Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől lehet, ha mindkét oldalon egyszerre száll el a tompított fényszóró?

tompított fényszóró

Az autók tökéletesen működő világításai elengedhetetlenek, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni az utakon. Ezekkel hívjuk fel magunkra már messziről a figyelmet, valamint tudjuk jelezni, hogy melyik irányba tartunk. Sőt mi is a világítás segítségével láthatunk az éjszakában, vagy a rossz látási viszonyok között. Mit tegyünk, ha elszáll a világításunk?

Az autó világításai

A gépjárműveken többféle világítás is megtalálható, melyeknek egytől-egyig fontos szerepe van. A nappali menetfény csak jó látási viszonyok között, városban használható, segítségével könnyebben észrevehetnek minket a felénk közeledő autók. Az első helyzetjelzőt akkor kell bekapcsolnunk, ha megállunk a kocsival, ez szintén a könnyebb láthatóságot szolgálja. A hátsó helyzetjelző már menet közben is használható, hasonló feladata van, mint az utóbbi lámpának. A távolsági fényszórót csak lakott területen kívül hozhatjuk működésbe, és csak abban az esetben, ha nem vakítjuk el vele a szemből érkező autókat, mivel ebben az esetben néhány pillanatig szinte vakon vezetnek, és nem tudnak reagálni a hirtelen bekövetkező balesetveszélyes helyzetekre. Kapcsoljuk ki, ha rövidesen utolérünk egy járművet, vagy akkor, ha megjelenik az úton a felénk közeledők fényszórója. A ködlámpák használata korlátozott látási viszonyok között ajánlott. A féklámpa a fékpedál érintésével villan fel, arra figyelmeztet minket, hogy lassít, vagy meg fog állni az előttünk közlekedő autós. Hátramenetbe kapcsoláskor a tolatólámpa világítása jelzi, hogy merre fog elindulni az általunk figyelt jármű. Az irányjelző, vagy az index pedig azt az irányt mutatja meg, amerre haladni szeretne a forgalomban részt vevő kocsi. Mindezek mellett az elakadásjelző vagy más néven a vészvillogó is az autó világításainak a része, amely messziről felhívja a figyelmet arra, hogy az út szélén vesztegel a járművünk.

A tompított fényszóró meghibásodásának okai

Persze, a felsorolásból nem maradhat ki a tompított fényszóró sem, amely bármikor használható. Sőt korlátozott látási viszonyok között és éjszaka pedig egyenesen kötelező, mint ahogy nappali menetfénnyel nem rendelkező autók esetében lakott területen kívül is. Az út megvilágításában segít és természetesen könnyen láthatóvá teszi az érkezésünket mások számára is. Emiatt rendkívül fontos, hogy tökéletesen működjön, mindkét oldalon világítson a lámpa. Mivel sokat van használatban, ezért nem meglepő, hogy időnként elszáll a jobb vagy a bal oldali világítás. Általában szerencsére egyszerre csak az egyik szokott előfordulni. Halogatás nélkül ki kell cserélnünk az izzót, hogy biztonságosan folytathassuk az utunkat. Sajnos ez nem mindig valósul meg, sokan közlekednek „fél szemmel”, amely azért veszélyes, mert kevesebb fény jut az útra, ami miatt rosszabbul láthatunk az ilyen autóból, másrészt pedig bármikor kiéghet, vagy meghibásodhat a másik oldali lámpa is, mi pedig „vakon” maradunk az éjszakában. Az is előfordulhat persze, hogy egy izzócsere nem oldja meg a problémát, ekkor az izzók csatlakozója adhatta be a kulcsot, vagy a biztosítékkal lehet baj. Az sem kizárt azonban, hogy a kábelezés sérült meg, vagy a kapcsolók, relék meghibásodása okozza a gondot. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy egyszerre tűnik el a világítás, bár szerencsére ritkán következik be. Az is okozhatja a bajt, hogy lemerült az akkumulátor, bár ilyenkor nemhogy a világítások nem működnek, de az autó beindulására sem nagyon kell számítanunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata