Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Milyen célra használható egy céges autó? Mi számít magánjellegű használatnak?

tesla az úton

Napjainkban a céges autók a virágkorukat élik. A kisvállalkozásoktól kezdve, a nagyobb cégekig sokszor találkozhatunk velük. Összefoglalónkban eláruljuk, mire jó egy céges autó, továbbá arra is kitérünk, hogy mi számít magánjellegű használatnak.

Autóvásárlás vs. lízing

A munkavégzéshez, a céges hatékonyság növeléséhez használható a céges autó, például személyszállításra, üzleti utakra és áruszállításra. A céges autó megvásárolható, lízingelhető, illetve tartósan bérelhető. Mi a különbség ezek között? A megvásárlás a legegyszerűbb mód, hiszen ebben az esetben a tulajdonos dönti el, mikor adja el az autót a későbbiekben. Céges kocsi vásárlása esetén a kiválasztott gépjármű azonnal a vásárló tulajdonába kerül. Hátránya, hogy a saját tőke egy része lekötésre kerül, miközben az az alaptevékenységre, illetve különféle fejlesztésekre lenne fordítható. Továbbá vásárlás esetén a cég végzi az autó fenntartásával járó kötelezettségeket. Ebben az esetben az értékcsökkenés elszámolható. Mi a helyzet a lízinggel? A lízing lehet zárt végű, nyílt végű és operatív. A zárt végű pénzügyi lízing során a kiválasztott új vagy használt gépjárművet maga a lízingcég vásárolja meg, és havidíjért cserébe bérbe adja a szerződő félnek. Ez azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt a lízingcég tulajdonát képezi az autó. Ez egy bruttó szemléletű konstrukció, vagyis a lízingcég bruttó áron vásárolja meg a kocsit. A futamidő jellemzően 4-5 év, amelynek végén a használó cég a teljes vételárat kifizeti, így a tulajdonába kerül az autó. A nyílt végű pénzügyi lízing esetén ugyanúgy, mint az előző esetben, a lízingcég vásárolja meg az autót. Azonban ez egy nettó szemléletű konstrukció, azaz a lízingcég nettó áron vásárolja meg az autót. Ebben az esetben a futamidő lejártát követően nem kerül automatikusan a használó cég tulajdonába a gépkocsi. Keletkezik egy maradványérték, amiért a korábban lízingelt jármű megvásárolható. Nyílt végű pénzügyi lízing esetén a díj áfája visszaigényelhető bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az operatív lízing, vagyis tartós bérlet pedig lényegében egy flottakezelő szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy a lízingcég, vagyis a szolgáltató végzi el a fenntartással és az adminisztrációval járó feladatokat. Ebben az esetben végig, a szerződéses időszak lejártát követően is a flottakezelő tulajdonában marad az autó. Nagy előnye, hogy a kifizetett havidíj elszámolható a cégben költségként. Ráadásul a havidíj minden felmerülő költséget (cégautóadó, gépjárműadó) tartalmaz. A flottakezelő cég végzi a céges autó karbantartását, üzemeltetését, illetve az adminisztrációs feladatokat. A tulajdonosnak nem kell ezekkel foglalkoznia.

Milyen céges autót érdemes választani?

A céges autó kiválasztásakor figyelembe kell venni néhány szempontot. A legfontosabb, hogy a kiválasztott autó legyen maximálisan megbízható. Ezeknek az autóknak a meghibásodása komoly veszteséget is okozhat a cég számára, hiszen a szerelőműhelyben töltött idő alatt nem lehet velük dolgozni. Emellett a fenntartási költségeket is figyelembe kell venni. Nemcsak a vételár, illetve a lízingdíj fontos, hanem a fenntartási költségek is. Továbbá a biztonságra is kiemelt figyelmet kell fordítani, azaz fontos, hogy a céges autó magas biztonsági felkészültséggel rendelkezzen. Mindemellett az értékállóság is lényeges, hiszen pénzügyi értelemben a lassú értékvesztés a jobb. A választás során a felhasználási körülményeket is figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy presztízsértékű a céges autó, vagy pedig teherhordásra tervezett. A cégesautó magánjellegű használatának számít, amikor a munkavállaló céges autóval megy a munkahelyére. Azonban céges használatnak számítanak azok az üzleti utak, amelyek szorosan kapcsolódnak a vállalat tevékenységéhez, a bevételszerzéshez. Ha az üzleti út a lakóhelytől indul, az is céges használatnak számít.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtal