Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen funkciót tölt be a stabilizátor bilincs az autó működésében?

Az autók kialakításakor többek között két nagyon fontos szempontot is figyelembe vesznek a gyártók. Az első a biztonság, míg a másik a komfortérzet biztosítása. Mindkettőhöz nagyban hozzájárul a megfelelően felépített futómű és a kanyarstabilizátor. Utóbbi elengedhetetlen kelléke a stabilizátor bilincs.

Fő a biztonság

Az autót beindítani nem nehéz feladat, vezetni sem bonyolult, nem véletlenül van nagyjából minden második embernek jogosítványa. Azonban utunk során számtalan megoldandó feladattal találkozhatunk, amelyeket abszolválnunk kell. Ezek egy része lehet veszélyes, például egy hirtelen elénk ugró vad, vagy egy előttünk haladó jármű vészfékezése miatt, de a legtöbb esetben ártalmatlan szituációkról beszélhetünk. Gázt adunk vagy fékezünk, lekanyarodunk egy mellékutcába, vagy csak követjük az út ívét, amely jobbra-balra kígyózik. Minden ilyen esetben segítségünkre van a futómű, a lengéscsillapító, és a kanyarstabilizátor, amelyek miatt biztonságosan és kényelmesen átjuthatunk ezeken a megoldandó feladatokon. Nélkülük az autó szinte vezethetetlenné válna. Egyrészt pattogna az úton, amely miatt nem tudnánk lassítani a kellő pillanatban, ráadásul rém kellemetlen lehet az ülésben ugrálni minden kisebb bukkanónál. Másrészt pedig, a kocsi egy nagyobb kanyarban könnyen felborulhatna a rá ható erők miatt. Éppen ezért elengedhetetlen ezeknek az alkatrészeknek a karbantartása, és szükség esetén a javítása. Persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a közlekedési szabályokat be kell tartanunk. A nem megfelelően megválasztott sebesség miatt ugyanis sok baleset történik az utakon. Ha túl gyorsan próbálunk bevenni egy kanyart, akkor hiába működnek jól a menetstabilizálásért felelős alkatrészek, az autó könnyen kisodródhat vagy fel is borulhat, ezzel pedig nem csak a saját magunk, hanem az utasaink, sőt, a nem túl szerencsés esetben éppen arra járó másik autós biztonságát is veszélyeztetjük. Tartsuk be a szabályokat és ügyeljünk az autónk megfelelő műszaki állapotára. Ha mindenki így tenne, akkor sokkal kevesebb balesettel kellene találkoznunk az utakon.

A stabilizátor

Térjünk vissza az eredeti témánkhoz, nézzük, hogyan kapcsolódik a stabilizátor bilincs működése a biztonságunkhoz. A járművet használat közben folyamatosan erőhatások érik. Gyorsítunk, lassítunk, fúj a szél, vagy kanyarodunk, a megfelelő alkatrészek folyamatosan dolgoznak, hogy kényelmesen és biztonságosan haladhassunk az utakon. Az autó mindössze az abroncsokkal érintkezik az úttal, így rendkívül fontos szerepe van a megfelelő nyomásra fújt gumiknak, és nincs olyan pillanat, hogy a lengéscsillapítók ne próbálják elnyelni az út egyenetlenségeiből adódó rezgéseket. A tökéletesen beállított futómű részeként pedig, a kanyarstabilizátor feladata, hogy az irányváltásokat sokkal könnyebben vegyük az autóban ülve. Az eszköz középpontjában a stabilizátor rúd áll, amely egy mechanikus berendezés, és a feladata, hogy a jármű ne billenjen túl nagyot kanyarodáskor. A rudat a lengéscsillapítókkal a stabilizátor gömbkar köti össze, a stabilizátor guminak pedig abban van szerepe, hogy az egymással összekötött, de mégis szabadon mozgó alkatrészek ne koptassák egymást extrém mértékben. Az egész szerkezet felel a menetstabilizálás megtartásáért, méghozzá úgy, hogy nem engedi, hogy az autó túlságosan elbillenjen irányváltáskor. Ugyanakkor az egész berendezés nem érne semmit, ha nem lenne megfelelően rögzítve. Erre a célra alkalmazzák a stabilizátor bilincset, amelynek segítségével a stabilizátor rúd az autó alvázához erősíthető. Így tud az alkatrész hozzájárulni a nyugodt és biztonságos utazásunkhoz.