után is mindig áramtalanítanak a tűzoltók.

Felgyújtja az autót a szemüveg

Az is ok lehet persze, hogy szivárog valahol az üzemanyag – vagy ha nem is attól keletkezik a tűz, gyorsítja a terjedését. Az autójukban egyre kevesebben dohányoznak szerencsére, mert a gyúlékony üléshuzatoknak, padlószőnyegeknek igazán nem tesz jót a tűz. Kiszállás előtt gyorsan elnyomja a sofőr a cigit, kihullik a parázs, nem veszi észre, bezárja az autót – és kész a baj. Az is elég, ha az öngyújtót hagyja bent a kánikulában – vagy, és erre biztosan senki nem gondolt – a szemüvegét. A napfény és a lencse kölcsönhatásából tűz lesz –biztos mindenki kipróbálta gyerekként, legalább nagyítóval. Márpedig a kárpit mellett számos éghető dolog található még az autóban, főleg ha benne is hagyunk néhányat. Bár ez él a köztudatban, nem csak az értékes holmikat kell eltávolítani, mielőtt letesszük parkolni a járművet. Gyúlékony csomagot például nem érdemes benne hagyni, főleg nyáron. Papírcsomagolást, hajtógázas bármit sem – a dezodor, hajlakk ugyanúgy fel tud robbanni hő hatására, mint a hajtógázas flakonos kiszerelésű autóápolási cikkek. Még parázs vagy öngyújtó sem kell hozzá, elég, ha átforrósodik a kánikulában. Manapság nem kötelező része az autós felszerelésnek a tűzoltó készülék, de nem baj, ha van. Viszont autótűz esetén azonnal szálljunk ki az autóból, és távolodjunk attól el az utasokkal egyetemben, majd hívjuk a katasztrófavédelmet!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!