Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen óvintézkedéseket kell megtennünk, hogyha hidegben kell autóznunk?

Gyakran fordul elő, hogyha hidegebb időjárású környezetben élünk, hogy a téli napokon nem ugyanúgy indul a kocsi, mint például nyáron. Ez a dolog sok kérdést felvet azzal kapcsolatban, hogy melyek is azok az óvintézkedések, amelyek segítségével a vezető elkerülheti, hogy a nagy hideg kárt tegyen az autó motorjában.

Be kell melegíteni előre a motort?

Az első reakció a hidegre való tekintettel természetesen az lenne, hogy az indulás előtt jól bemelegítsük a motort. Azonban ezt egyre több szakértő tartja fölöslegesnek és hátrányosnak. Hogyha több hozzáértőt kérdeznénk meg, akkor valószínűleg arra is lenne visszaigazolás, hogy a motort nem kell előzőleg járatni, valamint arra is, hogy kell. Itt joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mi is a helyes eljárás. A válasz a következő: ez is a motorfajtáktól függ. Hogyha régebbi típusúról van szó, akkor mindenképpen érdemes betartani a „klasszikus” szabályt, és az indulás előtt egy kicsit járatni az autót. Azonban itt is vigyáznunk kell! Nem szabad túl sokat járatni, mert akkor túlmelegszik, és az éppen olyan káros következményekkel jár, mintha egyáltalán nem is indítottuk volna be előre, és időnap előtt tönkremegy. Azonban a másik végletig sem szabad elmennünk, mert hogyha egyből indulunk, és nem várunk egy kicsit, akkor azzal is károsodásokat okozhatunk (ha nem is pillanatnyilag, de hosszútávon biztosan). Tehát elmondhatjuk, hogy itt is a lényeg az, hogy betartsuk az arany középutat, vagyis azt, hogy csakis addig melegítsük a motort indulás előtt, amíg eléri az üzemi hőmérsékletet. Hogyha ezt betartjuk, akkor azzal nagyon sokat teszünk azért, hogy ne hibásodjon meg idő előtt.

Amikor ajánlott többet melegíteni a motort…

Az előbbiekben leírt praktikák akkor alkalmazhatók, amikor klasszikus, régebbi fajta motorokról van szó, viszont amikor újabb fajtákról, főleg hogyha dízelmotorokról beszélünk, akkor tanácsos egy kicsit többet járatni azt, mielőtt elindulnánk a hidegben. Ez azért van így, mert a dízeleknél sokkal kisebb a hő veszteség, mint a többinél. Természetesen ez önmagában még előnyt jelent, viszont hogyha arról van szó, hogy milyen hamar melegedik be ez a fajta motor, akkor az sajnos egy sokkal lassabb lefolyású folyamat lesz, mint a többinél. Ezért, hogyha dízelről beszélünk, rá kell számolnunk 3-4 percet is, amíg a többinél csak 1-2-t. Azonban ez sem olyan sok idő, tehát mindenképpen tanácsos alkalmazni ezt a technikát a motor védelme érdekében.

 

[ccf_form id=”53″]

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata