Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől függ, hogy az autók mennyi idő alatt érik el az üzemhőmérsékletet?

Motortér felülről

Akár hisszük, akár nem, járgányunk motorja pontosan úgy viselkedik, mint a mi izomzatunk, illetve ízületeink. Egyszerűen igényli a szakszerű bemelegítést. Kizárólag ezzel együtt éri el az optimális hatásfokot, és nem mellesleg ezzel amortizálódik, kopik és sérül a lehető legminimálisabb szinten. Hiába óvja valaki a széltől is a verdát, akár még úgy is, hogy maximálisan betartja a gyári szervizelőírásokat, ha jellemzően úgy használja, hogy a motor és persze vele együtt a kipufogórendszer nem tudja elérni az üzemi hőfokát. Ezzel az apró figyelmetlenséggel olyan dominóeffektust képes előidézni a mechanikai károsodások hálójában, mintha hirtelen megsokszorozná a négykerekű már megélt éveinek számát.

Mi az oka annak, hogy gondot okoz, ha gyakran nincs meg az üzemhőmérséklet?

Borzasztóan egyszerű. Ha a hajtómű, illetve a benne keringő kenőanyag nem tud megfelelő szinten átmelegedni, akkor a motortérben és a kipufogórendszerben kicsapódó kondenzvíz nem képes elpárologni, márpedig neki nagyon nem kéne ott lennie. Mi történik ilyenkor? Kémiai reakció, melynek eredményeként létrejön egy savas lötyi, ami szimplán belevegyül az olajba. A szennyezett és savas olaj viszont nagyon rossz hatásokat eredményez, egyrészt jelentősen elveszíti a kenőképességét, emellett pedig sajnos belülről korrodálja és szétrohasztja a motor komponenseit. Pluszban előidéz egy olyan problémát is, hogy a kedves tulajdonos nem tölti után az olajat, hiszen csekkolásnál a hígulás miatt egész egyszerűen nem érzékeli a hiányt. Ezzel a metódussal olyan szintű kopást generálunk rövid idő alatt, mintha bekocsikáztuk volna a világot.

De mitől függ, hogy az autó mennyi idő alatt éri el az üzemhőmérsékletet?

Igazából erre nincs egy konkrét, mindenre és mindenkire kiterjedő metódus. Elég nehéz definiálni, hogy mikor és pontosan hány kilométer megtétele után éri el a motor az üzemi hőfokát, egy biztos, hogy nagyban függ a külső hőmérséklettől. Ugye a műszerfalon van egy visszajelző lámpa, amelynek eltűnése egyértelműen mutatja, hogy a hűtővíz már meleg, de ebben a pillanatban a motorolaj minden bizonnyal még közelében sincs az optimális értéknek. Arra viszont tudunk használható tippet adni, hogy az egyes motortípusok esetében mik a motormelegítés legtutibb praktikái, nézzük:

  • Benzinmotor esetében kerüljük az álló helyzetben történő járatást, még a legnagyobb zimankóban is. Néhány másodperces várakozás után induljunk el, és tanácsos az ilyenkor optimális, kétezres, kétezerötszázas fordulaton tartani a motort, Jegyezzük meg, hogy a túl alacsony fordulatszám ilyenkor pont ugyanannyira káros, mint a túlpörgetés.
  • Dízel hajtóműnél viszont nem árt, ha egy-két percet állva várakozunk, miközben már beindítottuk a motort. Indulásnál a hathatós procedúra az előzőkben ajánlotthoz hasonló: bemelegítő kilométerek alatt fokozott terhelés, de kerülendő az alacsony fordulatszám, mert nem tesz jót a motor egyes alkatrészeinek, és így az olajnyomás, ebből adódóan a kenés mértéke is jóval csekélyebb.
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata