Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Milyen káros hatásai vannak a kartergáznak a motorolajra?

motorolaj öntése

Mit nevezünk kartergáznak? Mit érdemes tudni a kartergáz és a motorolaj kapcsolatáról? Mire jó a kartergázszűrő? Hogyan tartható megfelelő szinten a kartergáz? Mi történik akkor, ha jelentkezik a túlzott kartergázképződés? Milyen káros hatásai vannak a gáznak? Mi a szerepe a gázcsöveknek? Megválaszoljuk a témával kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdéseket!

Mi történik túlzott kartergáz-termelődés esetén?

Kartergáz minden gépjárműben található, így minden autótulajdonosnak illik megismerni ennek a keveréknek a szerepét. Mit nevezünk kartergáznak? A gépjármű járatása közben a dugattyúgyűrűk mentén levegő, pára és üzemanyag keveréke jut a motor égésteréből a forgattyúházba, vagyis a karterba. Ezt a levegő–pára–üzemanyag keveréket nevezzük kartergáznak. Minden motor termel kartergázt, csupán a termelt mennyiség eltérő. Ahogy nő a motor fordulatszáma, úgy nő a kartergáz mennyisége és nyomása. A megnövekedett nyomást jelzi az erős füstölés és a teljesítményvesztés, továbbá a turbótöltő meghibásodása és a megnövekedett olajfogyasztás. Azonban minél régebbi a motor, illetve minél jobban elhasználtak a meglévő tömítések, annál több képződik ebből a keverékből. Szóval minél öregebb a gépjármű, annál nagyobb problémát jelent a kartergáz. A gázt a kartergázcsövek vezetik el. Ezek a csövek javítják a motorhatékonyságot, illetve környezetvédelmi szerepet is betöltenek, ugyanis visszavezetik a motorba a levegő–pára–üzemanyag keveréket, így az újra el tudja égetni. Ennek köszönhetően nem kerül a levegőbe a kartergáz, nem szennyezi a környezetet. Ez fontos, mivel az előírások szerint kartergáz nem távozhat a környezetbe. Ha az elégtelen égés miatt keletkezett szennyeződések és a gyűrűkön megjelenő korom lerakódása miatt gyengül a tömítőképesség, nő a kartergáz mennyisége. Mi történik túlzott kartergáz-termelődés esetén? Romlik a motor teljesítménye, megnő az üzemanyagfogyasztás, és növekszik a károsanyag-kibocsátás. Továbbá idővel beszennyeződik a motorolaj, vagyis a kenőanyag idő előtt elhasználódik, és nem tudja ellátni a feladatát.

A kartergáz és a motorolaj kapcsolata

Ahogy már említettük, túlzott gáztermelődés esetén beszennyeződik a motorolaj, és nem tudja ellátni a feladatát. Ha pedig nem kerül sor rendszeres időközönként a motorolajcserére, vagy nem a megfelelő minőségű változat kerül az autóba, romlik a tömítések állapota, illetve nő a motor kopása. Mindez növeli a kartergáz-termelődését. Szóval ez a folyamat kétirányú. Mire jó a kartergázszűrő? A szűrőt forgattyúházszűrőnek is nevezzük. Ez az eszköz azt biztosítja, hogy a motor által ne kerüljön újrafelhasználásra az olajjal szennyezett levegő. A kartergázszűrőt bizonyos időközönént mindenképp cserélni kell, csupán így garantálható a megfelelő működése. Hogyan tartható megfelelő szinten a kartergáz-képződés? Fontos, hogy minden esetben a gyártói előírásoknak megfelelő motorolaj kerüljön az autóba. Ezen nem érdemes spórolni. Továbbá az is fontos, hogy az előírt időközönként kerüljön sor az olajcserére. Elengedhetetlen a kartergáz-képződés szinten tartása, ezáltal meghosszabbítható a motor élettartama. Amennyiben mégis jelentkezik a túlzott kartergáz-képződés, a keverék termelődése már jelentős mértéket ölt, mindenképpen szakszervizbe kell vinni az autót, ahol a szakemberek megállapítják a probléma okát, és sort kerítenek a motor felújítására. Érdemes ezzel időben foglalkozni – az autó meghálálja majd.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.