Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen alkatrészei vannak az önindítónak, amik meghibásodhatnak?

autó önindítója

Mi a feladata az önindítónak? Honnan nyer energiát ez az alkatrész? Hol található az önindító az autóban? Milyen jellegű hibák jelentkezhetnek az eszköz esetében? A meghibásodás esetén milyen hangok hallhatóak a motortér felől? Ha nem indul az autó, honnan lehet tudni, hogy nem az akkumulátorral, hanem az önindítóval van gond? Mutatjuk a válaszokat!

Mi a feladata az önindítónak? Honnan nyer energiát ez az alkatrész?

A belső égésű motoroknak külső segítségre van szükségük ahhoz, hogy beinduljanak. A motorblokkra szerelt önindító ebben nyújt támaszt. Az önindító lényegében a gépjármű beindításáért felel, az indítás enélkül az alkatrész nélkül nem lehetséges. Tulajdonképpen egy kis villamos segédmotor, amelynek működését az autó akkumulátora teszi lehetővé. Ez az alkatrész lényegében az indítórendszer egyik legösszetettebb eleme. Az önindító helye autótípusonként eltér. Hogy néz ki a folyamat? A slusszkulcs elfordulását követően a gyújtáskapcsolón keresztül energia továbbítódik az önindítóban levő elektromágnesek felé. Ekkor egy apró fogaskerék, az önindító meghajtóhajtókereke összekapcsolódik a motor fogaskoszorújával és megforgatja a motor főtengelyét. Amint elindul a motor, az önindító befejezi a munkáját. Ehhez a feladathoz az önindító az akkumulátorból nyeri a szükséges energiát. A felvázolt folyamattal forgatja meg a gépjármű erőforrását az önindító. Gondot okozhat, ha a slusszkulcsot nem engedjük vissza a motor beindulását követően, ilyenkor a beindult motor „visszahajtja” az önindítót ami akár komoly meghibásodást is okozhat.

Milyen jellegű hibák jelentkezhetnek az önindító esetében?

Az önindító ritkán hibásodik meg, azonban előfordul, hogy bizonyos elemei cserére szorulnak. Ilyen elem lehet az önindító tengelypersely, a mágnestekercs és a fogaskerék. Milyen jelek utalhatnak a meghibásodásra? Zümmögő, kattanó vagy súrlódó hang jelentkezik a slusszkulcs elfordítását követően a motortérből. A meghibásodás esetén mindenképpen fel kell keresni egy szervizt. Csak a kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek tudják megállapítani, hogy melyik elem szorul cserére. Előfordulhat, hogy az önindító ment tönkre, ilyen esetben az egész alkatrészt cserélni kell. A hiba megjelenését akár a szénkefék kopása, beszennyeződése és elhasználódása is okozhatja. Meghibásodás esetén elektronikai gondok is lehetnek a háttérben, például tápvezeték-szakadás, illetve a forgórész tekercselésének kiégése. Olykor az önindítóházat ért mechanikai sérülés okozza a problémát. Amennyiben indítási gondok jelentkeznek, érdemes ellenőrizni az önindító relét, hiszen előfordulhat, hogy oxidálódnak a kontaktjai. Továbbá az is gondot okozhat, ha nem jól kerültek rögzítésre a szénkefék, illetve a különféle vezetékek csatlakozásai. Ha nem indul az autó, honnan lehet tudni, hogy nem az akkumulátorral, hanem az önindítóval van gond? Az ellenőrzés nem bonyolult. Csupán fel kell kapcsolni a fényszórót. Ha a fénye rövid időn belül gyengülni kezd, akkor az akkumulátorral van gond. Amennyiben nem gyengül a fény, meg kell próbálni indítózni. Ha eközben nem romlik a fényerő, és nem teker a motor, akkor nem kap elegendő áramot az önindító. Amennyiben elhalványul a fényerő, és nem indul a motor, akkor nagy valószínűséggel gond van az önindító alkatrészeivel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata