Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Műszaki vizsgán jobb értéket produkálnak a lengéscsillapítók alacsonyabb guminyomásnál?

A műszaki vizsgát kötelező rosszként fogják fel sokan, de az az igazság, hogy nélküle olyan állapotú autók szaladgálnának az utakon, amelyek már ránézésre is balesetveszélyesek. Ezért nem árt, ha legalább kétévente átvizsgáltatják azok is a kocsit, akik egyébként nem igazán foglalkoznak vele, annak érdekében, hogy átcsússzon a műszakin.

A műszaki vizsga fontossága

A műszaki vizsga nem az emberek bosszantására lett kitalálva, hanem azért mert szükség van arra, hogy műszakilag minden tekintetben alkalmas állapotú autók közlekedjenek az utakon. Ellenkező esetben az ütött kopott járgányok az út mellett eshetnének szét, fekete füstöt okádnának és természetesen a szigorú környezetvédelmi normáknak sem felelnének meg. Arról nem is beszélve, hogy ezek a rozsdás csodák vajon hogyan állhatnának meg, ha kiugrik eléjük egy nyúl vagy egy őz, ne adj’ isten kilép az aszfaltra egy telefonját figyelő járókelő, vagy kiszalad az úttestre egy kisgyerek, pont akkor, amikor arra közlekednek. Szerencsére minden második évben mindenkinek kötelező átvizsgáltatni az autóját, lecserélni az olajat, eltüntetni a rozsdafoltokat, kicserélni az agyonhajszolt, elnyűtt alkatrészeket. A műszaki vizsgára való felkészítés lehet egyszerűbb, és persze olcsóbb is. Ennek egyszerű módja van: el kell végezni a kötelező szervizeket, időben olajat cserélni, vagyis karbantartani az autót. Ha ezt nem tesszük meg akkor a javítási költségek is jelentősen nőhetnek, hiszen egy fals működésű alkatrész mellett könnyebben romolhat el egy másik is. Persze trükközéssel is megpróbálkoznak egyesek a műszaki vizsgán, bár szerencsére ez ma már sokkal nehezebb a számos mérőműszer miatt. Ilyen készülék például a lengéscsillapító mérőpad, amellyel a lengéscsillapítók állapotát vizsgálják.   

A lengéscsillapítók vizsgálata

Az autót egyenletesen és stabilan kell az úton tartani, hogy irányítható legyen. Erre szolgál a lengéscsillapító, amely nélkül az egyenetlen úttesten könnyedén ugrálhatna, a levegőbe emelkedhetne a kocsi. Még akkor is, ha ez csak néhány pillanatra történik meg, abban a pár minutumban a jármű irányíthatatlanná válik, mivel nem érintkezik a talajjal a négy kerék, aminek az a következménye, hogy hiába tekergetjük a kormányt, nem tudjuk a jó irányt megválasztani az autóval. Ráadásul lassítani, fékezni sem tudunk addig, amíg a lengéscsillapító segítségével újra nem érintkeznek az úttesttel a kerekek, így pedig a fékút is jelentősen megnőhet. Hibára utalhat az is, ha kanyarodás közben bizonytalanná válik a kocsi úttartása, de az is, ha egyenetlenül kopnak az abroncsok. A lengéscsillapító műszaki állapotának megőrzése tehát az egyik legfontosabb feladat, amelyre oda kell figyelnünk, nem véletlen, hogy szigorúan ellenőrzik a vizsgán is. Erre nem csak a sikeresen meghosszabbítani kívánt forgalmi engedély miatt van szükség, hanem a saját-, és mások biztonsága miatt is. A lengéscsillapító ellenőrzésére szolgáló futópad azonban nem a valós értékeket mutathatja, ha a gumiabroncsok nyomása nem az optimális szinten van. Ha túl alacsony, akkor a gumik puhasága miatt a szokásosnál több rezgést nyelnek el, amelyek következményeképpen jobb eredményeket mutathat a lengéscsillapító állapota, mint amilyen valójában. Emiatt a vizsgaállomásnak sikertelennek kell a vizsgát nyilvánítani, ha a guminyomás nem éri el az előírt értéket. Trükközni tehát nem éri meg, ha pedig nem is állt szándékunkban, akkor jusson eszünkbe, hogy az abroncsokat is megvizsgáljuk, mielőtt begördülünk a műszaki vizsga színhelyére.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata