Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen hatással van a fojtószelep hiba a motor működésére?

Koszolódott fojtószelep

A fojtószelep feladata az autónk motorjába beáramló levegő mennyiségének szabályozása. Az elektronikus fojtószelep-vezérlő rendszer kardinális része a ház, ami a légtömeg-mérőhöz csatlakozik, és tartalmaz egy szelepet, ami pontosan a már említett fojtószelep, vagy más néven pillangószelep. Válaszul a gázpedál megnyomására a szelep kinyílik, és levegőt enged a motorba, majd a motor vezérlőegységének jelzései alapján egy tökéletesen koordinált nyílt, zárt és finoman hangolt köztes státuszokkal dirigálja, hogy a hajtómű működése állandó szinten maradhasson a levegő/üzemanyag arány változásakor. Vagyis, amikor nincs alapjáratod, lefullad vagy éppen ellenkezőleg, magától felpörög a verdád, az valószínű, hogy a fojtószelep rendellenességére utaló jel lesz. De vajon milyen hatással van a fojtószelephiba a motor működésére? Járjunk utána!

A fojtószelep hiba motorra gyakorolt tünetei és okai

Amennyiben azt tapasztalod, hogy csökken az alapjáratod, esetleg a motor egyszerűen leáll, vagy majdnem leáll, ha lassítasz, megállsz, melegen újraindítod a motort vagy hirtelen megnyomod a gázpedált, akkor sajnos sanszos, hogy gallyra ment a fojtószelep egységed. Ennek bizony számos oka lehet, többek között ilyen a ház belsejében található szennyeződés, korom túlzott mértéke, de elektromos problémák is előidézhetnek ilyen irányú anomáliát, illetőleg vákuumszivárgás, vagy egy nem megfelelően beállított fojtószelep is állhat a hiba hátterében. Vákuum szivárgás esetében amúgy éppen ellentétesen szélsőségesen magas alapjáratot tapasztalhatsz, amelyet az generál, hogy túl sok levegő jut a szívórendszerbe. Mindezek a tünetek effektíven közreműködnek a motor gyenge teljesítményében megnyilvánuló üzemzavar kialakulásában, és a folyamat eredményeként a műszerfalon persze kigyullad a motorellenőrző lámpa, amitől nagy valószínűséggel te is frászt kapsz majd.

Mi a teendő a hiba érzékelésekor?

Első lépésként érdemes az alkatrészt átvizsgálni, és jelentős szennyezési szint esetén tisztítással próbálkozni. Ez amúgy az esetek döntő többségében hathatós megoldásnak is bizonyul, de ezen a ponton érdemes tudatosítani magadban, hogy bizony a közeljövőben nagy valószínűséggel egy erre vonatkozó cserét is be kell ütemezni az autószervizelési repertoárodba. Ha a tisztítás nem segít, akkor pedig már ebben a körben realizálnunk kell az alkatrész csere tényét. Ehhez először kapcsoljuk le a gyújtást, majd csatlakoztassuk le a vezetéket az akkumulátor negatív sarujáról, ezután jöhet a rossz fojtószelep eltávolításának procedúrája, majd az új installálása. Ne feledkezzünk meg a tömítés cseréjéről sem!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.