Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

E-mail üzenet írása

Árajánlat, időpont kérés

Milyen hang milyen hibára utal az autónkban?

Az indítózásnak, majd a motornak, a futóműnek megvan a jól megszokott hangja, erre már szinte oda se figyelünk. Egészen más azonban a helyzet, ha valami szokatlant hallunk. Ha valami szokatlant hallunk, az valószínűleg valamilyen hibáról árulkodik, lehet tervbe kell venni az autószervizünk meglátogatását is. A mai modern autók természetesen a mérnöki munka kisebb csodái, ám mint minden, amit az ember készít, idővel ezek is elromolhatnak. A szokatlan hangok lehetnek egy hiba első feltűnő jelei. Íme néhány szokatlan zaj, amely konkrét hibáról árulkodik. A sziszegő hang például valószínűleg a hűtőrendszer vagy a vákuumcső szivárgásának a következménye. Az előbbi túlmelegedéssel fenyeget, az utóbbi az autó irányíthatóságát és a gazdaságos üzemanyag használatot veszélyezteti.

Diagnosztika hallás alapján?

Ha döngő hangokat hallunk, amikor az autónk bukkanókon vagy lyukakon megy át, valószínűleg a futómű egyik alkatrésze – esetleg egy gömbcsukló – hibásodott meg, de akár a kipufogó rögzítésének a meglazulása is okozhatja a zajt. Ha viszont egy sikoltásra hasonlító zajt hallunk a motorházból, az ékszíjjal lehet gond, elöregedett, vagy az ékszíj feszítő romlott el. Ha fékezéskor csikorgó hangot hallunk, bizonyára elkoptak, elöregedtek a fékbetétek. Ha első kerék meghajtású autónk van, és kattogó hangot hallunk, amikor kisebb sebességnél fordulunk, a féltengely csuklóival lehet gond.

Minden fura hang más hibát jelenthet

A morgó vagy nyögő hang egy veszélyes hiba jele lehet, ilyenkor gyanús, hogy a kormány szervószivattyúja romlott el. Ha csörgő, kopogó vagy kalapáló hang jön a motorból, súlyos, veszélyes gond lehet a gyújtással, ilyesmit leginkább gyorsításkor vagy túlterheléskor észlelhetünk. Ha a motor csörömpöl és kopog, és ez a fordulatszám növekedésével hangosabb lesz, lehet, hogy csak állítani kell a szelephézagokat, de komolyabb bajt is jelezhet. Ha a kézi sebességváltó használatakor csikorgó hangot hallunk, az több hiba tünete is lehet, de mind összefügg a kopással, a sok megtett kilométerrel. Komoly munka várhat ilyenkor a autószerviz szerelőire. Ha egy hátsókerék meghajtású autóban hátulról ordító hangot hallunk, gond lehet a differenciálművel, a fogaskerekekkel vagy a csapágyakkal. Hozza el autóját szegedi autószervizünkbe egy teljes átvizsgálásra és vásároljon kedvező áron a KA üzletében!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat