Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen káros hatásai vannak a kartergáznak a motorolajra?

motorolaj öntése

Mit nevezünk kartergáznak? Mit érdemes tudni a kartergáz és a motorolaj kapcsolatáról? Mire jó a kartergázszűrő? Hogyan tartható megfelelő szinten a kartergáz? Mi történik akkor, ha jelentkezik a túlzott kartergázképződés? Milyen káros hatásai vannak a gáznak? Mi a szerepe a gázcsöveknek? Megválaszoljuk a témával kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdéseket!

Mi történik túlzott kartergáz-termelődés esetén?

Kartergáz minden gépjárműben található, így minden autótulajdonosnak illik megismerni ennek a keveréknek a szerepét. Mit nevezünk kartergáznak? A gépjármű járatása közben a dugattyúgyűrűk mentén levegő, pára és üzemanyag keveréke jut a motor égésteréből a forgattyúházba, vagyis a karterba. Ezt a levegő–pára–üzemanyag keveréket nevezzük kartergáznak. Minden motor termel kartergázt, csupán a termelt mennyiség eltérő. Ahogy nő a motor fordulatszáma, úgy nő a kartergáz mennyisége és nyomása. A megnövekedett nyomást jelzi az erős füstölés és a teljesítményvesztés, továbbá a turbótöltő meghibásodása és a megnövekedett olajfogyasztás. Azonban minél régebbi a motor, illetve minél jobban elhasználtak a meglévő tömítések, annál több képződik ebből a keverékből. Szóval minél öregebb a gépjármű, annál nagyobb problémát jelent a kartergáz. A gázt a kartergázcsövek vezetik el. Ezek a csövek javítják a motorhatékonyságot, illetve környezetvédelmi szerepet is betöltenek, ugyanis visszavezetik a motorba a levegő–pára–üzemanyag keveréket, így az újra el tudja égetni. Ennek köszönhetően nem kerül a levegőbe a kartergáz, nem szennyezi a környezetet. Ez fontos, mivel az előírások szerint kartergáz nem távozhat a környezetbe. Ha az elégtelen égés miatt keletkezett szennyeződések és a gyűrűkön megjelenő korom lerakódása miatt gyengül a tömítőképesség, nő a kartergáz mennyisége. Mi történik túlzott kartergáz-termelődés esetén? Romlik a motor teljesítménye, megnő az üzemanyagfogyasztás, és növekszik a károsanyag-kibocsátás. Továbbá idővel beszennyeződik a motorolaj, vagyis a kenőanyag idő előtt elhasználódik, és nem tudja ellátni a feladatát.

A kartergáz és a motorolaj kapcsolata

Ahogy már említettük, túlzott gáztermelődés esetén beszennyeződik a motorolaj, és nem tudja ellátni a feladatát. Ha pedig nem kerül sor rendszeres időközönként a motorolajcserére, vagy nem a megfelelő minőségű változat kerül az autóba, romlik a tömítések állapota, illetve nő a motor kopása. Mindez növeli a kartergáz-termelődését. Szóval ez a folyamat kétirányú. Mire jó a kartergázszűrő? A szűrőt forgattyúházszűrőnek is nevezzük. Ez az eszköz azt biztosítja, hogy a motor által ne kerüljön újrafelhasználásra az olajjal szennyezett levegő. A kartergázszűrőt bizonyos időközönént mindenképp cserélni kell, csupán így garantálható a megfelelő működése. Hogyan tartható megfelelő szinten a kartergáz-képződés? Fontos, hogy minden esetben a gyártói előírásoknak megfelelő motorolaj kerüljön az autóba. Ezen nem érdemes spórolni. Továbbá az is fontos, hogy az előírt időközönként kerüljön sor az olajcserére. Elengedhetetlen a kartergáz-képződés szinten tartása, ezáltal meghosszabbítható a motor élettartama. Amennyiben mégis jelentkezik a túlzott kartergáz-képződés, a keverék termelődése már jelentős mértéket ölt, mindenképpen szakszervizbe kell vinni az autót, ahol a szakemberek megállapítják a probléma okát, és sort kerítenek a motor felújítására. Érdemes ezzel időben foglalkozni – az autó meghálálja majd.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata