Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Minden, amit a hibridek szervizeléséről tudni érdemes

Hybrid felirat egy Hondán

A Consumer Reports egy régebbi felmérése szerint a hibrid kocsik alapvetően megbízhatóak, és nem kockáztatunk azzal, ha ilyet veszünk egy hagyományos helyett. Mi több! A hibridekben elektromos hajtáslánc is működik, ezért a belső égésű motor nem terhelődik, kopik annyira. Persze az időszakos szerviz ettől még ezeknél a kocsiknál is ugyanolyan fontos, de a meghibásodási lehetőségek csekélyebbek.

A hibridekre specializálódni kell

A belső égésű motorral szerelt autók javításának sokszor még otthon is nekiveselkednek az autósok, ám a hibridekkel ezt már nem lehet csak úgy megtenni. Sokkal komplexebb a kialakításuk, mint hagyományos társaiké, ráadásul az akkumulátoros hibridekhez hozzányúlni akár még életveszéllyel is járhat, ha helytelenül piszkáljuk meg a rendszert. Nem hogy otthon nem lehet őket szerelni, de bizony még jó néhány szerviz sem vállalja a hibrideket – külön kell rájuk specializálódni. Persze olyan műhelyt biztosan nem fogunk találni, mely kizárólag a hibridjavítással foglalkozik. A hibrideket is fogadó autószervizek garantáltan rendelkeznek olyan speciális műszerekkel és szerszámokkal, melyek elengedhetetlenek az elektromos rendszer javításához, karbantartásához.

Ezek is igénylik az átlagos szervizelést

Az, hogy alapvetően megbízhatóak a hibrid járművek, még nem azt jelenti, hogy ne igényelnek a rendszeres karbantartást. Mivel ezekben is ugyanúgy található egy belső égésű motor, ezért szükség van motorolaj cserére is. A hibrid autókba 0W-20-as viszkozitású olajat szoktak ajánlani a szerelők, mivel ez még -35 Celsius fokig bírja gond nélkül járatni a motort. Elfogadhatóak lehetnek még az 5W30-as viszkozitásúak is, melyek -30 Celsius fokig bírják a kiképzést. Általánosságban a 10-15 000 kilométeres olajcsere intervallumot szoktak javasolni a gyártók, márkától függően. Kilométertől függetlenül pedig évente minimum egyszer ajánlott megejteni.

Az időszakos szervizek alkalmával nem csak a motorolajat kell újra váltani, de meg kell nézetni a szűrőket, fékeket, gyújtás alkatrészeket, stb. is, ugyanúgy, mint a hagyományos kocsiknál. A hibridek mellett szól azonban, hogy a fékalkatrészeik, fékbetétek, féktárcsák jóval strapabíróbbak, mint a belső égésű autóké – persze csak akkor, ha megfelelő a vezetési stílusunk. Azért is fontos a normál hibridekben a fékalkatrészek állapota, mert nem csak a motor, hanem a regeneratív fékrendszer is tölti vissza az akkumulátort. Utóbbi állapota a belső égésűekhez viszonyítva a hibrideknél extra figyelmet követel. Használt hibrid autóknál 2 évente szokták ajánlani a teljes, akkumulátort is magában foglaló átvizsgáltatást, melynek során az akkumulátorcsomag hűtését is ellenőrzik. A vizsgálathoz speciális diagnosztikai műszereket alkalmaznak, melyek egy számítógéppel kooperálva leolvassák, hogy mekkora a különböző akkumulátor-blokkok ellenállása, feszültsége. Az optimális értékek hibridtípustól függnek, viszont, ha megemelkedik az ellenállás, azt jelenti, a blokk felett bizony már eljárt az idő, esetleg zárlat keletkezett a mechanizmusban.

Már jó néhány éve terjednek a hibrid kocsik, így az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy nagyon jól bírják a gyűrődést a hibrid akkumulátorok, melyekre a gyártók külön garanciát is adnak egy új modell vásárlásakor – adott kilométerre vagy időtartamra vonatkoztatva. Ha használt hibrid autó vásárlásán töröd a fejed, akkor még az adásvételi aláírása előtt vizsgáltasd meg egy olyan szervizben a kiszemelt áldozatot, amelyben rendelkeznek a kellő műszerekkel és szakértelemmel hozzá.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.