Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen időközönként kell cserélni az automata váltófolyadékot?

automataváltó olajcsere

Az automata sebességváltó folyadék időközönkénti cseréjének szükségességét gyakran figyelmen kívül hagyják, különösen az olyan régiókban, amilyen kis hazánk is, ahol az automata sebességváltók azért még mindig sokkal kevésbé elterjedtek, mint például az Egyesült Államokban. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a motorolajat rendszeresen cserélni kell. Ami azonban a sebességváltót illeti, nos, ezen a téren egész más a tudatos felhasználók aránya. Fogadjunk, hogy te is azon töröd a fejed ebben a pillanatban, hogy vajon mikor volt az utolsó váltóolajcsere a kocsidban, ugye? Ne várd meg, hogy késő legyen, inkább beszéljük át, hogy milyen gyakorisággal érdemes beiktatni ezt a procedúrát!

Valójában az automata sebességváltó számos olyan problémát szenvedhet el, amelyet semmilyen olajcsere nem akadályozhat meg. De figyelembe véve az automata sebességváltó javításának vagy rosszabb esetben cseréjének költségeit, nem érdemes megkockáztatni azokat a galibákat sem, amelyeket az olajcsere igenis meggátolhat. Mielőtt rátérnénk a mikorra, nézzük meg a miérteket.

Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni az automata sebességváltó folyadékcsere intervallumát?

Az automata sebességváltók nagyon bonyolult szerkezetek. A kézi sebességváltók hozzájuk képest meglehetősen egyszerű szerkezetek, meghibásodásuk többnyire a vezető ballépéseiből ered. Az automata váltóknál viszont nagyon más a helyzet: nem feltétlenül kell hibás vezetési stílust képviselni ahhoz, hogy beüssön a krach velük kapcsolatban. Hogy miért? Egészen egyszerűen azért, mert sokkal több minden történik a belsejükben, mint manuális párjuk esetében. A sebességváltó-folyadék pedig ezekben a történésekben központi szerepet játszik. Az automata sebességváltóban lévő olaj nem pusztán kenőanyag, amely a mozgó alkatrészeket mozgásban tartja. Feladata továbbá a sebességváltó belső hidraulikájának meghajtása, és az egész hűtése. Egyszóval mindenhova kihat. Az automata sebességváltó varázslata többnyire a hidraulikán keresztül valósul meg. Röviden, a nyomás alatti folyadék mozgatja az alkatrészeket a sebességváltón belül. Ezt úgy érik el, hogy a folyadékot a sebességváltón belül számos kis csatornán keresztül vezetik át. A keringés során a folyadék áthaladhat szűrőkön, adagolószelepeken és tetszőleges számú kis nyílásokon. Nem is beszélve több nagyobb alkatrészről, mint például a nyomatékváltók és a sebességváltó folyadékhűtői. Ugye elkerülhetetlen, hogy ennyi mozgó alkatrész mellett idővel törmelék kerüljön a sebességváltó folyadékba. Valószínűleg már kezded sejteni, hogy a törmelékkel teli folyadék kis csatornákon, nyílásokon és szűrőkön keresztül kényszerülve a katasztrófa receptje. Ahogy a törmelék felhalmozódik, akadályozni fogja a sebességváltó egyes részeinek működését. Ez abban nyilvánulhat meg, hogy a szelepek elakadnak, ami durva vagy késleltetett sebességváltást okozhat. A teljes elakadás pedig akár egy vagy több sebességfokozat teljes elvesztését is eredményezheti.

Mi az automata sebességváltó folyadékcsere optimális intervalluma?

Remélhetőleg az előző rész meggyőzött arról, hogy bizony nem árt betartani az automata sebességváltó folyadék csereintervallumát, de vajon mi ez a periódus? Egy kicsit trükkösebb, mint ahogy azt első blikkre gondolnánk. Sokféle automata sebességváltó létezik, és persze, hogy mindegyiknek különböző szervizintervalluma van. Az első dolog, amit szem előtt kell tartani, az az, hogy az automata sebességváltó olajcseréjével végzett túlzás soha nem egy rossz dolog. Nem károsítja a sebességváltót, ha a gyártó által javasoltnál gyakrabban cseréled az olajat. Az automata sebességváltó folyadékcsere intervallumának alsó határa körülbelül 60 ezer kilométer. Ha nem találod az adott sebességváltóhoz tartozó szerviz javaslatot, akkor használd ezt az intervallumot útmutatóként.

Jelentkezzen be szervizünkbe!