Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől függ, hogy egy kocsinak elegendő-e simán a kuplung felengedése az elinduláshoz?

kuplung felengedése

Ne ringassuk magunkat ábrándokba, hogy csak az vezet, akinek van jogosítványa. Vannak néhányan, akik a település melletti földúton kipróbálták már a szüleik, vagy az idősebb haverjuk autóját, mielőtt kezükbe vették volna a vezetői engedélyüket. Olyan viszont nincs senki, aki úgy születik, hogy tud gépjárművet vezetni. Mindenkinek volt egy első elindulása, és mindannyian fulladtunk már le a kocsival. Azt viszont kevesen tudják, hogy hogyan, milyen feltételekkel tud megmozdulni az autójuk.

A kuplung szerepe

A kuplung, vagyis a tengelykapcsoló a motor és a sebességváltó között helyezkedik el, feladata hogy az előbbi által megtermelt energiát az utóbbira továbbítsa, amely ezután a hajtott kerekekhez jut. Így lehetséges, hogy az autót mozgásra bírjuk, nélküle nem tudnánk ezt megtenni. Az átvitt energiát ráadásul szabályozni is tudjuk vele. Három fő részből áll: a kuplung szerkezet, a kuplungtárcsa és a kinyomó csapágy. Ha a kuplungpedált benyomjuk, akkor megszakítjuk a kapcsolatot a motor és a sebességváltó között, vagyis függetlenítjük egymástól a motort és az autó mozgását. A kocsit üresben már csak a lendület viszi tovább. A sebesség megválasztásával majd a pedál felengedésével újra kapcsolatba kerülnek az alkatrészek. Ha ügyesen, rutinosan csináljuk, az autó egyenletes mozgással, viszi át az energiát az különböző fordulaton pörgő elemek között. Elinduláskor hasonló történik, azzal a különbséggel, hogy az álló járművet próbáljuk meg mozgásra bírni. Az indulás simasága azon múlik, hogy mekkora a motor fordulatszáma, és azon, hogy milyen finoman teremtjük meg a kapcsolatot a kuplung felengedésével. Mivel álló és forgó elem között teremtünk kapcsolatot, itt fontos lehet a gázadás is: ha túl nagy gázt adunk az autó gazellaként ugrik meg, ha pedig a fordulatszám túl alacsony, akkor könnyen lefulladhat a kocsi. Mi a helyzet akkor, ha nem használjuk a gázpedált? El tud indulni az autó?

Gázadás nélkül is el lehet indulni?

Nehéz, és talán nem is lehet általánosítani: minden autóban más a kuplung érzékenysége és az elinduláshoz szükséges fordulatszám. Az, hogy a gázpedál használata nélkül tudunk-e gurulni a kocsival csak akkor derül ki, ha kipróbáljuk. Adjuk rá a gyújtást, nyomjuk le a kuplungot, majd tegyük a sebességváltót egyesbe. Ne engedjük ki a kéziféket, az maradjon rögzítve. Óvatosan kezdjük el felengedni a tengelykapcsoló pedálját, egészen addig, amíg úgy érezzük az ülésben ülve, hogy a jármű indulna, vagy mintha az autó orra emelkedni kezdene, ekkor létrejön a kapcsolat a motor és a sebességváltó között. Ne erőltessük, nehogy kárt tegyünk bármilyen alkatrészben, engedjük vissza. Ezt próbálgathatjuk, hogy érezzük, mikor kezd fogni a kuplungpedál. Ha kiengedjük a rögzítő féket, és a kapcsolódási ponton túl engedjük a kuplungot, akkor előfordulhat egy megfelelő nyomatékkal bíró autó esetében, hogy elindul a kocsi. A motor alapjárata azonban általában kevés ehhez, így a legtöbb esetben szükség van a gázpedál használatára is az elinduláshoz. Ehhez a dízel üzemű autóknál legalább ezerkettőszáz és ezerötszáz közötti fordulatszám dukál, míg a benzines járművek esetében akár az ezernyolcszázas fordulat sem ritka. Persze minden csak gyakorlás kérdése, az autóvezetés és általában az elindulás sem túl bonyolult, persze ha ismerjük az autónkat. A tanulóvezetők is gyorsan meg tudják tanulni, míg a rutinos sofőrök bármelyik autó használatára pillanatok alatt, könnyedén ráéreznek.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata