Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Muszáj egyben cseréltetni a szilenteket a lengőkarral? Vagy lehet külön a szilentet is?

lengőkarok

Te tudod, mi az a szilent? Valószínűleg egy a sok furcsa autós szakszó közül. De olyan szinten beépült már a szerelő szlengbe, és oly annyira általánossá vált manapság, hogy talán el is felejtettünk rendes nevet adni neki. A szilentblokk, vagyis becenevén szilent kivételesen nem a németből vagy angolból, hanem nagy valószínűséggel a franciából érkezett közénk, a Paulstra cég silentbloc márkanevéből, amit ők egyébként már nem is használnak. Áttértek a vibrachoc-ra, a szilent viszont nálunk ragadt. Nevéből már-már sejthető, hogy a zajcsillapításhoz lesz köze, a kérdés viszont az, hogy vajon mennyire nőttek össze a lengőkarral?

Mi is a lengőkar, és mi a gömbfej és szilent feladata?

A lengőkar szerepe röviden a kerék rögzítése és annak mozgásának szabályozása. Mivel egy fel-le mozgó alkatrész, ezért magától értetődő, hogy nem lehet fix. Általában egyik végében szilenttel, a másik végében pedig gömbfejjel van rögzítve, ezek pedig engednek egy bizonyos mozgást a lengőkarnak. A lengőkar gömbfej általában a csukló mozgásért felel, vagyis ő segíti, hogy a kerék fordulni tudjon. A szilent pedig általában a le-fel mozgásokban illetékes, amik a rugózás következtében jönnek létre. Ha a szilent vagy a gömbfej elöregszik, esetleg felszakad, akkor ez a mozgástartomány túlzottan nagy lesz, és a futómű lógni fog, és bizony minél jobban lóg a futómű, a kocsi annál instabilabb lesz. Fontos, hogy ez előbb vagy utóbb az alkatrész szakadásához, töréséhez vezethet. Ha ez bekövetkezik, akkor az autó alól kiszakad a kerék és irányíthatatlanná válik, amit nyilván senki nem szeretne élesben megtapasztalni.

Mik a jelei, hogy megadta magát a lengőkar szilent?

A lengőkar szilent amortizációjának egyik legnyilvánvalóbb jele, ha fémes, kopogó hang üti meg a füledet, amikor huppanókra vagy útegyenlőtlenségekre hajtasz. Ez azért van, mert a gumi teljesen elvékonyodik a lengőkar rendszerében, történetesen olyannyira, hogy a fém már csak a fémmel érintkezik, erőteljes súrlódás kíséretében. A szilentből történő gumikikopás hatására akár 20-30 milliméterrel is elmozdulhatnak a futómű bizonyos részei. A csámborgás mértékét pedig a szilentből hiányzó gumi nagysága határozza meg. Végállásban hangos csattanást, kopogást is hallhatsz a lengőkar szilent elhasználódása miatt. Mindebből már következtethetsz rá, hogy élettartama fordítottan arányos az útminőséggel, és legtöbbször nem szakad atomjaira, csak elöregszik, megváltozik a rugalmassága, kilágyul vagy eldeformálódik. És hogy visszatérjünk a címkérdésre, és választ is kapjunk rá, kanyarodjunk vissza a témához: muszáj egyben cseréltetni a szilenteket a lengőkarral? Vagy lehet külön csak a szilentet is? A lengőkar szilent szerves részét képezi a globális lengőkar rendszernek a gömbfej és maga a kar mellett. Ha a hármasból valamelyik alkatrész tönkremegy, azt bizony garantáltan trióban kell cseréltetni, így az áhított válasz: igen, a szilenteket muszáj egyben cseréltetni a lengőkarral, és nem, nem lehet külön. Viszont azt le kell szögeznünk, hogy a lengőkar rendszer cseréjét nem egyszerű házilag, otthoni keretek között kivitelezni, ajánlott inkább szerelőre vagy szervizre bízni a feladatot, és érdemes időnként, mondjuk minden időszakos szerviz során, de minimum évente egyszer leellenőriztetni az állapotukat, ezzel is megakadályozva a többi, kapcsolódó alkatrész idő előtti amortizációját. És mivel a szilentek részben a menetbiztonságért is felelősek, nem ajánlott sokáig halogatni a cseréjüket, balesetveszély is származhat a dologból.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata