Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől lesz erősebb egy kocsi motorja? Mi számít inkább, a köbcenti vagy a lóerő?

nyitott motorháztető

Ha autóvásárlás előtt állunk, akkor számtalan szempontot figyelembe kell vennünk, mielőtt kiválasztjuk a számunkra legjobb megoldást. Milyen típusú legyen, milyen színben képzeljük el, milyen extrákat szeretnénk bele? Számít-e a fogyasztás vagy inkább a teljesítmény határozza meg, hogy melyik kocsi mellett döntünk? Melyik a jó alternatíva, a nagyobb köbcenti vagy a nagyobb lóerő?

Melyik mit jelent?

Minden autónál tényszerűen leírhatóak bizonyos paraméterek. Mit jelent vajon a köbcenti vagy a lóerő kifejezés? Melyik esetében lesz erősebb az autó? Melyikre figyeljünk, ha nagyobb teljesítményű kocsit keresünk? A köbcenti kifejezéssel a hengerűrtartalom mértékét fejezzük ki. Ez annyit jelent, hogy mennyi az összes henger hasznos belső térfogata együttvéve. Például, ha venni akarunk egy „1,6-os” autót, abból tudhatjuk, hogy a motor hengerűrtartalma ezerhatszáz köbcenti, azaz négy henger esetén egyenként négyszáz köbcenti. Hogy ezt miért érdemes tudni? Az azonos hatásfokú motorok közül, amelyiknek nagyobb a hengerűrtartalma, az erősebb és többet fogyaszt. Ez nem elhanyagolható szempont az autóvásárláskor. A lóerő ugyanakkor egy olyan mértékegység, amellyel megadható az autó teljesítménye. Eléggé elavult, nehezen értelmezhető, hogy pontoson milyen lovak, mekkora erővel képesek munkát végezni, de az autóipar megtartotta ezt a mérési formát. Egyébként az is igaz, hogy többféle lóerő, ebből kifolyólag pedig többféle számítási módszer létezik, ezért minden országban próbálják hivatalos formába önteni, hogy definíció szerint pontosan mekkora teljesítményt is jelent. Magyarországon hivatalosan majdnem egészen 735,5 watt teljesítmény felel meg egy lóerőnek.

Melyik legyen jobb, hogy erősebb legyen az autónk?

Minél nagyobbat veszünk valamiből annál jobbat kapunk, gondolhatnánk. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Ha két autó minden paraméterben megegyezik, viszont az egyikbe több lóerős motort szereltek, akkor nyilván attól várhatunk nagyobb teljesítményt. Manapság elérhetőek olyan fejlesztések, amelyekkel ezek a különbségek könnyen eltüntethetőek. Ilyen a turbó, amelynek feladata, hogy a kisebb hengerűrtartalmú motorok teljesítményét és hatásfokát növeljük, a kipufogógázok energiájának felhasználásával. Ez persze azzal jár, hogy nő a fogyasztás, ráadásul az erőforrás élettartama is jelentősen csökken, azonban az így kapott extra teljesítmény mindenért kárpótol minket. Néhány száz köbcentis különbséget ezzel az alkatrésszel eltüntethetünk, sőt egyes esetekben sokkal dinamikusabbnak érezhetjük a kisebb hengerűrtartalmú autót. A teljesítmény ugyanakkor nem csak ezektől függ. Fontos például a nyomaték mértéke is. És persze ott a lökettérfogat, az égés minősége, és még számtalan egyéb paraméter, amelyet most helyhiány miatt nem részleteznénk. Összességében elmondható, hogy lényeges a teljesítmény, ugyanakkor a legtöbben, elsősorban nem versenyautót keresünk. Természetesen fontos, hogy a választott gépjárművel ütemesen, dinamikusan lehessen közlekedni, könnyen, ritmusosan gyorsuljon. Ne kelljen háromszor meggondolni egy szabályos előzést, vagy egy mellékutcából kikanyarodást a főútra, persze szem előtt tartva, hogy ne akadályozzuk a többi közlekedésben résztvevő autóst. Azt sem ár figyelembe venni, hogy a nagyobb teljesítménnyel általában nagyobb költségek is járnak: egyrészt magasabb adókat kell fizetnünk a kocsi után, másrészt többet is fogyaszt az autó, ami az üzemanyagárak változása miatt, hosszútávon komoly terhet róhat ránk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata