Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit vigyünk magunkkal a téli autózáshoz

A téli autózás a nyárinál abban is különbözik, hogy a röpködő mínuszok, a szürke, fénytelen és rövid nappalok, a csúszós utak és a behavazott parkolók, lefagyott szélvédők időszakában gyakrabban fordulnak elő az időjárás okozta rendkívüli helyzetek, amikor az autós hirtelen kizuhan a komfortzónájából és rádöbben a természet erejére. Mi legyen kéznél télen?

Ha hosszú útra megyünk télen

Amikor hirtelen elakad a forgalom az autópályán, vagy a csúszós hegyi úton fel kell adni a továbbhaladást, amíg azt meg nem tisztítják, főleg, ha valahol az isten háta mögött esik ez meg velünk, nagyon jól jön egy vagy két meleg takaró, a tartalék ivóvíz és a feltöltött mobiltelefon. Ez utóbbival kapcsolatban csak mellékesen: az autótöltő nem luxus, mert néha nagyon nagy szükség lehet rá, így például a téli hidegben már lemerült telefonunk újratöltéséhez. (Ha az akkumulátorunk lemerült, akkor nagyon kellemes dolog egy tartalék mobiltelefon akkumulátorhoz nyúlni, ha már tölteni nem lehet a lemerültet.) Ha nagyobb a baj, sokat számít a csomagtartóban megbújó vontatókötél, a hólapát, a hólánc és az indítókábel.

Fagyos hajnali meglepetések

A másik téli kalandhelyzet, amikor az éjszakára magára hagyott autónkat kell mozgásképessé tenni. Ilyenkor már az is probléma lehet, hogyan nyissuk ki az ajtaját. Ezért nagyon fontos téli kellék a zárnyitó és a jégtelenítő spray. Csakhogy – az isten szerelmére – ezt ne az autóban tartsuk, mert akkor annyit ér, mint halottnak a csók. Ennek a zsebben, vagy a táskánkban a helye. Aztán lehet a mindenféle, lehetőleg hosszú karó kaparóval ellátott keféket megragadni és a szélvédőt megtisztítani. Mindenekelőtt célszerű autószerviz felkeresései is egy téli  átvizsgálásra és felkészítésre, hogy biztosak legyünk abban, autónk műszaki állapota megfelel a téli körülményekhez.

Téli autós felszerelések

Nagyon tanácsos tartalék ablakmosót tartani egy flakonnyit a csomagtartóban. Természetesen télit. Előfordulhat, hogy akár rövid úton is olyan nagy a sár, vagy a mocskos víz felverődése a szélvédőre, hogy szinte folyamatosan szükség van a mosóvízre, és az gyorsan elfogy. Egészen komoly vezetési probléma forrása, ha akárcsak 10-15 kilométert is kell alig átlátszó ablakkal vezetni a következő benzinkútig. Arról nem beszélve, mennyire árt az ablaktörlő gumijával, ha szárazon, vagy nem elég vízzel kenjük vele a sarat a szélvédő jobb és bal sarka között. És akkor még ott vannak az apróságok. Nem életmentő, de megkönnyíti a dogunkat egy elemlámpa, egy a csomagtartóban lapuló gumicsizma, vagy egy vészjelző lámpa, amivel fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet.

Alternatív autós praktikák

Megesik, hogy az embert megfelelő téli felkészültség, vagy pénz hiányában saját leleményességére kell hogy hagyatkozzon. Egy pár zokni mindig jól jöhet télen az autóban. Azon túl, ha fázna a lábunk, tökéletes lehet kezünkre húzva lesöpörni a havat. Macskaalommal megtöltve pedig még hatásosabb, akár a jeges üvegen is. Egy ötkilós macskaalom még megfelelő nehezék is lehet, hogy ne csússzon meg az autó olyan könnyedén. Ecetes víz is kitűnő jégtelenítő szer. Jégkaparásra alkalmas még egy elhasznált bankkártya, vagy egyéb műanyag kártya. Folpack megfelelő védelmet nyújt a visszapillantó tükrök éjjeli lejegesedése ellen. Befagyott zárakhoz elegendő egy szívószál és alkoholos kézmosó. Koszos fényszórók kitűnően tisztíthatóak fogkrémmel és fogkefével. Elakadás esetén pedig néhány kartondoboz darabok segíthetnek. Természetesen ezek csak lehetőségek, a téli autós termékek a leghatásosabbak.