Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mire kell ügyelni típusazonos motorcsere után egy eredetvizsgánál?

motortér felülről

Az autó több száz kisebb-nagyobb alkatrészből áll, amelyek bármelyike elkophat, elromolhat. Nincs ez sajnos másként a motor esetében sem, eljöhet a pillanat, amikor nincs más megoldás, ha nem akarjuk roncstelepre vinni a kocsit, akkor kénytelenek vagyunk bevállalni a motorcserét. Nézzük meg, mire kell figyelnünk motorcsere után az eredetvizsgánál!

Nem mindegy, hogy milyen motor kerül az autóba

Amennyiben a motor feladja a szolgálatot, és nem felújítható, akkor el kell gondolkodnunk a cserén. Ez persze nem egyszerű feladat, az erőforrás a gépjármű lelke, éppen ezért az egyik legdrágább alkatrésze. Jól meg kell fontolnunk, hogy megéri-e belevágnunk a több százezer forintos javításba. Persze, ha még úgy ítéljük meg, hogy aránylag fiatal a kocsi, és minden egyéb alkatrésze kifogástalan állapotban van, akkor érdemes bevállalnunk a cserét. Ezután még évekig használhatjuk, vagy értékesíthetjük is, ha úgy tartja kedvünk. Mire kell ugyanakkor figyelnünk, ha motorcserére adjuk a fejünket? Milyen motort választhatunk? Milyen nyomtatványokat kell beszereznünk? Milyen hivatalos utat kell bejárnunk, hogy rendben legyenek a kocsi papírjai? Minden autó motorja rendelkezik egy típusazonosító jellel (motorkód) és egy egyedi azonosító jellel. Ezek együtt jelentik a motorszámot. Mivel mindkettő az autó könnyebb azonosítására szolgál, ezért ezek általában együtt kerülnek a forgalmiba a motorkód/motorszám sorba. Az Európai Unió legtöbb országa azonban a forgalmi engedélyekbe csak a motorkódot veszi nyilvántartásba, így típusazonos motorcsere esetén nem szükséges azonnal rohannunk a hivatalba új okmányokat csináltatni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell tudnunk igazolni, hogy motorcsere volt az autónkban.

Mire ügyeljünk a motorcsere után?

Magyarországon a „közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI.30) BM rendelet 44. paragrafusa” szabályozza, hogy milyen esetekben kötelező az eredetvizsgálat: minden olyan változtatás esetén, amely az autó alvázszámának megváltoztatásával jár. Alváz vagy karosszéria cseréje ide tartozik, a motorcsere viszont nem. Emiatt akkor kell a használt autóknál a motorcsere miatt az eredetvizsgálat, ha el akarjuk adni a járművet. Természetesen csak a típusazonos motorok cseréjénél lehet erről szó, a más típusú, általában nagyobb motorok beszerelése a legtöbbször komolyabb műszaki átalakítással jár, amit egyeztetni szükséges a közlekedési hatósággal, hogy forgalomba helyezhető marad-e az autó. Amire viszont mindenképpen szükségünk van típusazonos motorok esetén is, az a beszerelni kívánt motor származásának és tulajdonjogának bizonyítása, vagyis egy vásárlást igazoló számla vagy egy adás-vételi szerződés bemutatása. Ezen felül a szerelést követően a szakszerviz igazolását jól tegyük el a beépítésről, későbbiekben erre még szükségünk lehet. Bár nem kötelező azonnal az eredetiségvizsgálatra rohanni, bármikor dönthetünk úgy, hogy másik autó szeretnénk vásárolni, az eddigi kedvencünket pedig, motorcsere ide vagy oda, el szeretnénk adni. Ekkor a vásárlónak mindenképpen jeleznünk kell, hogy új erőforrás került bele, a szükséges papírokat be kell mutatni, az eredetvizsgát meg kell csinálnunk. Közben új törzskönyvre és forgalmi engedélyre is szükségünk lesz, amelybe ilyenkor sok esetben csak a típusazonos motor kódját tüntetik fel az okmányirodában, az egyedi motorszámot nem. Ezek mindegyike pár ezer forint, nem érdemes tehát halogatni ezeknek az elintézését.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata