Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mire utal a fűrészfogas kopás a gumiabroncson?

Fűrészfog alakú gumiabroncs kopásra jól hallható menetzaj figyelmeztet. A futófelület szélén látható fűrészfogak kialakulása a helytelen megfelelő futómű beállítás következménye. Autószerviz tapasztalatok alapján gyakori jelenség, de ugyanakkor veszélyes is ha elhanyagoljuk a probléma orvosolását vagy megelőzését. Összegyűjtöttünk néhány gumiszerviz, autószerelői tapasztalatot a biztonságos közlekedés és balesetmegelőzés érdekében. Ha Szegeden gumiszerelésre lenne szüksége keresse fel bátran autószervizünket és kérjen időpontot.

Fűrészfogas kopású gumiabroncs használatának veszélyei

Vizes felületen való biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a bordázat megfelelő mélysége. Az úgynevezett vízen-futás (aquaplaning) elleni védelemben az alacsony profilú gumiabroncsoknál nagyobb profilhézagok szükségesek a víz felvételéhez. A fűrészfogas kopás a jármű szabadon futó, hajtás mentes kerekek gumiabroncsain alakul ki az esetek többségében. Továbbá az oldalirányba nyitott bordázatú gumiabroncsok hajlamosak az egyenetlen kopásra, főleg ha a szabadon futó kerekekre vannak szerelve. A bordázat menetirányhoz viszonyított hátsó kapaszkodó élei jobban kopnak, mint az elsők, így alakul ki a fűrészfog alakú kopás a gumi felületén.

Melyen tényezők vezethetnek fűrészfogas gumikopáshoz?

  • Futófelület mintázata. A bordázat mintái mintablokkokat alkotnak. Ha ezen mintablokkok között nagyobb a távolság, akkor nagyobb eséllyel fordulhat elő fűrészfogas kopás.
  • Keverék keménység. Kemény gumik kevésbé érzékenyek a fűrészfogas kopás kialakulására.
  • Gumiabroncs nyomás. Túlnyomás növeli a fűrészfogas kopás kialakulását, mindig ügyeljünk az abroncsok optimális nyomására.
  • Felfüggesztés és lengéscsillapítók állapota. A sérült felfüggesztések és elhasználódott lengéscsillapítók szintén növelik a fűrészfogas kopást.
  • Vezetési stílus. Hirtelen gyorsítás és fékezés növeli a fűrészfogas kopás kialakulását.

Mit tehetünk fűrészfog kopású abroncsainkkal?

A fűrészfogas gumikopás kialakulásához többnyire a rosszul beállított futómű, a kerekek túlzottan szét vagy összetartása vezet. Ebben az esetben látogassunk meg kedvenc autószervizünk egy futómű beállításra. Hogy még időben elkerüljük a túlzott fűrészfogas kopást és annak következményeit fordítsuk meg gumiabroncsainkat a keréktárcsákon. Kötött forgásirány esetén ez lehetetlen, itt a hajtott és a szabadon futó kereket cseréljük fel. Gumiszerviz tapasztalatok alapján ez tízezer kilométerenként, vagy a téli és a nyári gumicsere alkalmával érdemes megtenni. Idővel a fűrészfogas bordázatok egyenletesre kopnak és a menetzaj is normalizálódik. Ha a bordázatok mélysége 1,6 mm alá csökken, cserélje ki a gumiabroncsot.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata