Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől lehet benzinszag az autóban?

Nem sok kellemetlenebb és ugyanakkor ijesztő jelenséggel találkozhatunk vezetés közben, mint az utastérben terjengő, átható benzinszag. Az alábbiakban megpróbáltunk utánajárni, hogy mi okozhatja, és annak is, hogy milyen következményei lehetnek?

A benzingőz

Ha a nyugodtnak induló autóvezetésünket az egyre zavaróbb benzinszag teszi tönkre, az nem csak a kocsi hibája miatt lehet kellemetlen. A benzingőz belélegzése ugyanis rendkívül káros, számtalan tünetet okozhat. Egyrészt irritálhatja a nyálkahártyát, károsíthatja a tüdő szöveteit, amitől, rosszullét, köhögés léphet fel. Másrészt, ha folyamatosan benzingőzt lélegzünk be, az idővel komoly fejfájáshoz, nagyobb mennyiségben pedig akár eszméletvesztéshez is vezethet. A szervezetünk bárhogyan is reagál, a végeredmény mindig az lesz, hogy pórul járunk, ráadásul ezeknek az enyhébb tünetei is jelentősen csökkenthetik az autóvezetés közben nagyon fontos érzékelési képességünket, megfigyelőkészségünket. Ezek nélkül pedig könnyen kerülhetünk balesetveszélyes szituációkba. Nem maradt tehát más választásunk, mint azonnal felkeresni az autószerelőnket, és feltárni a hiba okát. Addig is a legjobb megoldás, hacsak nem veszünk észre semmilyen egyéb változást a kocsin, mint teljesen leengedett ablakokkal közlekedni. Persze az is kiderülhet, hogy a benzinszagot a mi ügyetlenségünk okozta, mivel mellécsepegtettük az üzemanyagot tankoláskor, azonban a benzin gyorsan elpárolog, így mire a szervizbe érünk, már lehet, hogy meg is szűnt a probléma. Hogy biztosak legyünk benne, azért vizsgáljuk meg: a folyadék ugyan hirtelen elillan, azonban az ottléte tipikus, sávos foltokat hagy maga után. Ha ilyennel találkozunk, és nem tapasztalunk más gondot, ráadásul a szag is megszűnt, akkor meg is van a probléma kiváltó oka. Előfordulhat azonban, hogy a benzinszagot más idézte elő, méghozzá valamelyik alkatrész meghibásodása.

Mi romolhatott el?

Az üzemanyag, mire a motorba jut és ott elég, hosszú utat jár be, több alkatrésszel találkozik, ezek bármelyikének a hibája felelős lehet a szagokért. Előfordulhat, hogy nem is mi voltunk figyelmetlenek, hanem a tank betöltő nyílásánál van egy sérülés, repedés, ahol szivároghat a benzin. Az sem elképzelhetetlen, hogy az üzemanyagtartály sérült meg, emiatt érezzük a szúrós szagot. Előfordul, hogy csak teljesen feltöltött tank esetében tapasztaljuk a hibát. Ekkor gondolhatunk arra, hogy a tank felső részén van repedés, emiatt feltöltés után szivároghat a benzin. Ha tele az utastér az irritáló szaggal, akkor nem kizárt, hogy az üzemanyagtartály szellőztető szelep működésével van gond. Ennek az apró alkatrésznek pontosan az a feladata, hogy megakadályozza, hogy a benzingőz a levegőbe kerüljön, így joggal gyanakodhatunk rá, hogy valami baj van vele. Ha ez is rendben, akkor már csak a gumicsövek és azok illesztései vagy tömítései öregedhettek el, vagy sérülhettek meg, ami miatt csepeghet az üzemanyag, és betelítheti az utasteret a benzingőz. Bármi is a kiváltó ok, sürgősen meg kell szüntetnünk, hiszen amellett, hogy az egészségünkre ártalmas, a benzin még fokozottan tűz-, és robbanásveszélyes anyagnak is számít. Ha szivárog valahol, és az üzemi hőfokon dolgozó motorral érintkezik, akkor könnyen lángra kaphat, a gőz pedig akár be is robbanhat, ami miatt a benzingőzzel telített autóban a dohányzás is szigorúan tilos, nem véletlen, hogy a benzinkutakon is tiltják ennek a szenvedélynek a gyakorlását. Akármi okozza is a kellemetlen szagokat, ne használjuk az autót, amíg teljesen el nem tűnik a probléma.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata