Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mitől durroghat, lángolhat a kocsim kipufogója?

Lángoló kipufogócső

Ki ne látott volna már durrogó, kisebb lángcsóvát maga után húzó kipufogót? Nyilván mindenkiben felmerül ilyenkor a kérdés, hogy vajon mi okozza a jelenséget? Keletkezhet-e emiatt bármilyen károsodás az autóban?

Mi a szerepe a kipufogónak? Milyen részekből áll?

A kipufogó és a hozzá tartozó alkatrészek feladata az autó motorjából kikerülő égéstermék levegőbe juttatása. További feladata, hogy kiszűrje a környezetre ártalmas anyagokat és csökkentse az üzemanyag elégetése során létrejövő robbanások zaját. Milyen alkatrészekből áll a rendszer? Kipufogócsonkból, lambdaszondából, részecskeszűrőből, kipufogócsőből, katalizátorból és hangtompítóból, vagyis kipufogódobból. Ezeknek az alkatrészeknek a szerelése elsőre egyszerű feladatnak tűnik, ám korántsem az. Szóval minden esetben érdemes szakemberre bízni a feladatot – a Kovács Autó Bosch Car szegedi autószervizre számíthat! Bár a kipufogórendszer nem tartozik a leggyakrabban meghibásodó alkatrészek közé, rendszeres, szakszervizben történő ellenőrzése mindenképpen javasolt. A meghibásodott kipufogórendszer amellett, hogy hangossá teszi az autót és növeli az üzemanyag-fogyasztást, hozzájárul a motor teljesítményének romlásához.

Amikor durrog és lángcsóvát hagy maga után a kipufogó

A jelenség hátterében az áll, hogy a motor nem égeti el rendesen a befecskendezett üzemanyagot, ez pedig bekerül a kipufogóba, levegővel keveredik és bedurran, így lángcsóva formájában, valamint durrogó hang kíséretében távozik a kipufogóból. Ehhez a jelenséghez több tényezőnek kell egyszerre érvényesülnie. Egyrészt a kipufogónak kellően melegnek kell lennie, valamint kell bele némi friss levegő és üzemanyag is. Tehát a probléma forrása az, hogy a motor valamilyen hiba miatt nem égeti el teljes mértékben a befecskendezett üzemanyagot. Amennyiben lángcsóva nem jelentkezik, a kipufogó durrogása mögött bizony más probléma is állhat. Ha nem sikerül időben orvosolni az említett problémákat, a kipufogóban történő robbanások lökéshulláma hosszútávon komolyabb kárt tehet a motor alkatrészein, például eléghet a kipufogószelep. Mindemellett eredményezheti a nagyobb üzemanyag-fogyasztást, valamint a nagyobb károsanyag-kibocsátást. Sőt egy idő után olyan főbb egységek is túlterhelődhetnek, mint a motor dugattyúja, amelynek javíttatása jelentős költséggel járhat. Szóval bármelyik probléma is jelentkezik, mindenképpen el kell vinni szervizbe az autót és szakemberre bízni a hiba okának kiderítését majd a javítást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.