Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mit tehet egy autó a részeg sofőr ellen?

Részeg sofőr

Például azt teheti, hogy megállítja. Az Európai Unió is szorgalmazza olyan berendezés használatát, amely jelez, ha elkalandozik a sofőr figyelme. Az egyik autógyártó pedig egyenesen a részeg sofőrökre gondol.

A részeg ember könnyen tapos a gázra

Sokféleképpen próbálták már rávenni az embereket, hogy tartózkodjanak az ittas vezetéstől. Sofőrszolgálat viszi haza a részeget, eldugják a kocsikulcsot a haverok és inkább taxit fognak neki, felültetik a tömegközlekedésre, közlekedési kampányokat szerveznek híres emberekkel, akik elmondják, sosem isznak alkoholt vezetés előtt, és közben sem. Riasztó adatokat tesznek közzé az alkoholos befolyásoltság okozta balesetekről. Mégis előfordulnak olyan esetek, mint amikor hónapokkal ezelőtt a részeg apa fordult árokba, a hátsó ülésen két gyermekével. Szerencséjük volt, de nem mindenki ússza meg ennyivel. A gyorshajtás után az ittas vezetés a tragédiák, sérüléses autóbalesetek fő okozója – ráadásul e kettő sokszor nem különválasztható, mert a részeg ember könnyelmű. Hajlamos taposni a gázt. 0,8 ezrelék véralkohol-koncentráció mellett négyszeresére emelkedik a kockázat, a duplájánál már tizenhatszoros az esély, hogy balesetet okozunk. A reakcióidő nő, a térlátás csökken, lelassulnak a szemmozgások – oda a gyors helyzetfelismerés. A bátorságunk pedig a vezetési képességeink csökkenésével párhuzamban nő.

Az autó megállítja saját magát, ha kell

Nem csak az az állapot veszélyes tehát, amikor kiesünk az autóból. Már egy pohár bor elfogyasztása is késlelteti a reakcióidőt, és egy rázós közúti helyzetnél minden perc számít. Könnyebben koccanunk, rosszabbul tolatunk, parkolásnál is sérülhet az autó. Láttunk már nagypapát bemanőverezni a nagykapun úgy, hogy nem csak az ő autója érett meg közben a szervizre, hanem két további lakóé is. A nemrég elfogadott EU-s irányelvek szerint kötelező lesz olyan készülék beszerelése is az új autókba 2022-től, amelyek a sofőr figyelmét elemzik. Következtetnek a mozdulataiból, a reakcióidejéből, és ha úgy látják, baj van, fény-és hangjelzéssel figyelmeztetik, nehogy elaludjon. A Volvo olyan újítással kísérletezik, amely fedélzeti kamerák és érzékelők segítségével kísérné figyelemmel a sofőr viselkedését. Ha az nem reagál a figyelmeztető jelzésekre, az autó közbeavatkozik, lelassítja, majd biztonságosan megállítja saját magát. Az új generációs Volvo SPA2 lesz az első modell, amit fedélzeti kamerákkal lát el a gyár a 2020-as évek elején. Persze az igazi az lenne, ha el sem hagyná magát indítani az autó, amikor ivott a sofőr. Ha biztosra akarnánk menni, szondafújáshoz kellene kötni az indítást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson