Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől durroghat, lángolhat a kocsim kipufogója?

Lángoló kipufogócső

Ki ne látott volna már durrogó, kisebb lángcsóvát maga után húzó kipufogót? Nyilván mindenkiben felmerül ilyenkor a kérdés, hogy vajon mi okozza a jelenséget? Keletkezhet-e emiatt bármilyen károsodás az autóban?

Mi a szerepe a kipufogónak? Milyen részekből áll?

A kipufogó és a hozzá tartozó alkatrészek feladata az autó motorjából kikerülő égéstermék levegőbe juttatása. További feladata, hogy kiszűrje a környezetre ártalmas anyagokat és csökkentse az üzemanyag elégetése során létrejövő robbanások zaját. Milyen alkatrészekből áll a rendszer? Kipufogócsonkból, lambdaszondából, részecskeszűrőből, kipufogócsőből, katalizátorból és hangtompítóból, vagyis kipufogódobból. Ezeknek az alkatrészeknek a szerelése elsőre egyszerű feladatnak tűnik, ám korántsem az. Szóval minden esetben érdemes szakemberre bízni a feladatot – a Kovács Autó Bosch Car szegedi autószervizre számíthat! Bár a kipufogórendszer nem tartozik a leggyakrabban meghibásodó alkatrészek közé, rendszeres, szakszervizben történő ellenőrzése mindenképpen javasolt. A meghibásodott kipufogórendszer amellett, hogy hangossá teszi az autót és növeli az üzemanyag-fogyasztást, hozzájárul a motor teljesítményének romlásához.

Amikor durrog és lángcsóvát hagy maga után a kipufogó

A jelenség hátterében az áll, hogy a motor nem égeti el rendesen a befecskendezett üzemanyagot, ez pedig bekerül a kipufogóba, levegővel keveredik és bedurran, így lángcsóva formájában, valamint durrogó hang kíséretében távozik a kipufogóból. Ehhez a jelenséghez több tényezőnek kell egyszerre érvényesülnie. Egyrészt a kipufogónak kellően melegnek kell lennie, valamint kell bele némi friss levegő és üzemanyag is. Tehát a probléma forrása az, hogy a motor valamilyen hiba miatt nem égeti el teljes mértékben a befecskendezett üzemanyagot. Amennyiben lángcsóva nem jelentkezik, a kipufogó durrogása mögött bizony más probléma is állhat. Ha nem sikerül időben orvosolni az említett problémákat, a kipufogóban történő robbanások lökéshulláma hosszútávon komolyabb kárt tehet a motor alkatrészein, például eléghet a kipufogószelep. Mindemellett eredményezheti a nagyobb üzemanyag-fogyasztást, valamint a nagyobb károsanyag-kibocsátást. Sőt egy idő után olyan főbb egységek is túlterhelődhetnek, mint a motor dugattyúja, amelynek javíttatása jelentős költséggel járhat. Szóval bármelyik probléma is jelentkezik, mindenképpen el kell vinni szervizbe az autót és szakemberre bízni a hiba okának kiderítését majd a javítást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata