Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit tegyünk, ha meghibásodott az autó elektronikai rendszere?

Sok esetben a járműtulajdonos nem ért annyira az autójához, hogy tisztában legyen az olyan részletekkel is, mint amilyen például az autók belső elektronikai rendszere. Ez persze nem is elvárható az átlagembertől, mert szakmai tudást igényel. A szerelőknek egytől egyig tudniuk kell, hogy mi a teendő az elektronikai rendszer meghibásodása esetén. Viszont felmerül a kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő, ha nem hozzáértő emberekről van szó?

Az autó elektronikai rendszerének meghibásodása

Ha a vezető észreveszi, hogy baj van ezzel a berendezéssel, rendszerint leállítja a motort és hozzáértő segítséget hív. Viszont arra is van példa, hogy megkísérli egyedül megoldani a problémát. Vannak ugyanis olyanok, amelyeket könnyen meg tudja csinálni még az is, aki egyáltalán nem ért az autókhoz. A legtöbb elektronikai hiba azonban sajnos nem oldható meg ilyen egyszerűen, és muszáj lesz igénybe venni egy hozzáértő segítségét. Amikor leragadunk az út szélén, érdemes megnézni, hogy látszik-e, mi okozza a problémát. Ha úgy tapasztaljuk, hogy a nem megfelelő áramellátás lehet a probléma, akkor valószínűleg az akkumulátorral van a baj. Viszont az is megtörténhet, hogy nem az akkumulátorral, csak a sarujával van a baj. Érdemes egy kicsit utánanézni ezeknek.

Mit érdemes beszerezni?

 Ha úgy tapasztaljuk, hogy a problémát valóban a saru okozhatja, egyáltalán nem szabad eltávolítanunk azt az autóból. Ha mégis megtesszük, számolnunk kell azzal a lehetőséggel, hogy a beállítások elvesznek. Inkább tanácsos kipróbálni az erre a célra kifejlesztett sparyt, amely segít a szennyeződések és a lerakódások eltávolításában. Továbbá érdemes beszerezni egy árammérő készüléket is, hogy segítségével megállapíthassunk, hogy melyik részekben és vezetékekben nem a megfelelő az áramszint. Ha egyik sem segített a két módszer közül, akkor érdemes elvinni inkább egy szervizbe az autót, már amennyiben az üzemképes. Ha megtesszük ezeket, mindenképpen orvosolva lesz majd a hiba, és egy kis idő után már újra üzembe helyezhetjük a járművet. Sajnos az elektronikai rendszerek meghibásodásai nagyon komplex dolgok, és szakértői segítséget igényelnek. Régebb ez nem így volt, mivel nem volt ilyen fejlett maga az elektronika, és aki lerobbant az út szélén, könnyen meg tudta oldani a problémáját. Ma viszont nem tanácsos megkockáztatni, hogy mi javítsuk meg a rendszert, mert ezek annyira bonyolultak, hogy több kárt is okozhatunk, mint hasznot.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata