fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Milyen célra használható egy céges autó? Mi számít magánjellegű használatnak?

tesla az úton

Napjainkban a céges autók a virágkorukat élik. A kisvállalkozásoktól kezdve, a nagyobb cégekig sokszor találkozhatunk velük. Összefoglalónkban eláruljuk, mire jó egy céges autó, továbbá arra is kitérünk, hogy mi számít magánjellegű használatnak.

Autóvásárlás vs. lízing

A munkavégzéshez, a céges hatékonyság növeléséhez használható a céges autó, például személyszállításra, üzleti utakra és áruszállításra. A céges autó megvásárolható, lízingelhető, illetve tartósan bérelhető. Mi a különbség ezek között? A megvásárlás a legegyszerűbb mód, hiszen ebben az esetben a tulajdonos dönti el, mikor adja el az autót a későbbiekben. Céges kocsi vásárlása esetén a kiválasztott gépjármű azonnal a vásárló tulajdonába kerül. Hátránya, hogy a saját tőke egy része lekötésre kerül, miközben az az alaptevékenységre, illetve különféle fejlesztésekre lenne fordítható. Továbbá vásárlás esetén a cég végzi az autó fenntartásával járó kötelezettségeket. Ebben az esetben az értékcsökkenés elszámolható. Mi a helyzet a lízinggel? A lízing lehet zárt végű, nyílt végű és operatív. A zárt végű pénzügyi lízing során a kiválasztott új vagy használt gépjárművet maga a lízingcég vásárolja meg, és havidíjért cserébe bérbe adja a szerződő félnek. Ez azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt a lízingcég tulajdonát képezi az autó. Ez egy bruttó szemléletű konstrukció, vagyis a lízingcég bruttó áron vásárolja meg a kocsit. A futamidő jellemzően 4-5 év, amelynek végén a használó cég a teljes vételárat kifizeti, így a tulajdonába kerül az autó. A nyílt végű pénzügyi lízing esetén ugyanúgy, mint az előző esetben, a lízingcég vásárolja meg az autót. Azonban ez egy nettó szemléletű konstrukció, azaz a lízingcég nettó áron vásárolja meg az autót. Ebben az esetben a futamidő lejártát követően nem kerül automatikusan a használó cég tulajdonába a gépkocsi. Keletkezik egy maradványérték, amiért a korábban lízingelt jármű megvásárolható. Nyílt végű pénzügyi lízing esetén a díj áfája visszaigényelhető bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az operatív lízing, vagyis tartós bérlet pedig lényegében egy flottakezelő szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy a lízingcég, vagyis a szolgáltató végzi el a fenntartással és az adminisztrációval járó feladatokat. Ebben az esetben végig, a szerződéses időszak lejártát követően is a flottakezelő tulajdonában marad az autó. Nagy előnye, hogy a kifizetett havidíj elszámolható a cégben költségként. Ráadásul a havidíj minden felmerülő költséget (cégautóadó, gépjárműadó) tartalmaz. A flottakezelő cég végzi a céges autó karbantartását, üzemeltetését, illetve az adminisztrációs feladatokat. A tulajdonosnak nem kell ezekkel foglalkoznia.

Milyen céges autót érdemes választani?

A céges autó kiválasztásakor figyelembe kell venni néhány szempontot. A legfontosabb, hogy a kiválasztott autó legyen maximálisan megbízható. Ezeknek az autóknak a meghibásodása komoly veszteséget is okozhat a cég számára, hiszen a szerelőműhelyben töltött idő alatt nem lehet velük dolgozni. Emellett a fenntartási költségeket is figyelembe kell venni. Nemcsak a vételár, illetve a lízingdíj fontos, hanem a fenntartási költségek is. Továbbá a biztonságra is kiemelt figyelmet kell fordítani, azaz fontos, hogy a céges autó magas biztonsági felkészültséggel rendelkezzen. Mindemellett az értékállóság is lényeges, hiszen pénzügyi értelemben a lassú értékvesztés a jobb. A választás során a felhasználási körülményeket is figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy presztízsértékű a céges autó, vagy pedig teherhordásra tervezett. A cégesautó magánjellegű használatának számít, amikor a munkavállaló céges autóval megy a munkahelyére. Azonban céges használatnak számítanak azok az üzleti utak, amelyek szorosan kapcsolódnak a vállalat tevékenységéhez, a bevételszerzéshez. Ha az üzleti út a lakóhelytől indul, az is céges használatnak számít.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata