Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Muszáj egyben cseréltetni a szilenteket a lengőkarral? Vagy lehet külön a szilentet is?

lengőkarok

Te tudod, mi az a szilent? Valószínűleg egy a sok furcsa autós szakszó közül. De olyan szinten beépült már a szerelő szlengbe, és oly annyira általánossá vált manapság, hogy talán el is felejtettünk rendes nevet adni neki. A szilentblokk, vagyis becenevén szilent kivételesen nem a németből vagy angolból, hanem nagy valószínűséggel a franciából érkezett közénk, a Paulstra cég silentbloc márkanevéből, amit ők egyébként már nem is használnak. Áttértek a vibrachoc-ra, a szilent viszont nálunk ragadt. Nevéből már-már sejthető, hogy a zajcsillapításhoz lesz köze, a kérdés viszont az, hogy vajon mennyire nőttek össze a lengőkarral?

Mi is a lengőkar, és mi a gömbfej és szilent feladata?

A lengőkar szerepe röviden a kerék rögzítése és annak mozgásának szabályozása. Mivel egy fel-le mozgó alkatrész, ezért magától értetődő, hogy nem lehet fix. Általában egyik végében szilenttel, a másik végében pedig gömbfejjel van rögzítve, ezek pedig engednek egy bizonyos mozgást a lengőkarnak. A lengőkar gömbfej általában a csukló mozgásért felel, vagyis ő segíti, hogy a kerék fordulni tudjon. A szilent pedig általában a le-fel mozgásokban illetékes, amik a rugózás következtében jönnek létre. Ha a szilent vagy a gömbfej elöregszik, esetleg felszakad, akkor ez a mozgástartomány túlzottan nagy lesz, és a futómű lógni fog, és bizony minél jobban lóg a futómű, a kocsi annál instabilabb lesz. Fontos, hogy ez előbb vagy utóbb az alkatrész szakadásához, töréséhez vezethet. Ha ez bekövetkezik, akkor az autó alól kiszakad a kerék és irányíthatatlanná válik, amit nyilván senki nem szeretne élesben megtapasztalni.

Mik a jelei, hogy megadta magát a lengőkar szilent?

A lengőkar szilent amortizációjának egyik legnyilvánvalóbb jele, ha fémes, kopogó hang üti meg a füledet, amikor huppanókra vagy útegyenlőtlenségekre hajtasz. Ez azért van, mert a gumi teljesen elvékonyodik a lengőkar rendszerében, történetesen olyannyira, hogy a fém már csak a fémmel érintkezik, erőteljes súrlódás kíséretében. A szilentből történő gumikikopás hatására akár 20-30 milliméterrel is elmozdulhatnak a futómű bizonyos részei. A csámborgás mértékét pedig a szilentből hiányzó gumi nagysága határozza meg. Végállásban hangos csattanást, kopogást is hallhatsz a lengőkar szilent elhasználódása miatt. Mindebből már következtethetsz rá, hogy élettartama fordítottan arányos az útminőséggel, és legtöbbször nem szakad atomjaira, csak elöregszik, megváltozik a rugalmassága, kilágyul vagy eldeformálódik. És hogy visszatérjünk a címkérdésre, és választ is kapjunk rá, kanyarodjunk vissza a témához: muszáj egyben cseréltetni a szilenteket a lengőkarral? Vagy lehet külön csak a szilentet is? A lengőkar szilent szerves részét képezi a globális lengőkar rendszernek a gömbfej és maga a kar mellett. Ha a hármasból valamelyik alkatrész tönkremegy, azt bizony garantáltan trióban kell cseréltetni, így az áhított válasz: igen, a szilenteket muszáj egyben cseréltetni a lengőkarral, és nem, nem lehet külön. Viszont azt le kell szögeznünk, hogy a lengőkar rendszer cseréjét nem egyszerű házilag, otthoni keretek között kivitelezni, ajánlott inkább szerelőre vagy szervizre bízni a feladatot, és érdemes időnként, mondjuk minden időszakos szerviz során, de minimum évente egyszer leellenőriztetni az állapotukat, ezzel is megakadályozva a többi, kapcsolódó alkatrész idő előtti amortizációját. És mivel a szilentek részben a menetbiztonságért is felelősek, nem ajánlott sokáig halogatni a cseréjüket, balesetveszély is származhat a dologból.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása,