Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen karbantartási műveletekre kell figyelni gyakori távolsági autózásnál?

Motorolaj szint ellenőrzése

Autónk üzemzavara nyilvánvalóan sosem jön jól, de az otthontól távol kifejezetten kellemetlen tud lenni, ha lerobban a verda. Egy kis elővigyázatossággal viszont jelentősen redukálható a meghibásodás rizikója, amivel nem mellékesen egy rakat pénzt is megspórolhatunk, mert egy autómentés nem éppen a legolcsóbb szolgáltatás. Ha szeretnénk magunkat megkímélni egy csomó felesleges idegeskedéstől, akkor fordítsunk energiát kocsink karbantartási műveleteire! De vajon mik is ezek?

Mik a legalapvetőbb üzemben tartási procedúrák?

Elsőkörben említsük meg a biztonság szempontjából talán legnélkülözhetetlenebb összetevőt, a fékrendszert. Egy elkopott féktárcsán, vagy egy elégtelen fékfolyadék szinten nagyon sok múlhat. A fékek kopását jelző csikorgó hangeffekt valószínűleg senkinek nem ismeretlen, ha ilyet tapasztalunk, akkor ne hezitáljunk, igenis aktuális a fékek cseréje. A fékfolyadék állapota az egész fékberendezés üzemét meghatározza, a felpuhuló fékpedál megbízhatóan árulkodhat egy csere időszerűségéről. Szorosan ide kapcsolódik a futómű és az abroncsok állapotának rendszeres és gyors csekkingje is. Gyakori távolsági használatnál abszolút kardinális kérdés az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata az optimális nyomás értékekkel. Megemlíthetjük a gumik kapcsán a profilmélység topikját is, ne engedjük a kritikus kopási mm-szint alá! Lényeges elem a motorolaj kérdésköre is, ugye nívópálca, letöröl, bedug, kihúz, ellenőriz, hogy a szint a rögzített minimum és maximum között található-e, amennyiben nem, akkor rá kell tölteni. Figyeljünk rá, hogy gyakori távolsági autóutakkal megspékelt léthez tartsunk magunknál 1-2 liter motorolajat, hogy gond esetén könnyen orvosolhassuk a problémát. A szükséges mustra alapelemei közé tartozik a világítás folyamatos kontrollja is, és ne feledkezzünk meg a tartalékizzó készletről se, ami kötelező tartozéka amúgy az autónknak. Az akkumulátor is az audit része egy ilyen élethelyzetben, a töltöttségi szint mellett néha érdemes ránézni az aksira csatlakozó sarukra is. És ha már ennyit megyünk, akkor nem árt beszerezni egy bikakábelt sem, jól jön, ha mégis egy kis töltést kell kölcsönöznünk az út folyamán. Ajánlott a revíziót kiterjeszteni a hűtővíz, az ablaktörlő lapátok, ablakmosó folyadék és esetleg a vezérműszíj kontrolljára is.

Mi a kötelező elemek lajstroma?

  • Elakadásjelző háromszög
  • Egészségügyi doboz
  • Tartalék izzók
  • Vontatókötél
  • Láthatósági mellény
  • Pótkerék

Ezek mellett nem baj, ha alaposan felszerelkezünk tartalék olajjal, hűtővízzel, ablakmosóval, üzemanyaggal, a már említett bikakábellel, kerékkulccsal és emelővel is – ki tudja, jobb félni, mint megijedni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata