Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit tehet egy autó a részeg sofőr ellen?

Részeg sofőr

Például azt teheti, hogy megállítja. Az Európai Unió is szorgalmazza olyan berendezés használatát, amely jelez, ha elkalandozik a sofőr figyelme. Az egyik autógyártó pedig egyenesen a részeg sofőrökre gondol.

A részeg ember könnyen tapos a gázra

Sokféleképpen próbálták már rávenni az embereket, hogy tartózkodjanak az ittas vezetéstől. Sofőrszolgálat viszi haza a részeget, eldugják a kocsikulcsot a haverok és inkább taxit fognak neki, felültetik a tömegközlekedésre, közlekedési kampányokat szerveznek híres emberekkel, akik elmondják, sosem isznak alkoholt vezetés előtt, és közben sem. Riasztó adatokat tesznek közzé az alkoholos befolyásoltság okozta balesetekről. Mégis előfordulnak olyan esetek, mint amikor hónapokkal ezelőtt a részeg apa fordult árokba, a hátsó ülésen két gyermekével. Szerencséjük volt, de nem mindenki ússza meg ennyivel. A gyorshajtás után az ittas vezetés a tragédiák, sérüléses autóbalesetek fő okozója – ráadásul e kettő sokszor nem különválasztható, mert a részeg ember könnyelmű. Hajlamos taposni a gázt. 0,8 ezrelék véralkohol-koncentráció mellett négyszeresére emelkedik a kockázat, a duplájánál már tizenhatszoros az esély, hogy balesetet okozunk. A reakcióidő nő, a térlátás csökken, lelassulnak a szemmozgások – oda a gyors helyzetfelismerés. A bátorságunk pedig a vezetési képességeink csökkenésével párhuzamban nő.

Az autó megállítja saját magát, ha kell

Nem csak az az állapot veszélyes tehát, amikor kiesünk az autóból. Már egy pohár bor elfogyasztása is késlelteti a reakcióidőt, és egy rázós közúti helyzetnél minden perc számít. Könnyebben koccanunk, rosszabbul tolatunk, parkolásnál is sérülhet az autó. Láttunk már nagypapát bemanőverezni a nagykapun úgy, hogy nem csak az ő autója érett meg közben a szervizre, hanem két további lakóé is. A nemrég elfogadott EU-s irányelvek szerint kötelező lesz olyan készülék beszerelése is az új autókba 2022-től, amelyek a sofőr figyelmét elemzik. Következtetnek a mozdulataiból, a reakcióidejéből, és ha úgy látják, baj van, fény-és hangjelzéssel figyelmeztetik, nehogy elaludjon. A Volvo olyan újítással kísérletezik, amely fedélzeti kamerák és érzékelők segítségével kísérné figyelemmel a sofőr viselkedését. Ha az nem reagál a figyelmeztető jelzésekre, az autó közbeavatkozik, lelassítja, majd biztonságosan megállítja saját magát. Az új generációs Volvo SPA2 lesz az első modell, amit fedélzeti kamerákkal lát el a gyár a 2020-as évek elején. Persze az igazi az lenne, ha el sem hagyná magát indítani az autó, amikor ivott a sofőr. Ha biztosra akarnánk menni, szondafújáshoz kellene kötni az indítást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata