Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen célra használható egy céges autó? Mi számít magánjellegű használatnak?

tesla az úton

Napjainkban a céges autók a virágkorukat élik. A kisvállalkozásoktól kezdve, a nagyobb cégekig sokszor találkozhatunk velük. Összefoglalónkban eláruljuk, mire jó egy céges autó, továbbá arra is kitérünk, hogy mi számít magánjellegű használatnak.

Autóvásárlás vs. lízing

A munkavégzéshez, a céges hatékonyság növeléséhez használható a céges autó, például személyszállításra, üzleti utakra és áruszállításra. A céges autó megvásárolható, lízingelhető, illetve tartósan bérelhető. Mi a különbség ezek között? A megvásárlás a legegyszerűbb mód, hiszen ebben az esetben a tulajdonos dönti el, mikor adja el az autót a későbbiekben. Céges kocsi vásárlása esetén a kiválasztott gépjármű azonnal a vásárló tulajdonába kerül. Hátránya, hogy a saját tőke egy része lekötésre kerül, miközben az az alaptevékenységre, illetve különféle fejlesztésekre lenne fordítható. Továbbá vásárlás esetén a cég végzi az autó fenntartásával járó kötelezettségeket. Ebben az esetben az értékcsökkenés elszámolható. Mi a helyzet a lízinggel? A lízing lehet zárt végű, nyílt végű és operatív. A zárt végű pénzügyi lízing során a kiválasztott új vagy használt gépjárművet maga a lízingcég vásárolja meg, és havidíjért cserébe bérbe adja a szerződő félnek. Ez azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt a lízingcég tulajdonát képezi az autó. Ez egy bruttó szemléletű konstrukció, vagyis a lízingcég bruttó áron vásárolja meg a kocsit. A futamidő jellemzően 4-5 év, amelynek végén a használó cég a teljes vételárat kifizeti, így a tulajdonába kerül az autó. A nyílt végű pénzügyi lízing esetén ugyanúgy, mint az előző esetben, a lízingcég vásárolja meg az autót. Azonban ez egy nettó szemléletű konstrukció, azaz a lízingcég nettó áron vásárolja meg az autót. Ebben az esetben a futamidő lejártát követően nem kerül automatikusan a használó cég tulajdonába a gépkocsi. Keletkezik egy maradványérték, amiért a korábban lízingelt jármű megvásárolható. Nyílt végű pénzügyi lízing esetén a díj áfája visszaigényelhető bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az operatív lízing, vagyis tartós bérlet pedig lényegében egy flottakezelő szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy a lízingcég, vagyis a szolgáltató végzi el a fenntartással és az adminisztrációval járó feladatokat. Ebben az esetben végig, a szerződéses időszak lejártát követően is a flottakezelő tulajdonában marad az autó. Nagy előnye, hogy a kifizetett havidíj elszámolható a cégben költségként. Ráadásul a havidíj minden felmerülő költséget (cégautóadó, gépjárműadó) tartalmaz. A flottakezelő cég végzi a céges autó karbantartását, üzemeltetését, illetve az adminisztrációs feladatokat. A tulajdonosnak nem kell ezekkel foglalkoznia.

Milyen céges autót érdemes választani?

A céges autó kiválasztásakor figyelembe kell venni néhány szempontot. A legfontosabb, hogy a kiválasztott autó legyen maximálisan megbízható. Ezeknek az autóknak a meghibásodása komoly veszteséget is okozhat a cég számára, hiszen a szerelőműhelyben töltött idő alatt nem lehet velük dolgozni. Emellett a fenntartási költségeket is figyelembe kell venni. Nemcsak a vételár, illetve a lízingdíj fontos, hanem a fenntartási költségek is. Továbbá a biztonságra is kiemelt figyelmet kell fordítani, azaz fontos, hogy a céges autó magas biztonsági felkészültséggel rendelkezzen. Mindemellett az értékállóság is lényeges, hiszen pénzügyi értelemben a lassú értékvesztés a jobb. A választás során a felhasználási körülményeket is figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy presztízsértékű a céges autó, vagy pedig teherhordásra tervezett. A cégesautó magánjellegű használatának számít, amikor a munkavállaló céges autóval megy a munkahelyére. Azonban céges használatnak számítanak azok az üzleti utak, amelyek szorosan kapcsolódnak a vállalat tevékenységéhez, a bevételszerzéshez. Ha az üzleti út a lakóhelytől indul, az is céges használatnak számít.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata