Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mitől lehet, hogy túl gyakran kell féktárcsát cserélni egy kocsin?

féktárcsa cseréje

Autóvezetés közben minden pillanatban az úton és annak közvetlen környezetén kell tartanunk a szemünket, felkészülve a legváratlanabb helyzetekre. Bármikor történhet egy hirtelen bekövetkező fordulat, egy járókelő úttestre lépése, vagy egy vad meglepetésszerű kiugrása a fák közül. Nekünk pedig vészfékeznünk kell, hogy elkerüljük a veszélyes helyzetet. Hiába figyeltünk azonban az útra, ha közben elhanyagoltuk az általunk vezetett autó fékrendszerének ellenőrzését.

A fékrendszer

Az autónak akkor és ott kell megállnia, amikor és ahol a vezetője szeretné. Ehhez tökéletes állapotban lévő fékrendszerre van szükség. Az alkatrészek azonban folyamatosan kiemelkedő terhelésnek vannak kitéve, ami miatt elhasználódhatnak, elkophatnak. Ez pedig azt eredményezi, hogy folyamatosan nő a fékút, és adott esetben eljöhet az a pillanat, amikor nem tudjuk megállítani a gépjárművet egy hirtelen elénk táruló helyzetben, ami rendkívül balesetveszélyes. Ne legyünk tehát restek bizonyos időközönként, de maximum az éves szervizek alkalmával ellenőriztetni a fékrendszer alkatrészeinek állapotát. Ha mindig ugyanazt az autót vezetjük, lehet, hogy észre sem vesszük, hogy ugyanarra a mozdulatra mindig néhány centiméterrel tovább tart megállítani a járművet. Ez azonban néhány hónap alatt akár métereket is jelenthet, ami viszont már nem játék, ha vészfékeznünk kell. A fékrendszer több alkatrészből tevődik össze, amelyek közül a fékbetét és a féktárcsa végzi el a munka nagy részét. Fékezéskor a mozgási energiát súrlódás segítségével hőenergiává alakítják, amely végül a légkörbe kerül, elsősorban a féktárcsán kialakított légcsatornáknak hála. Működésükből fakadóan folyamatosan koptatják egymást, ezért fontos a folyamatos felülvizsgálatuk. A féktárcsa elvékonyodhat, ami miatt nő a fékút, csökken a fékezési hatékonyság. Ha a vastagsága a gyártó által megadott minimum szint alá csökken, akkor pedig könnyen el is törhet, ami pedig fokozottan balesetveszélyes helyzethez vezethet.

A féktárcsa cseréje

Persze a féktárcsa elhasználódásának nem szabad egyik napról a másikra megtörténnie. Egy átlagos minőségű alkatrész az első tengelyen bőven meghaladhatja az ötvenezer futott kilométert, míg a hátsó tengelyen lévő féktárcsák akár a százötvenezer megtett kilométert is elérhetik komolyabb probléma nélkül. Ezután viszont kötelező a javítás elvégzése. A féktárcsákat mindig párban cseréljük, az egyenetlen kopás miatt ellenkező esetben a fékezési hatékonyság jelentősen romolhat, vagy az autó emiatt az egyik irányba húzhat. Optimális esetben a csere után hosszú ideig tökéletes fékműködésre számíthatunk. Megnyugvást persze csak a folyamatos felülvizsgálat adhat erre. Előfordul azonban olyan eset, hogy jóval a csereperiódus várható eljövetele előtt újra kell cserélni az alkatrészt. Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy gyenge vagy hibás minőségű alkatrészt vásároltunk, ami idő előtt veszít hatékonyságából. A másik, hogy nem voltunk elég körültekintőek, amikor elvégeztük a cserét, a művelet precíz munkát igényel, érdemes ezért szakemberre bízni a megvalósítását. Még akkor is előfordulhat, hogy valami nem tökéletes, akkor viszont legalább lehetőségünk van garanciális javításra. A leggyakoribb hibák a féktárcsa cseréjekor a következők: a rögzítés nem megfelelő, ami miatt rosszul kopik. Az sem elképzelhetetlen, hogy a túlhúzott csavarok miatt sérülnek vagy torzulnak az alkatrészek. Az is lehet, hogy a felszereléskor a kerékagy felületén megtelepedett, de figyelmen kívül hagyott rozsda vagy egyéb szennyeződés miatt rosszul kerül fel a féktárcsa.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje,