Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Minden, amit a szabálytalan gumikopásról tudni kell

Kopott gumiabroncs az autón

Mik a lehetséges okok? Milyen jelei vannak? Hogyan kerülhetjük el? Melyek az ellenőrzés módjai? A biztonságos autós közlekedéshez elengedhetetlen a gumiabroncsok megfelelő állapota. Az első kerekeken lévő szabálytalan kopás kifejezetten veszélyes – a kormány remegését okozza, ami rossz egyenesfutási jellemzőket és kanyarstabilitást vált ki. Vegyük tehát sorra, hogy mik a leggyakoribb kiváltó okok.

Melyek a gumikopás leggyakoribb okai?

A gumi kopása szemmel is észlelhető, így sokszor magunk is meg tudjuk állapítani az okát. Fontos viszont kiemelni, hogy ha ilyet észlelünk, forduljunk szakemberhez. Ha a gumi két szélén látunk kopásnyomokat, annak a leggyakoribb oka, hogy alacsony a kerekben lévő nyomás. Az alacsony nyomás csökkenti a gumi élettartamát, illetve túlmelegedéshez is vezet. Ezzel szemben, ha a kopás a gumi közepén van, túl magas nyomásra gyanakodhatunk. Fontos rendszeresen ellenőrizni a nyomás értékét, hiszen a túl magas vagy alacsony érték más műszaki hibákhoz is vezethet. Ha melyédeseket, illetve dudorokat látunk az abroncson, az utalhat arra, hogy a kerekek nincsenek kiegyensúlyozva, illetve hogy a gépjármű egyes alkatrészei kopottak, például a kormánymű vagy a lengéscsillapító. A negyedik leggyakoribb az úgynevezett fűrészfogas kopás. A nevet az abroncs belső szélén lévő fűrészfogszerű tüskékről kapta. A kiváltó ok a nem megfelelő futómű-beállítás. Ha vezetés közben a tapadás csökkenését érzékeli, a bordák mélysége nem kielégítő. Ha ez a mélység 1,6 milliméter alá csökken, keressen fel egy szakembert, és cseréltesse ki az abroncsot.

Hogyan előzhetjük meg a bajt ?

A hibákat a legjobb időben felfedezni, éppen ezért a rendszeres nyomásellenőrzés mellett havonta ajánlatos a gumi ellenőrzése is. A kormány elforgatásával a kerekek jól láthatóak lesznek, így egyszerűen ellenőrizhetjük a kopást és a bordázat mélységét. Nagyon fontos a téli és nyári gumi cseréje, és az éppen nem használt kerekek megfelelő tárolása. Így ha a hőmérséklet tartósan 7 fok felett van, váltsuk a télit nyári gumira. Ugyanakkor fontos megemlíteni azokat a gumiabroncshibákat, amelyeknek gyakran nincsenek külső nyomaik. Egy kátyún vagy padkán való keresztülhajtáskor a gumiabroncs vázszerkezete megsérülhet. Ilyenkor a gumin gyakran nem észrevehető dudorok alakulhatnak ki, amik a durrdefekt veszélyével járnak. Az ilyen abroncsot haladéktalanul ki kell cserélni. A szálszakadás nyomán létrejövő pukli nem szépséghiba, szakszerűen nem lehetséges a javítása. Az ilyen gumiabroncs használatával a saját életet veszélyezteti, ezért forduljon vele mihamarabb szakemberhez!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata