Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen hatással van a fojtószelep hiba a motor működésére?

Koszolódott fojtószelep

A fojtószelep feladata az autónk motorjába beáramló levegő mennyiségének szabályozása. Az elektronikus fojtószelep-vezérlő rendszer kardinális része a ház, ami a légtömeg-mérőhöz csatlakozik, és tartalmaz egy szelepet, ami pontosan a már említett fojtószelep, vagy más néven pillangószelep. Válaszul a gázpedál megnyomására a szelep kinyílik, és levegőt enged a motorba, majd a motor vezérlőegységének jelzései alapján egy tökéletesen koordinált nyílt, zárt és finoman hangolt köztes státuszokkal dirigálja, hogy a hajtómű működése állandó szinten maradhasson a levegő/üzemanyag arány változásakor. Vagyis, amikor nincs alapjáratod, lefullad vagy éppen ellenkezőleg, magától felpörög a verdád, az valószínű, hogy a fojtószelep rendellenességére utaló jel lesz. De vajon milyen hatással van a fojtószelephiba a motor működésére? Járjunk utána!

A fojtószelep hiba motorra gyakorolt tünetei és okai

Amennyiben azt tapasztalod, hogy csökken az alapjáratod, esetleg a motor egyszerűen leáll, vagy majdnem leáll, ha lassítasz, megállsz, melegen újraindítod a motort vagy hirtelen megnyomod a gázpedált, akkor sajnos sanszos, hogy gallyra ment a fojtószelep egységed. Ennek bizony számos oka lehet, többek között ilyen a ház belsejében található szennyeződés, korom túlzott mértéke, de elektromos problémák is előidézhetnek ilyen irányú anomáliát, illetőleg vákuumszivárgás, vagy egy nem megfelelően beállított fojtószelep is állhat a hiba hátterében. Vákuum szivárgás esetében amúgy éppen ellentétesen szélsőségesen magas alapjáratot tapasztalhatsz, amelyet az generál, hogy túl sok levegő jut a szívórendszerbe. Mindezek a tünetek effektíven közreműködnek a motor gyenge teljesítményében megnyilvánuló üzemzavar kialakulásában, és a folyamat eredményeként a műszerfalon persze kigyullad a motorellenőrző lámpa, amitől nagy valószínűséggel te is frászt kapsz majd.

Mi a teendő a hiba érzékelésekor?

Első lépésként érdemes az alkatrészt átvizsgálni, és jelentős szennyezési szint esetén tisztítással próbálkozni. Ez amúgy az esetek döntő többségében hathatós megoldásnak is bizonyul, de ezen a ponton érdemes tudatosítani magadban, hogy bizony a közeljövőben nagy valószínűséggel egy erre vonatkozó cserét is be kell ütemezni az autószervizelési repertoárodba. Ha a tisztítás nem segít, akkor pedig már ebben a körben realizálnunk kell az alkatrész csere tényét. Ehhez először kapcsoljuk le a gyújtást, majd csatlakoztassuk le a vezetéket az akkumulátor negatív sarujáról, ezután jöhet a rossz fojtószelep eltávolításának procedúrája, majd az új installálása. Ne feledkezzünk meg a tömítés cseréjéről sem!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata