Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől lehet, ha mindkét oldalon egyszerre száll el a tompított fényszóró?

tompított fényszóró

Az autók tökéletesen működő világításai elengedhetetlenek, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni az utakon. Ezekkel hívjuk fel magunkra már messziről a figyelmet, valamint tudjuk jelezni, hogy melyik irányba tartunk. Sőt mi is a világítás segítségével láthatunk az éjszakában, vagy a rossz látási viszonyok között. Mit tegyünk, ha elszáll a világításunk?

Az autó világításai

A gépjárműveken többféle világítás is megtalálható, melyeknek egytől-egyig fontos szerepe van. A nappali menetfény csak jó látási viszonyok között, városban használható, segítségével könnyebben észrevehetnek minket a felénk közeledő autók. Az első helyzetjelzőt akkor kell bekapcsolnunk, ha megállunk a kocsival, ez szintén a könnyebb láthatóságot szolgálja. A hátsó helyzetjelző már menet közben is használható, hasonló feladata van, mint az utóbbi lámpának. A távolsági fényszórót csak lakott területen kívül hozhatjuk működésbe, és csak abban az esetben, ha nem vakítjuk el vele a szemből érkező autókat, mivel ebben az esetben néhány pillanatig szinte vakon vezetnek, és nem tudnak reagálni a hirtelen bekövetkező balesetveszélyes helyzetekre. Kapcsoljuk ki, ha rövidesen utolérünk egy járművet, vagy akkor, ha megjelenik az úton a felénk közeledők fényszórója. A ködlámpák használata korlátozott látási viszonyok között ajánlott. A féklámpa a fékpedál érintésével villan fel, arra figyelmeztet minket, hogy lassít, vagy meg fog állni az előttünk közlekedő autós. Hátramenetbe kapcsoláskor a tolatólámpa világítása jelzi, hogy merre fog elindulni az általunk figyelt jármű. Az irányjelző, vagy az index pedig azt az irányt mutatja meg, amerre haladni szeretne a forgalomban részt vevő kocsi. Mindezek mellett az elakadásjelző vagy más néven a vészvillogó is az autó világításainak a része, amely messziről felhívja a figyelmet arra, hogy az út szélén vesztegel a járművünk.

A tompított fényszóró meghibásodásának okai

Persze, a felsorolásból nem maradhat ki a tompított fényszóró sem, amely bármikor használható. Sőt korlátozott látási viszonyok között és éjszaka pedig egyenesen kötelező, mint ahogy nappali menetfénnyel nem rendelkező autók esetében lakott területen kívül is. Az út megvilágításában segít és természetesen könnyen láthatóvá teszi az érkezésünket mások számára is. Emiatt rendkívül fontos, hogy tökéletesen működjön, mindkét oldalon világítson a lámpa. Mivel sokat van használatban, ezért nem meglepő, hogy időnként elszáll a jobb vagy a bal oldali világítás. Általában szerencsére egyszerre csak az egyik szokott előfordulni. Halogatás nélkül ki kell cserélnünk az izzót, hogy biztonságosan folytathassuk az utunkat. Sajnos ez nem mindig valósul meg, sokan közlekednek „fél szemmel”, amely azért veszélyes, mert kevesebb fény jut az útra, ami miatt rosszabbul láthatunk az ilyen autóból, másrészt pedig bármikor kiéghet, vagy meghibásodhat a másik oldali lámpa is, mi pedig „vakon” maradunk az éjszakában. Az is előfordulhat persze, hogy egy izzócsere nem oldja meg a problémát, ekkor az izzók csatlakozója adhatta be a kulcsot, vagy a biztosítékkal lehet baj. Az sem kizárt azonban, hogy a kábelezés sérült meg, vagy a kapcsolók, relék meghibásodása okozza a gondot. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy egyszerre tűnik el a világítás, bár szerencsére ritkán következik be. Az is okozhatja a bajt, hogy lemerült az akkumulátor, bár ilyenkor nemhogy a világítások nem működnek, de az autó beindulására sem nagyon kell számítanunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!