fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Milyen hatással van a fojtószelep hiba a motor működésére?

Koszolódott fojtószelep

A fojtószelep feladata az autónk motorjába beáramló levegő mennyiségének szabályozása. Az elektronikus fojtószelep-vezérlő rendszer kardinális része a ház, ami a légtömeg-mérőhöz csatlakozik, és tartalmaz egy szelepet, ami pontosan a már említett fojtószelep, vagy más néven pillangószelep. Válaszul a gázpedál megnyomására a szelep kinyílik, és levegőt enged a motorba, majd a motor vezérlőegységének jelzései alapján egy tökéletesen koordinált nyílt, zárt és finoman hangolt köztes státuszokkal dirigálja, hogy a hajtómű működése állandó szinten maradhasson a levegő/üzemanyag arány változásakor. Vagyis, amikor nincs alapjáratod, lefullad vagy éppen ellenkezőleg, magától felpörög a verdád, az valószínű, hogy a fojtószelep rendellenességére utaló jel lesz. De vajon milyen hatással van a fojtószelephiba a motor működésére? Járjunk utána!

A fojtószelep hiba motorra gyakorolt tünetei és okai

Amennyiben azt tapasztalod, hogy csökken az alapjáratod, esetleg a motor egyszerűen leáll, vagy majdnem leáll, ha lassítasz, megállsz, melegen újraindítod a motort vagy hirtelen megnyomod a gázpedált, akkor sajnos sanszos, hogy gallyra ment a fojtószelep egységed. Ennek bizony számos oka lehet, többek között ilyen a ház belsejében található szennyeződés, korom túlzott mértéke, de elektromos problémák is előidézhetnek ilyen irányú anomáliát, illetőleg vákuumszivárgás, vagy egy nem megfelelően beállított fojtószelep is állhat a hiba hátterében. Vákuum szivárgás esetében amúgy éppen ellentétesen szélsőségesen magas alapjáratot tapasztalhatsz, amelyet az generál, hogy túl sok levegő jut a szívórendszerbe. Mindezek a tünetek effektíven közreműködnek a motor gyenge teljesítményében megnyilvánuló üzemzavar kialakulásában, és a folyamat eredményeként a műszerfalon persze kigyullad a motorellenőrző lámpa, amitől nagy valószínűséggel te is frászt kapsz majd.

Mi a teendő a hiba érzékelésekor?

Első lépésként érdemes az alkatrészt átvizsgálni, és jelentős szennyezési szint esetén tisztítással próbálkozni. Ez amúgy az esetek döntő többségében hathatós megoldásnak is bizonyul, de ezen a ponton érdemes tudatosítani magadban, hogy bizony a közeljövőben nagy valószínűséggel egy erre vonatkozó cserét is be kell ütemezni az autószervizelési repertoárodba. Ha a tisztítás nem segít, akkor pedig már ebben a körben realizálnunk kell az alkatrész csere tényét. Ehhez először kapcsoljuk le a gyújtást, majd csatlakoztassuk le a vezetéket az akkumulátor negatív sarujáról, ezután jöhet a rossz fojtószelep eltávolításának procedúrája, majd az új installálása. Ne feledkezzünk meg a tömítés cseréjéről sem!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata