Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen szerepe van a szénkefének egy önindító működésében?

önindító és generátor

Az autó indítása bonyolultabb folyamat annál, minthogy elfordítjuk a slusszkulcsot. A különféle alkatrészek összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy beinduljon a motor. Fontos szerepe van ebben az önindítónak, és egyik legfontosabb részének, a szénkefének. Összeállításunkból kiderül, pontosan milyen feladata van a szénkefének egy önindító működésében.

A gépjármű motorja az indítómotor, vagyis az önindító segítségével indítható

Ahogy a bevezetőben is említettük, az autó beindításához az alkatrészek összehangolt munkája szükséges. A gépjármű motorja az indítómotor, vagyis az önindító segítségével indítható. Az önindító az indítórendszer egyik legösszetettebb eleme, lényegében egy rövid ideig terhelhető villamosmotor. Az indítás során a lendkeréken lévő fogaskoszorú segítségével megforgatja a motor főtengelyét. Rendkívül fontos alkatrész, ugyanis az esetleges meghibásodása esetén az indítás nehezebbé válik, esetleg meghiúsul. Az önindító komplett egységként is beszerezhető, valamint az alkatrészei külön-külön is elérhetőek. A javítást és a cserét minden esetben szervizben kell elvégeztetni. Az akkumulátor lemerülése nem jelenti minden esetben azt, hogy tönkrement, hanem sok esetben arról van szó, hogy az önindító valamelyik alkatrésze meghibásodott. Ugyanis az elhasználódott önindító lassabban működik, és jobban igénybe is veszi az akkumulátort. Ez főleg a hidegebb hónapokban érvényesül. Szóval, ha gond van az indítással, mindenképpen érdemes megvizsgáltatni, és szükség esetén javítani vagy cserélni az önindítót vagy annak valamelyik részét. Mi okozza az esetek többségében az önindító meghibásodását? A meghibásodásért többnyire a szénkefe, a bendix vagy a behúzótekercs felelős.

Honnan lehet tudni, hogy az önindítóval van gond?

Az önindító része a behúzótekercs, vagy más néven mágneskapcsoló, melynek feladata az indítómotor áramkörének zárása. A bendix is az önindító része, annak tengelyén található és az önindító működtetésekor a lendkerék fogaskoszorújába kapcsolódik. A szénkefe, vagy más néven bronzkefe is fontos alkatrésze az önindítónak. A szénkefe elektronikus vezető tartozék, melynek fő szerepe az, hogy elektromos áramot közvetítsen. A motoron belül, súrlódás nélkül, a lehető leghatékonyabb módon biztosítsa az önindító forgását. Fontos, hogy a szénkefék a tartóban szabadon mozogjanak, kellően hosszúak legyenek és a nyomórugójuk nyomóereje elegendő legyen. Amennyiben meghibásodik az önindító, az esetek többségében a kefék elkopása áll a háttérben. Ha a szénkefével van gond, akkor többnyire a kopásból származó porlerakódás gátolja az önindító elektromos működését. Honnan lehet tudni, hogy az önindítóval van gond? Egyszerűen megállapítható. Fel kell kapcsolni a fényszórót és figyelni kell, hogy elhalványodik-e a fénye. Ha igen, akkor az akkumulátor van lemerülve mert gond van a generátorral. Ha a fényszóró továbbra is világít, akkor meg kell próbálni indítani. Ha ekkor elhalványodnak a fények, és nem teker a motor, akkor a hiba már nagy eséllyel az önindítóban van. Ha nincs változás a fényerőben és az önindító nem forog, akkor valószínűleg nem jut elegendő áram az önindítóba. Ha az önindító motor teker és a motor nem indul be, akkor a motorban van a hiba. Ha meghibásodott az önindító, akkor nem feltétlenül kell a teljes alkatrészt cserélni. Elegendő csupán azokat a részeket, melyek rosszak. A javítást és az esetleges cseréket mindenképpen szakemberre kell bízni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata