Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Műszaki vizsga kisokos

Felemelt kocsi műszaki előtt

Hogyan zajlik egy műszaki vizsga? Mire figyeljünk előtte? Mik a vizsga leggyakoribb buktatói? A vizsga mely részeit ellenőrizhetjük akár otthon is? Ahogyan az autók, úgy a műszaki vizsga is változik. Az autós technológia évről évre fejlődik, elég, ha az új Tesla önvezető járműveire gondolunk, vagy az egyre jobban terjedő elektromos autókra. A műszaki vizsga feladata az, hogy a legkorszerűbb eszközökkel felmérje egy gépjármű esetleges hibáit.

Műszaki vizsga előtt nézessük át az autót

Nem szerencsés, ha egy hiba a vizsgán derül ki, hiszen a díjat akkor is ki kell fizetni, ha az autó „megbukik” a vizsgán. Ez az összeg 17 ezer forinttól akár 25 ezer forintig is terjedhet. Rengeteg dolgot akár otthon is megnézhetünk. Ilyen például az üvegek állapota, főleg a szélvédőé, a lámpák és minden világítóberendezés megfelelő működése. A gumiabroncsok ellenőrzésekor ügyeljünk a repedésekre, illetve egy esetleges szálszakadásra, amit az abroncson lévő dudor jelezhet. Az utastérben is ügyeljünk arra, hogy az összes biztonsági öv működik, az ülések állítása problémamentes, és bizonyosodjunk meg róla, hogy van elsősegélycsomag, valamint elakadásjelző az autóban. A műszaki vizsga egy gyors és zökkenőmentes eljárás. Általában pár napig tart, de ha szerencsénk van akár pár óra alatt is végezhetnek vele. De mit is néznek ilyenkor pontosan?

A vizsga menete

A vizsga első része papírmunkából áll. Ilyenkor ellenőrzik a gépjármű okmányait és biztosítását. Ha a dokumentumokkal minden rendben van, elkezdik átvizsgálni az autót kívül-belül. A vizsgálat során minden, akár egy kis esztétikai hiba is regisztrálásra kerül. A vizsga fontos részét képezi a fék, a motor és a gumiabroncs ellenőrzése, a futómű és a kormánymű, illetve az autó környezetvédelmi mérése. Azaz hogy a jármű műszaki állapota jelenthet-e balesetveszélyt az utasaira, vagy más közlekedőkre.

De mik a vizsga buktatói? A vizsgán „elhasaló” autók sokszor nem megfelelő, engedély nélküli átalakítás miatt buknak el. Elég egy menőbb kormányt vagy kipufogót beszerelni, vagy egy sportosabb felnit és kereket. Rengetegszer van probléma a hamis, nem jó minőségű alkatrészekkel, amik nem csak a vizsgán jelentenek kockázatot, hanem fokozottan balesetveszélyesek is. Az autó műszaki állapotának megőrzése nem csak a vizsga miatt fontos, hanem a kockázatok elkerülése végett is. Az évenkénti átfogó vizsgálat erősen ajánlott, akkor is, ha szemmel láthatólag semmi baj sincs a járművel. A balesetek jó része a nem megfelelő műszaki állapot miatt történik, ezért a problémákkal mindenképpen keressünk fel egy szakembert.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.