Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Modellek, amelyeknél kompresszoros feltöltéssel találkozhatsz

chevrolet corvette z06

A vásárlási szokások folyamatosan változnak, egy dolog azonban állandónak látszik: az emberek nagyobb hányada mindig nagyobb teljesítményű autókra vágyik. A gyártók ezt a trendet követve igyekeznek megfelelni az elvárásoknak évtizedek óta – azt most felejtsük el, hogy közben a környezetvédelmi lobbi sok esetben átírta a szabályokat, lehetőségeket. A teljesítmény növelése érdekében kezdték el beépíteni a kocsikba a turbót és a kompresszort.

Turbó vagy kompresszor?

Mindkét szerkezet arra hivatott, hogy szabályozza a levegő–üzemanyag keverékének sűrűségét. A keverék a hengerbe kerül, összenyomódik, majd meggyullad. Minél magasabb a levegő-üzemanyag sűrűsége, annál nagyobb teljesítményt tudunk kisajtolni a kocsiból. Ez annyit jelent, hogy egy kisebb motor turbóval kiegészítve nagyobb teljesítményre képes, mint egy nagyobb motor turbó nélkül. Ha a teljesítménynövekedés elérése motorral hajtott szíjjal történik, akkor kompresszorról beszélünk, ha a kipufogógáz által hajtott turbina végzi a töltést, akkor turbóról. Utóbbi hátránya, hogy van néhány tizedmásodperces késés, amíg a rendszer megfelelő mennyiségű gázt gyűjt össze a töltéshez, ezt nevezzük turbólyuknak. A kompresszor előnye, hogy nincs holtidő, viszont azonnali megnövekedett terhelés alá kerül szinte a teljes motor, ezzel pedig megnövekszik az üzemanyag fogyasztás is. A turbófeltöltő leginkább magas fordulatszámon adja le a legjobb teljesítményt, míg a kompresszor az alacsonyabb fordulatszám-tartományokban dolgozik optimálisan. További, nem elhanyagolható eltérés a két alkatrész között, hogy a turbó sokkal elterjedtebb, mint a kompresszor. Ez pedig azt eredményezi, hogy könnyebben elérhető egy javításhoz, felújításhoz szükséges alkotóelem, emiatt hiba esetén sokkal olcsóbban megúszható a helyreállítása.

Milyen autóknál fordul elő a kompresszoros feltöltés?

Az autógyártók körében manapság legtöbben elavult megoldásnak tartják a kompresszoros feltöltést. Ezért kevesen alkalmazzák, bár néhány nagyobb piaci részvevő a mai napig beépíti a sportosabb modelljeibe, annak ellenére, hogy sokan azért nem kedvelik, mert a turbóhoz képest sokkal kevésbé szívmelengető a hangja. A Mercedes több modelljében is megtalálható ez az alkalmazás, de az Audi is beépítette az A6-os szériájába. Mivel széles körben nem elterjedt a használata, ezért nem egyszerű olyan autót találni, amely ezzel az eszközzel kiegészítve futott be hatalmas sikert a piacon. Mi azért megpróbáltuk. Mindenképpen adnánk egy esélyt a Chevrolet Corvette Z06-os típusának 2015-ből, de a városi terepjáró kategóriából is találhatunk a keresésnek megfelelő járművet a Land Rover Range Rover Sport-ját, ezért 2005-ig kell visszamennünk az időben. A kompresszoros feltöltő felhasználását elsősorban a múlt században kell keresnünk, ezért a következő autó, amely említést érdemel a Volkswagen egyik első Golf-ja a GTI G60 a kilencvenes évek elejéről. Nem maradhattak ki a buliból természetesen a nagy Japán gyártók sem: 1989-ben mutatták be a Nissan Micra kompresszoros kisautóját, előtte azonban már elkezdhette a hódítást a piacon a Toyota MR2-es modellje, amely arról is nevezetes, hogy a nyolcvanas években olyan közkedvelt rejtett lámpákkal rendelkezett. A rendkívül érdekes látványt mutató, az eredetileg versenyautónak készült Lancia Delta S4 szintén ennek az évtizednek a terméke. A sor végére pedig két klasszikus: a hatvanas évek csodaautója a Ford Shelby Mustang GT350, alig tíz évvel érkezett később, mint a Ford Thunderbird.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata