fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mitől függ, hogy az autók mennyi idő alatt érik el az üzemhőmérsékletet?

Motortér felülről

Akár hisszük, akár nem, járgányunk motorja pontosan úgy viselkedik, mint a mi izomzatunk, illetve ízületeink. Egyszerűen igényli a szakszerű bemelegítést. Kizárólag ezzel együtt éri el az optimális hatásfokot, és nem mellesleg ezzel amortizálódik, kopik és sérül a lehető legminimálisabb szinten. Hiába óvja valaki a széltől is a verdát, akár még úgy is, hogy maximálisan betartja a gyári szervizelőírásokat, ha jellemzően úgy használja, hogy a motor és persze vele együtt a kipufogórendszer nem tudja elérni az üzemi hőfokát. Ezzel az apró figyelmetlenséggel olyan dominóeffektust képes előidézni a mechanikai károsodások hálójában, mintha hirtelen megsokszorozná a négykerekű már megélt éveinek számát.

Mi az oka annak, hogy gondot okoz, ha gyakran nincs meg az üzemhőmérséklet?

Borzasztóan egyszerű. Ha a hajtómű, illetve a benne keringő kenőanyag nem tud megfelelő szinten átmelegedni, akkor a motortérben és a kipufogórendszerben kicsapódó kondenzvíz nem képes elpárologni, márpedig neki nagyon nem kéne ott lennie. Mi történik ilyenkor? Kémiai reakció, melynek eredményeként létrejön egy savas lötyi, ami szimplán belevegyül az olajba. A szennyezett és savas olaj viszont nagyon rossz hatásokat eredményez, egyrészt jelentősen elveszíti a kenőképességét, emellett pedig sajnos belülről korrodálja és szétrohasztja a motor komponenseit. Pluszban előidéz egy olyan problémát is, hogy a kedves tulajdonos nem tölti után az olajat, hiszen csekkolásnál a hígulás miatt egész egyszerűen nem érzékeli a hiányt. Ezzel a metódussal olyan szintű kopást generálunk rövid idő alatt, mintha bekocsikáztuk volna a világot.

De mitől függ, hogy az autó mennyi idő alatt éri el az üzemhőmérsékletet?

Igazából erre nincs egy konkrét, mindenre és mindenkire kiterjedő metódus. Elég nehéz definiálni, hogy mikor és pontosan hány kilométer megtétele után éri el a motor az üzemi hőfokát, egy biztos, hogy nagyban függ a külső hőmérséklettől. Ugye a műszerfalon van egy visszajelző lámpa, amelynek eltűnése egyértelműen mutatja, hogy a hűtővíz már meleg, de ebben a pillanatban a motorolaj minden bizonnyal még közelében sincs az optimális értéknek. Arra viszont tudunk használható tippet adni, hogy az egyes motortípusok esetében mik a motormelegítés legtutibb praktikái, nézzük:

  • Benzinmotor esetében kerüljük az álló helyzetben történő járatást, még a legnagyobb zimankóban is. Néhány másodperces várakozás után induljunk el, és tanácsos az ilyenkor optimális, kétezres, kétezerötszázas fordulaton tartani a motort, Jegyezzük meg, hogy a túl alacsony fordulatszám ilyenkor pont ugyanannyira káros, mint a túlpörgetés.
  • Dízel hajtóműnél viszont nem árt, ha egy-két percet állva várakozunk, miközben már beindítottuk a motort. Indulásnál a hathatós procedúra az előzőkben ajánlotthoz hasonló: bemelegítő kilométerek alatt fokozott terhelés, de kerülendő az alacsony fordulatszám, mert nem tesz jót a motor egyes alkatrészeinek, és így az olajnyomás, ebből adódóan a kenés mértéke is jóval csekélyebb.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata