Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen funkciót tölt be a stabilizátor bilincs az autó működésében?

Az autók kialakításakor többek között két nagyon fontos szempontot is figyelembe vesznek a gyártók. Az első a biztonság, míg a másik a komfortérzet biztosítása. Mindkettőhöz nagyban hozzájárul a megfelelően felépített futómű és a kanyarstabilizátor. Utóbbi elengedhetetlen kelléke a stabilizátor bilincs.

Fő a biztonság

Az autót beindítani nem nehéz feladat, vezetni sem bonyolult, nem véletlenül van nagyjából minden második embernek jogosítványa. Azonban utunk során számtalan megoldandó feladattal találkozhatunk, amelyeket abszolválnunk kell. Ezek egy része lehet veszélyes, például egy hirtelen elénk ugró vad, vagy egy előttünk haladó jármű vészfékezése miatt, de a legtöbb esetben ártalmatlan szituációkról beszélhetünk. Gázt adunk vagy fékezünk, lekanyarodunk egy mellékutcába, vagy csak követjük az út ívét, amely jobbra-balra kígyózik. Minden ilyen esetben segítségünkre van a futómű, a lengéscsillapító, és a kanyarstabilizátor, amelyek miatt biztonságosan és kényelmesen átjuthatunk ezeken a megoldandó feladatokon. Nélkülük az autó szinte vezethetetlenné válna. Egyrészt pattogna az úton, amely miatt nem tudnánk lassítani a kellő pillanatban, ráadásul rém kellemetlen lehet az ülésben ugrálni minden kisebb bukkanónál. Másrészt pedig, a kocsi egy nagyobb kanyarban könnyen felborulhatna a rá ható erők miatt. Éppen ezért elengedhetetlen ezeknek az alkatrészeknek a karbantartása, és szükség esetén a javítása. Persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a közlekedési szabályokat be kell tartanunk. A nem megfelelően megválasztott sebesség miatt ugyanis sok baleset történik az utakon. Ha túl gyorsan próbálunk bevenni egy kanyart, akkor hiába működnek jól a menetstabilizálásért felelős alkatrészek, az autó könnyen kisodródhat vagy fel is borulhat, ezzel pedig nem csak a saját magunk, hanem az utasaink, sőt, a nem túl szerencsés esetben éppen arra járó másik autós biztonságát is veszélyeztetjük. Tartsuk be a szabályokat és ügyeljünk az autónk megfelelő műszaki állapotára. Ha mindenki így tenne, akkor sokkal kevesebb balesettel kellene találkoznunk az utakon.

A stabilizátor

Térjünk vissza az eredeti témánkhoz, nézzük, hogyan kapcsolódik a stabilizátor bilincs működése a biztonságunkhoz. A járművet használat közben folyamatosan erőhatások érik. Gyorsítunk, lassítunk, fúj a szél, vagy kanyarodunk, a megfelelő alkatrészek folyamatosan dolgoznak, hogy kényelmesen és biztonságosan haladhassunk az utakon. Az autó mindössze az abroncsokkal érintkezik az úttal, így rendkívül fontos szerepe van a megfelelő nyomásra fújt gumiknak, és nincs olyan pillanat, hogy a lengéscsillapítók ne próbálják elnyelni az út egyenetlenségeiből adódó rezgéseket. A tökéletesen beállított futómű részeként pedig, a kanyarstabilizátor feladata, hogy az irányváltásokat sokkal könnyebben vegyük az autóban ülve. Az eszköz középpontjában a stabilizátor rúd áll, amely egy mechanikus berendezés, és a feladata, hogy a jármű ne billenjen túl nagyot kanyarodáskor. A rudat a lengéscsillapítókkal a stabilizátor gömbkar köti össze, a stabilizátor guminak pedig abban van szerepe, hogy az egymással összekötött, de mégis szabadon mozgó alkatrészek ne koptassák egymást extrém mértékben. Az egész szerkezet felel a menetstabilizálás megtartásáért, méghozzá úgy, hogy nem engedi, hogy az autó túlságosan elbillenjen irányváltáskor. Ugyanakkor az egész berendezés nem érne semmit, ha nem lenne megfelelően rögzítve. Erre a célra alkalmazzák a stabilizátor bilincset, amelynek segítségével a stabilizátor rúd az autó alvázához erősíthető. Így tud az alkatrész hozzájárulni a nyugodt és biztonságos utazásunkhoz.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata