Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen gyújtógyertyák vannak, és milyet vegyek az autómhoz?

gyújtó gyertya

A gyújtógyertya feladata, hogy a benzinüzemű autókban begyújtsa az üzemanyag–levegő keveréket, ezáltal beindítva a motort. Az extrém magas hőmérséklet és a fokozott terhelés miatt ezek az alkatrészek idővel elhasználódnak és cserélni kell őket. Milyen gyertyák közül választhatunk?

A gyújtógyertyák típusai

A gyertyák felépítése rendkívül egyszerű, egy házrészből, a középen futó elektródából és az e körüli kerámia szigetelésből áll. Nem túl bonyolult, mégis több típus van belőle. Milyet vegyünk az autóhoz, ha cserélni kell? Milyen gyertyákat különböztethetünk meg? Több szempontot is figyelembe kell vennünk, ha különbséget akarunk tenni két gyertya között. Az egyik az alkatrész hőelvezetési képessége. Egyes autókban úgynevezett hideg gyertyákat használnak, míg más kocsik esetén a meleg gyertyák beszerelése a megfelelő. Előbbieknek nagyobb a hőelvezetése, míg utóbbiaknak kisebb. Ezeket a gyertyagyártók jelölik is a termékeiken, megadva a különböző darabok hőértékét, vagyis hőelvezető képességét. Igen ám, de melyik a megfelelő a mi autónkba? Erre a kérdésre is egyszerű a válasz. Ám mielőtt elmondanánk a megfejtést, vegyünk górcső alá még egy szempontot a gyertyák megkülönböztetésére. Ez pedig nem más, mint az elektróda anyaga. Míg a réz és a nikkel felhasználásával készült gyújtógyertya már évtizedek óta az autók részét képezik, addig a legújabb kocsikba már inkább platina és irídium középelektródájú gyertyákat építenek be. Utóbbiak nagy előnye, hogy kétszer-háromszor is hosszabb élettartammal is számolhatunk a használatuk során, mint a másik két alkatrész esetében. Számokra lebontva ez azt jelenti, hogy amíg a réz vagy a nikkel elektródás gyertya legjobb esetben is valahol harminc-, és negyvenezer közötti kilométer megtétele után beadja a kulcsot, addig az irídium és a platina felhasználásával készült típusokkal akár százezer futott kilométert is megtehetünk hiba nélkül.

Melyiket válasszuk?

Hideg vagy meleg, réz- vagy platinagyertyák? Mi a jó választás, ha le kell cserélni az elhasználódott gyújtógyertyákat? Minden autó más, így a motorok is különböznek, emiatt viszont a hozzájuk használható gyertyák száma is véges. Válasszuk tehát azt, amelyik az autónk erőforrásához megfelelő. Persze több gyártó terméke is elérhető, azok közül szabadon válogathatunk, attól függően, hogy mekkora összeget szánunk a cserére. Persze egy minőségi darab, amelynek az ára is magasabb valószínűleg sokkal tovább fogja bírni a megpróbáltatásokat, mint egy Kínából rendelt, ellenőrizetlen minőségű, de olcsóbb gyertya. Azokkal valószínűleg hamarabb tönkre megy, és újra kell cserélni, így hosszú távon jó eséllyel veszítünk az üzleten. Persze lehet, hogy számunkra a hosszabb élettartamú irídium gyertyák a szimpatikusabbak, vagy éppen más hőértékű mellett döntenénk, azonban ezzel azt kockáztatjuk, hogy kárt teszünk a járműben. Ha ugyanis nem az autónak megfelelő alkatrészt szereljük be, akkor a jobbik eset az, hogy nem változik semmi, a rosszabb pedig, hogy a gyújtásrendszer meghibásodik. Nem éri meg kockáztatni. Ha azonban a kocsihoz passzoló, megfelelő minőségű gyertyát kiválasztottuk, akkor a cserét mi magunk is egyszerűen elvégezhetjük. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy mindig hideg motornál végezzük a műveletet, és legyünk óvatosak, de határozottak a gyertya betekerésekor. Ha túlhúzzuk, akkor könnyen beletörhet, ha pedig túl lazára hagyjuk, akkor a járó motor miatt könnyen kirázkódhat, mi pedig kereshetünk egy újabb darabot, hogy a megoldjuk a hibát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata