Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen hatással van a tél az elektromos autónkra?

Egyre több az elektromos autó az utakon, így nem csoda, hogy mi is úgy döntöttünk, hogy a legutóbbi autócsere alkalmával egy villanyautó mellett tesszük le a voksunkat. Nyáron nem is volt vele semmi gond, de közeledik a tél. Milyen változások lehetnek a villanyautónál a hideg időben? Mire kell odafigyelnünk ebben az időszakban?

Mire figyeljünk télen?

Mivel korábban robbanómotoros autót használtunk, így nem jövünk zavarba, ha jön a tél, hiszen az elektromos autót sem árt felkészíteni a hűvös időre. Kevesebb a dolgunk, nem kell a hűtőfolyadékkal bajlódnunk, de természetesen hét fok alatti hőmérsékletnél már felrakatjuk a téli abroncsokat, és a szélvédőmosó tartályába is olyan ablakmosót teszünk, amely ellenáll a reggeli fagyoknak. Más szempontból viszont több előrelátást igényel ősztől-tavaszig a villanyautó használata. A hagyományos kocsi esetén nem kell aggódnunk az üzemanyag miatt, néhány kilométeren belül találunk egy benzinkutat, és fel tudjuk tölteni a tartályt, majd nyugodtan folytathatjuk az utunkat. Télen persze kevésbé hagyjuk lefogyni, nehogy egy baleset miatti várakozás során kifogyjon a tank, mi pedig ott maradjunk fűtés nélkül az autóban. Az elektromos járművek esetében ezt ma még nehezebb megoldani. Elsősorban azért, mert manapság még Magyarországon sokkal kevesebb helyen lehet tölteni a villanyautót, mint tankolni a robbanómotorost, bár ez a szám is folyamatosan nő. Másodsorban pedig azért mert télen csökkenhet a hatótávolság az elektromos autók esetében. A kocsi akkumulátora eleve veszít valamennyit hatékonyságából évről-évre, a hideg időben viszont jelentősen lecsökkenhet a maximálisan megtehető távolság, még teljesen feltöltött elemmel is. Ráadásul az akkumulátor feltöltése is több időt vehet igénybe a hideg miatt.

Mi a megoldás?

Az elektromos autók akkumulátora a nyári időszakhoz képest, akár húsz-huszonöt százalékkal is kevesebb távolság megtételére lehet alkalmas a téli hónapokban. Sőt, extrém hidegben, mínusz tíz fok alatt, ez a szám akár a negyven százalékot is elérheti, bár szerencsére ez Magyarországon elég ritka. Ezt tovább csökkentheti a fűtés használata. Megijedni persze nem kell, ahhoz, hogy a szokásos napi rutinunk szerint elguruljunk a munkahelyükre, vagy elrendezzük a heti bevásárlást, a villanyautó töltöttsége bőven elegendő lehet. Ha viszont meg szeretnénk látogatni a távol élő családtagunkat, vagy egy hosszabb utazást tervezünk, akkor sokkal jobban át kell gondolnunk az utat, mint azt nyáron tennénk. Töltsük fel teljesen az akkumulátort, majd keressük meg az útba eső töltőállomásokat. Lehetőség szerint sokkal sűrűbben álljunk meg, mint azt tennénk a melegebb időszakokban, ne hagyjuk kritikus szintig lecsökkenni a töltöttséget. Kalkuláljunk vele, hogy jóval hosszabb lesz a menetidő a megszokottól, hiszen az akkumulátor feltöltése is több időt fog igénybe venni a hidegben, ráadásul valószínűleg más is hasonlóképpen gondolkodik, mint mi, így nem kizárt, hogy várakoznunk kell, ha tölteni szeretnénk az autót. A hideg idő egy másik dologra is hatással lehet az elektromos autók esetében, méghozzá arra, hogy megnövekedhet a fékút. A villanyautók töltési teljesítménye ugyanis a regeneratív fékezés hatékonyságában is eltérhet a megszokottól. A fékenergiát a zord időben nem tudja az akkumulátor az optimális mértékben visszanyerni, ami miatt kevésbé lassulhat az autó, amire ha nem készülünk fel, az balesethez vezethet. De semmi gond, ha odafigyelünk, nem lehet gond, mindössze gyakrabban kell használni a fékpedált.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata