Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit vigyünk magunkkal a téli autózáshoz

A téli autózás a nyárinál abban is különbözik, hogy a röpködő mínuszok, a szürke, fénytelen és rövid nappalok, a csúszós utak és a behavazott parkolók, lefagyott szélvédők időszakában gyakrabban fordulnak elő az időjárás okozta rendkívüli helyzetek, amikor az autós hirtelen kizuhan a komfortzónájából és rádöbben a természet erejére. Mi legyen kéznél télen?

Ha hosszú útra megyünk télen

Amikor hirtelen elakad a forgalom az autópályán, vagy a csúszós hegyi úton fel kell adni a továbbhaladást, amíg azt meg nem tisztítják, főleg, ha valahol az isten háta mögött esik ez meg velünk, nagyon jól jön egy vagy két meleg takaró, a tartalék ivóvíz és a feltöltött mobiltelefon. Ez utóbbival kapcsolatban csak mellékesen: az autótöltő nem luxus, mert néha nagyon nagy szükség lehet rá, így például a téli hidegben már lemerült telefonunk újratöltéséhez. (Ha az akkumulátorunk lemerült, akkor nagyon kellemes dolog egy tartalék mobiltelefon akkumulátorhoz nyúlni, ha már tölteni nem lehet a lemerültet.) Ha nagyobb a baj, sokat számít a csomagtartóban megbújó vontatókötél, a hólapát, a hólánc és az indítókábel.

Fagyos hajnali meglepetések

A másik téli kalandhelyzet, amikor az éjszakára magára hagyott autónkat kell mozgásképessé tenni. Ilyenkor már az is probléma lehet, hogyan nyissuk ki az ajtaját. Ezért nagyon fontos téli kellék a zárnyitó és a jégtelenítő spray. Csakhogy – az isten szerelmére – ezt ne az autóban tartsuk, mert akkor annyit ér, mint halottnak a csók. Ennek a zsebben, vagy a táskánkban a helye. Aztán lehet a mindenféle, lehetőleg hosszú karó kaparóval ellátott keféket megragadni és a szélvédőt megtisztítani. Mindenekelőtt célszerű autószerviz felkeresései is egy téli  átvizsgálásra és felkészítésre, hogy biztosak legyünk abban, autónk műszaki állapota megfelel a téli körülményekhez.

Téli autós felszerelések

Nagyon tanácsos tartalék ablakmosót tartani egy flakonnyit a csomagtartóban. Természetesen télit. Előfordulhat, hogy akár rövid úton is olyan nagy a sár, vagy a mocskos víz felverődése a szélvédőre, hogy szinte folyamatosan szükség van a mosóvízre, és az gyorsan elfogy. Egészen komoly vezetési probléma forrása, ha akárcsak 10-15 kilométert is kell alig átlátszó ablakkal vezetni a következő benzinkútig. Arról nem beszélve, mennyire árt az ablaktörlő gumijával, ha szárazon, vagy nem elég vízzel kenjük vele a sarat a szélvédő jobb és bal sarka között. És akkor még ott vannak az apróságok. Nem életmentő, de megkönnyíti a dogunkat egy elemlámpa, egy a csomagtartóban lapuló gumicsizma, vagy egy vészjelző lámpa, amivel fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet.

Alternatív autós praktikák

Megesik, hogy az embert megfelelő téli felkészültség, vagy pénz hiányában saját leleményességére kell hogy hagyatkozzon. Egy pár zokni mindig jól jöhet télen az autóban. Azon túl, ha fázna a lábunk, tökéletes lehet kezünkre húzva lesöpörni a havat. Macskaalommal megtöltve pedig még hatásosabb, akár a jeges üvegen is. Egy ötkilós macskaalom még megfelelő nehezék is lehet, hogy ne csússzon meg az autó olyan könnyedén. Ecetes víz is kitűnő jégtelenítő szer. Jégkaparásra alkalmas még egy elhasznált bankkártya, vagy egyéb műanyag kártya. Folpack megfelelő védelmet nyújt a visszapillantó tükrök éjjeli lejegesedése ellen. Befagyott zárakhoz elegendő egy szívószál és alkoholos kézmosó. Koszos fényszórók kitűnően tisztíthatóak fogkrémmel és fogkefével. Elakadás esetén pedig néhány kartondoboz darabok segíthetnek. Természetesen ezek csak lehetőségek, a téli autós termékek a leghatásosabbak.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata